Mi miatt, pihen sokat 1 kismama nagy pocakkal szülésig?
Aki volt már terhes, esetleg többször, az tudja, hogy minden terhesség más, egyikkel lehet ugyanaz a kismama rendkívül fitt a szülés napjáig, másik jobban megviseli. Nem a legszebb elnevezés, de részben találó: terhesség. Én most a 38. hétben járok, mindent csinálok úgy, mint azelőtt, csak éppen nem kapok levegőt közben, vagy többször meg kell állnom, több apró lépésben végzem el a dolgom.
Rendkívüli mértékben elegem van a "terhesség nem betegség, hanem természetes állapot" típusú szövegekből, mert bár szóról szóra így igaz, ez nem jelenti azt, hogy ez a természetes állapot pontosan ugyanolyan, mint a nem terhesen megélt természetes állapotunk. Vannak változások a testünkben, pszichénkben, lelkünkben ilyenkor, és épp az a természetes, ha ezekkel együtt élünk, nem letagadjuk őket és szuperkismamit játszva nem veszünk róluk tudomást.
Most az a sikk, hogy terhesség alatt 4-6 kg-t hízik a kismama, a munkahelyéről megy szülni, a 6 hetes kontrollra pedig friss frizurával és manikűrrel érkezik. A másik véglet sem lenne jobb semmivel. De azzal se jöjjön senki, hogy ez az etalon.
A "terhes" szónak eredetileg semmi köze a "teher"-hez.
"A terhes szó a régi tereh szó átalakult változata (ezt nagyon kevesen tudják, azt hiszik, hogy a teher szóból származik). A tereh az jelentette: gyönyörűség. A terehes (ma: terhes) pedig azt, hogy: a gyönyör állapotában leledző nő. Arany János: Walesi bárdok c. közismert versében is felbukkan: "Vadat, halat, s mi jó falat/Szem-szájnak ingere,/Sürgő csoport, száz szolga hord,/Hogy nézni is tereh", tehát mindezt nézni nem megterhelő, hanem gyönyörűség. "
Én úgy tudom, a tereh héber eredetű szó, és köze nincs a "teherhez".
Megnéztem a németet, mert azt tudom jól.
Ott valóban a "nehézkes"-re vezethető vissza a terhes (schwanger) szó, de az etimológiai szótár szerint bizonytalan ennek a szónak az eredeti jelentése...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!