NST vagy CTG? 34 hetes kismama vagyok, a 35. héttől hetente kell mennem CTG-re. Mi történik egyik, illetve másik vizsgálat során?
Köszi! :)
Az én kisfiam nem rugdal, csak nyomkodja magát kifele, és a sarkát huzigálja egyik helyről a másikra. Akkor is kell majd nyomkodnom?
És mi van akkor, ha pont olyan időpontot kapok, amikor aludni szokott a baba?
Bocs a hülye kérdésekért, de első baba, és semmit nem tudokezekről a vizsgálatokról.
Amúgy mondtam a védőnőnek, hogy lesz CTG, mondta ok, az jó... kérdeztem, hogy NST mikor lesz, azt mondta az változó. Tőle kérdeztem, hogy mi lesz CTG-n, mutatta milyen papírt kapok és figyelik a szívhangot. És az NST? Akkor majd a köldökzsinór áramlását nézik meg a lepény érettségét.
Én úgy tudtam, hogy az a flowometria... ezek szerint megint okos volt a védőnő. Imádom. :S
A köldökzsínóros vizsgálatról még nem is hallottam, pedig van egy 19 hós kisfiam. :)
Az pedig úgy tudod befolyásolni, hogy mozogjon a baba, hogy vigyél magaddal valami kis harapni valót.Egy szendvicset, valami péksütit, és még mellé csokit.Ha nincsen terhességi cukrod, esetleg valami cukros üdítőt.Mert ha nem mozog a babó akkor úgy is szolni fognak hogy egyél egy kicsit attól felébred.Vagy megmozgatják a pocidat, hogy fel keltsék.
Nekem egyszer volt a fiamnál, hogy a 20 percet végig aludta, és kiküldtek, hogy sétaljak meg egyek valamit.10-15 perc múlva amikor vissza mentem már rendesen mocorgott! :)
Jó babavárást, és majd könnyű szülést! :)
NST (non stress test) vizsgálatot elvileg 36. héttől csinálnak. Ugyanazzal a géppel, amivel a CTG vizsgálatot, csak nyomógombot kapsz a kezedbe, és ha mozog a baba, meg kell nyomni. Azt nézik, hogy mozgás hatására hogyan változik a baba szívműködése. Ezzel azt is nézik, hogy a lepény jól működik-e, a baba kap-e elég oxigént.
CTG vizsgálatot csinálhatnak a 36. hét előtt is, egészen a 24. héttől kezdve. Ha pl. van bármi panaszod, keményedéseket érzel, nem érzed mozogni a babát, és bemész az ügyeletre,rögtön csinálnak CTG-regisztrálást. Ilyenkor nem feltétlenül kapsz gombot a kezedbe.
Szóval nem sok különbség van a 2 vizsgálat között. A kivitelezés ugyanaz, abban különbözik csak, hogy a terhesség hányadik hetében csinálják.
És jól tudod, ha az áramlást nézik, az a Flowmetria.
A védőnőd lehet, hogy a piacon vette a diplomáját...mert ezek alap dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!