Akiknek nagyobb szuletesi sulyt tippeltek a magzati meretek alapjan, azoknal vegul mennyivel szuletett a baba es mikor?
Az elso gyerekunknel a 20. hettol sok adat nagyobb volt, mint az atlagos. A 30. hettol 2 hetes kulobseg volt fejkorgogatnal es combcsontnal. Gondolom emiatt a gep mindig eleg nagy varhato szuletesi sulyt kalkulalt, 4,2 kg korulit.
Vegul kereken 39 hetesen szultem, nagy feje volt valoban es hosszu baba is volt, de a sulya nem lett kiugroan magas (3700g). Ha bent maradt volna meg egy hetet, akkor is 4 kg alatt lett volna.
A masodik gyereknek teljesen atlagos, terhessegi kornak megfelelo meretei lettek, 36 hetesen 2800 grammra tippeltek es (szerintem) megis kis sullyal szuletett (3100 g) a kiirt datum elott 3 nappal.
Nalatok ez hogyan alakult? Mennyire volt valos a tippelt suly?
Akkor ugy latom, hogy "lutri" az egesz, sok esetben nagyjabol bejon a tipp, sok esetben nem.
Onnan jutott eszembe a kerdes, mert most beszeltem egy volt munkatarsammal, az elso ket gyermeke atlagos sullyal szuletett (3,5 kg korul) es meg szules elott egy hettel a 3. babat is hasonlo meretunek mertek. A szules betoltott 41 hetre indult. Aztan volt nagy meglepetes, nagyon nehez szulese lett a kitolas miatt, 4,6 kg lett a baba, igen komoly gatserulesei lettek az anyukanak. Lehet, hogyha jobb lett volna a becsles, akkor meginditjak kicsivel korabban, de az o orvosa nem latta nagynak a gyereket.
Ezzel szemben en voltam olyan orvosnal az elso gyerekkel, aki azt mondta, hogy meret alapjan jobb lenne 38 hetesen inditani. En ezt nem szerettem volna, barmennyire voltam turelmetlen, vegul mint irtam 39 hetesen magatol indult es a gyerek is 3700 gramm lett, ha maradt volna meg tovabb bent, akkor sem lett volna oriasi.
Ezen az oldalon is olyan sok valasznal olvasom, hogy "orias bebit" josolnak ultrahang alapjan, de ugye altalaban nem derul ki, hogy vegul tenyleg az lett-e, vagy sem.
Ezert voltam kivancsi a ti tapasztalataitokra.
Koszonom szepen a valaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!