A 12. heti UH-n kívül a külön Down-szűrés mennyire szükséges?
27 éves vagyok, 2. terhesség, 8 hetes vagyok. (Az elsőt 2009-ben szültem, nála még volt az AFP vizsgálat.)
A doki, akihez járok, nagyon ajánlgatta, merthogy az UH nem teljes értékű.
Mennyire szükséges ez, és mennyire ad pontos eredményt?
Ti megcsináltattátok?
Megcsináltattam, a vérvételnél még két külön értéket néznek, plusz a magzati tarkóredő, és egyéb ultrahanggal vizsgált értékek, az egészet összesítik, és ez alapján számolnak kockázatot belőle. 93-95%-os pontossággal szűr.
Ennél nagyobb számomra nem kellett, és úgy voltam vele, hogy nem volt akkora összeg, hogy ne adjam meg ennek a kiegészítő tesztnek az árát.
Az ultrahang nagyon jó vizsgálat, de függ a gép minőségétől is, meg az ultrahangozó orvos/asszisztens képzettségén, a hasi zsírrétegen, ami árnyékolhat, a baba kedvétől, hogy hogy fordul.
Nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy csak ultrahang alapján mennyi eséllyel szűrik ki a Down-sokat.De nemcsak arra szűrnek amúgy, hanem más ritkább genetikai betegségekre is. (Patau, Edwards syndroma)
Nem szükséges elvégezni, ezért (sem) támogatja a TB.
Meg gondolom, anyagilag nem érné meg az államnak.
Megteheted, hogy nem kéred, viszont mindenképpen az ultrahangvizsgálatig el kell dönteni, mert az aznapi vérvételből készítik a számítást.
Én 8000-ért csináltattam amúgy, de hallottam olyan helyről, ahol 30 ezret kértek érte. Nézz utána, nincs-e esetleg a közelben olcsóbb hely.
20-30-t én sem adtam volna ki érte.
2. voltam.
Megcsináltattam (25.000 Ft volt UH-val együtt a kórházban, ahová járunk egyébként is a terhesgondozásra), persze csak egy becslés, de nekünk pl. magas kockázat jött ki, pedig csak 27 vagyok. megérte, mert így megcsináltattuk az amniocentézist, és 3 betegséget máris kizártunk a magzati kórképekből.
arra való, hogy a rizikócsoportot tovább szűrjék, vagyis akinek magas kockázat jön ki, az dönthessen.
31hkm
Megcsináltattam, de csak a dokim unszolására, magamtól nem csináltattam volna meg, mert mi úgyis megtartottuk volna, és magzatvízvételre se mentem volna, bármi is lett volna az eredmény.
Amúgy 1:10000-hez jött ki, azért megnyugtató volt :)
Két gyerekem van, mindkettőnél megcsináltattam, harmadik lenne, már nem biztos. Pedig a kicsinél még amnió is kellett, mert az arányszámok nem stimmeltek. De ez csak egy becslés. Én még csak annyira a szűrés kategóriába sem sorolnám. Nagyban függ az életkortól, súlytól.
Engem a rossz eredmény után két genetikus is nézett uh-on, és bár mondták,hogy az uh nem 100%, de ők tökéletesnek látnak mindent. Ettől függetlenül nem bántam meg az amniót, mert végképp megnyugtatott.
De az is mutatja,hogy tényleg csak becslés, hogy anno az első fiamnál a hormon értékek még a PAPP-A és B-HCG még alacsonyabbak voltak,mint most, viszont a korom ,meg a súlyom kevesebb, és így negatívra jött ki. Most a kicsivel már nem.
Attól is függ, hogyan döntenél utána.
Mivel jelenleg nem gyógyíthatóak ezek az állapotok, ezért én nem kértem sem most, sem a kisfiamnál (lányomnál még ingyen volt). Orvos vagyok, tudom, mikre figyeljék a terhességem alatt, amit lehet, megteszek a babáért. Akkor is, ha beteg. Itt ráadásul csak becsülnek (100% sosem lehet) - és max. elvetethetném...amit nem tennék sosem. Ha beteg, akkor sem (láttam már beteg gyerekeket). Nem ő tehet róla, akkor is az anyja vagyok...
Ha azonnali műtétre lenne szüksége, az az uh-n azert látszana. A többi meg ráér születésekor kiderülni, amikor már egyértelmű.
A felesleges aggódás viszont jobban árt a babának.
Az UH-nál legtöbb helyen alá is íratják, hogy nem ad 100%-os eredményt. Ennek ellenére sokan hisznek benne, hogy a "genetikai" UH mindent kimutat, pedig csak -ahogy már írta valaki- kb. a genetikai betegségek egyharmadában lehet rendellenességet látni.
A kombinált teszt nem tudom, hány százalékos pontosságú. Én eddig sem hittem benne. Mostanában láttam valakinél, hogy az ő leletén és az orvosának megküldött leleten két különböző becsült érték volt. Igazán csak a biokémiai része mond valamit. Ha már tesztet szeretnél akkor a kombinált után integrált vagy ún. négyes tesztet is végeztessél.
A 90-95 %-ot max. a Nifty, Prena éri el, de semmiképp nem a kombinált teszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!