Ha elmegyek a végén táppénzre, az idő alatt sem lehet elmenni otthonról?
Kérdésem a következő: ha június-júliusban (7-8 hónaposan) elmegyek táppénzre (szociális munkás vagyok, gyermekvédelmis, elég necces helyekre kell kimennünk), akkor csak otthon lehetek? Pl. nyaralni, vagy szülőkhöz látogatóba lehet menni? Mert nem az miatt nem fogok menni, mert nem bírom a munkát, de a vele járó utazások, kijárások településekre, stb. megterhelőek lennének addigra, a munkával járó stresszről nem beszélve.
Vagy ez is táppénzcsalásnak minősül?
+1 kérdés. Első baba, így nem tudom. 12. heti vizsgálaton/vérvételen mit és hogy vizsgálnak? köszi
Sajnos nem egy tiszta jogi helyzet, mert a munkáltatónak kellene távolléti díjat fizetni akkor, ha nem tud az állapotának megfelelő munkakört biztosítani a kismamának.
De a gyakorlat nem ez, hanem inkább veszélyeztetett terhesnek minősítik a kismamákat, ami miatt pedig valóban otthon kellene ülni.
Egy ellenőrzés esetén kockázatos... De azt életszerűtlen elvárni, hogy folyamatosan otthon ülj, mert vizsgálatokra el kell járni, az meg, hogy a szülőkhöz mész, szerintem természetes, sőt indokolt is lehet... én például minden műtétem után a szüleimnél lábadoztam, sokkal biztonságosabb, mint otthon egyedül.
A nyaralás már necces lehet, ha ellenőrzik.
Táppénzcsalás.
Egyik munkatársam terhesen az anyukájához ment (120 km) és ott begörcsölt, kórházba került.
Szerencsére nem lett nagy baj, de otthon már várta a hivatalos levél, büntetőkamattal vissza kellett fizetnie.
Egy másik ismerősömet egy "jóakarója" nyomta fel az OEP-nél, ő is pórul járt.
2-es vagyok
Hidd el, így volt. Szigorú fekvés volt az előírás, ő pedig utazott. 2 éve történt.
Nálunk mindenkit kiírnak, mivel vegyszerekkel dolgozunk. A vetélés, születési rendellenesség a munkahely miatt veszélyeztet, de más lehetőség nincs. Nem fog a munkahely semmilyen távollétit fizetni. (Sajnos). Mégse jelentget fel senki senkit.
Pl. ikreket várok: veszélyeztett vagyok. (Munkahelytől függetlenül). De makk egészséges. Majd pont feküdni fogok... Az biztos sokkal könnyebb szülés lesz, ha a sétától is elszokok.
Kérdés: hallott bárki olyat, hogy a multicéget megbüntetik, mert nem távollétit fizet a kismamáknak, hanem táppénzre kényszeríti?
Mert itt senkit se kérdeznek, hogy jó lesz-e.
Távolléti díj erre nem járna, az "elég necces helyekre járunk" nem az a kategória, akkor se, ha tényleg nem ajánlott a nyomortelepet látogatni terhesen.
Veszélyes anyagokkal dolgozni (takarító, laboráns...), fertőző osztályon dolgozni, bányában dolgozni, 20 kilós csomagokat emelgetni...stb., ezekre járna, ha nem tud más melót ajánlani.
Ha a terhesség végén már nem bírod a bejárást, járkálást, akkor igen, kiírnak táppénzre és ez akkor is azzal jár, hogy "otthon" kell ülnöd (=a lakhelyedet, a várost/falut nem hagyhatod el), ha klasszikus értelemben nem vagy veszélyeztetett (de ilyenkor is 9-es kóddal vesznek fel).
Az utolsó 5 hetet én is otthon töltöttem (38. héten szültem), külön felhívta rá a figyelmemet az orvos, hogy nem hagyhatom el a várost semmilyen okból sem. Vizsgálatokra járhatok, mértékkel kóricálhatok a városon belül, de mást nem. Mondjuk vizsgálatokon kívül másra nem igazán volt kedvem a legvégén, mivel 40 fokos nyár volt, a legjobb otthon volt.
7-es, nem is úgy megy a távolléti, hogy neki kell ajánlgatnia!
Elmegy a kismama az üzemorvoshoz és ő ad papírt arról, hogy a munkakör terhesként nem betölthető. Ezzel a HR-re baktat az ember, és ott eldöntik, hogy van-e olyan poszt, amit fel tudnak ajánlani, vagy sem.
mondjuk én ezt is elég veszélyesnek tartom, volt már pl. rühes ügyfelünk is (8 gyerekes család...), nem gondolom, hogy ez a legjobb. Erre mondjuk ráfoghatnám akár most is, hogy nem megyek be, de begolyóznék itthon. Akkor marad az, hogy kiveszem a szabikat és megkezdem a csed-et...
köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!