Tényleg nincs szükség védőnőre? Annyi kérdést olvasok itt, ahol probléma van a védőnővel és feleslegesnek tartják. Mit gondoltok?
nálunk fiatalok a védőnők, mind nagyon kedves, segítőkész, az enyém konkrétan többet segített a szoptatásban mint maguk a csecsemősök akiknek ez lett volna a dolguk többek közt.
Szerintem ez a szegmens fiatalodik, ellentétben az egészségügy többi szakmájával, és egyáltalán nem tartom feleslegesnek, a gyerekorvos soha a büdös életbe nem fog azzal foglalkozni, hogy nekem van e tejem, hogy érzem magam, szorulásos e a babám, a védőnőnk erre mind figyel. Arról nem is beszélve hogy ha védőnő nem lenne így is úgy is kellene egy plusz asszisztenst alkalmazni a gyerekorvos mellé, aki elvégzi a terhesség alatti adminisztrációt.
13. válaszoló, milyen terhesség alatti adminisztrációra gondolsz?
Semmi mást nem csinál, mint átmásolgatja a leletekről az eredményeket a könyvexskéjébe, leméri a hasam, súlyom és kesz. Minek kell ő terhesség alatt?
Utána jó, hogy van, de terhesség alatt teljesen felesleges.
Jó esetben a védőnő a terhesség alatt felkészít a szülésre, felkészít az anyaságra és megpróbál kialakítani egy olyan attitüdöt melynek lényege, hogy akarj szoptatni, mert a szoptatás nagyon hasznos a babának.
A vizeletben szűri a cukrot is, segít listát írni a beszerzendő eszközökről, lényegében minden szülés körüli dologban tanácsot ad...
Ha ez nem így van, akkor a védőnő nem megfelelően végzi a munkáját, vagy az anya nem együttműködő.
Szerintem szükség van már a terhesgondozás alatt is egy szakemberre akik végigkíséri a terhességet, hiszen ha bármilyen rizikó lép fel, azt valakinek ki kell szűrni és a szülést is meghatározhatja így jó ha valaki látja az összképet.
15-ös. A terhességemet végigkísérő szakember a nőgyógyászom, nem a védőnőm. Az anyaságra sem ő készít fel, szerencsére. A szoptatás pedig magánügy. Én természetesen szoptatni tervezek, de ezt nem óhajtom megvitatni egy idegen nővel.
A cukrot a pisiben pedig én is tudom nézni itthon, a védőnőnél is csak rápisilsz a papírkára.
Terhesség alatt továbbra is feleslegesnek tartom.
És kihez fordulsz/fordultál akkor ha szoptatási problémáid akadtak?
A magánorvost nehéz megfizetni, a tb által támogatott meg nem ér rá mindenfélével foglalkozni. Ki nyúl bele a baba szájába megnézni nincs-e szájpad elváltozása ami nem jó ráharapást eredményez az emlőre? És ebből adódóan kisebesedik a mell?
És tudnék még sok olyan dolgot mondani, amire csak a védőnő ér rá foglalkozni, és a szaktudása is megfelelő hozzá.
Valószínű szerencséd volt a szoptatással, de sokaknak akadnak gondjai. Persze lehet hívni a laktációs tanácsadót, de az megint csak messze nem ingyenes szolgáltatás. No meg, nem mindenki ennyire talpraesett.
Én is sokat gondolkodtam azon, hogy miként lehetne megoldani azt, hogy a védőnő ne legyen felesleges. Vannak öntudatos anyukák, akik mindent megoldanak maguk, és persze sokan vannak akik nem.
A mindent megoldó talpraesett anyukák is elbizonytalanodhatnak az első gyereknél, és ki garantálja, hogy a gyermek körül minden rendben van otthon, ha nem a védőnő a látogatást követően?
Ahol a gyermek fejlődésével minden rendben, ahol az otthoni körülmények jók, és az anya talpraesett, ösztönös, ott valóban el lehet gondolkodni, hogy mi értelme...
De számtalan fejlődési problémát szűrnek ki a védőnők, az első hetekben sem véletlen a gyakori találkozás, hiszen sok probléma a szülést követő 7-10. nap között jelenik meg.
És örülök, hogy úgy gondolod, hogy a szoptatás intim dolog, szerintem is az, de a legtöbb anyukának elkél a segítség, főleg az elején, nem mindenkinek működik minden ösztönből, nem mindenkinél megy egyből a tejbelövelés, és így tovább.
És nem mindenki van tisztába a szoptatás előnyeivel, ezért kötelessége elmondani a védőnőnek a szoptatás előnyeit hiszen a babának az a legjobb.
Amiket írtál, azok mind terhesség utáni dolgok. Én azt írtam, terhesség alatt felesleges, utána nem.
De ez a havonta járjak hozzá terhesen, teljesen felesleges.
Azt megértem!
Csak kicsit magára a kérdésre is válaszoltam, mert ugye abban az állt, hogy felesleges-e a védőnő.
De megértem, főleg késői terhesen megterhelő lehet járni még a védőnőhöz is, főleg akkor ha nem első terhesség, hisz felesleges abban segítenie, hogy hogy fogd meg a gyereket stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!