Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Itthon végeznek automatikusan...

Itthon végeznek automatikusan Down-kór szűrést, vagy magamnak kell utánajárnom, ha el szeretném végeztetni?

Figyelt kérdés
Az első babámmal Angliában voltam terhes, és ott automatikusan végezték, vérvizsgálattal. Itthon hogy megy?
2010. márc. 15. 12:22
 1/10 anonim ***** válasza:
Szia! 12 hetesen végzik, a védőnőd elmondja hogy hova kell menned, kórházba vagy nővédelmiben. Nekünk a férjem tesója down kórral született így nem kellett érte fizetni, de ha nincs a családotokban akkor fizetni kell érte.
2010. márc. 15. 12:25
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
3 féle teszt van, kombinált, quartett, integrált. Az integrált a legjobb és a legdrágább, kettős vérvétel, ahol én lakok, ott 30 ezer volt, de pl Kaposváron ingenyes, de megtévesztő a dolog, mert bár ugyanúgy hívják, mégsem ugyanazokat a markereket nézik. Nekem a védőnő adott egy tájékoztató füzetet, aztán be kellett fizetni a csekket, elmenni uh-ra, és utána veszik le az első vért. Ez a 12. héten van.
2010. márc. 15. 12:50
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

2009-től majdnem minden hazai városban ingyenes a Down kór szűrés. Kombinált tesztnek hívják. A védőnőd tud Neked segíteni abban, hogy ahol Te laksz, ott is ingyenes-e.

A kombinált teszt abból áll, hogy a 12.héten az UH-n lemérik a baba tarkóredőjét, és rögtön utána van egy vérvétel. Nekem a védőnő töltötte ki a papírt hozzá, ráírja a testsúlyt, a terhesség korát, és a kismama telefonszámát. A vizsgálat után 1-2 héten belül a kismama kap egy sms-t a mobiljára, és a www.sejtbank.hu weboldalon az sms-ben kapott kóddal be tud lépni s meg tudja nézni az eredményt.

Ugyanezt a leletet a 18. heti kötelező UH-n papír formában is megkapod.

Ezzel nézik a Down-kór és az Edwards-kór valószínűségét, egy arányszámot állapítanak meg a tarkóredő, a vér eredmény, az anyai testsúly és anyai életkorból. Ha az arányszám 1:250 alatt van, akkor számít pozitívnak. Ha pozitív sem jelenti azt, hogy beteg a baba, hanem azt, hogy ugyanolyan eredményekkel rendelkező kismamáknál 250 terhességből 1 lett beteg.

Pozitív eredmény esetén tovább küldenek genetikai tanácsadásra, majdnem mindenkit a pesti SOTE I.számú Női Klinikára. Ez is ingyenes, telefonon kell velük időpontot egyeztetni. Ott genetikus nézi át az addigi leleteket, ott is csinálnak egy alapos UH-t, és utána dönt az ottani orvos, hogy felajánlja-e a magzatvízvételt. Ebben majd Neked kell dönteni, de sok kismama elvégezteti a biztonság kedvéért. Ez is ingyenes egyébként.

Sok sikert kívánok és azt, hogy negatív legyen a kombinált teszted :)

( Én megjártam a pesti genetikát, de végül kiderült, hogy a baba teljesen egészséges. )

Boldog babavárást,

27 hetes kismama

2010. márc. 15. 13:28
 4/10 anonim ***** válasza:
ezt jó hogy írtad én a múltét hétfőn voltam uh-án és szerdán a vérvételen akkor vajon ne is érdeklődjek az eredmény után a laborba hanem várjam az sms-t?erről nekem nem beszéltek júj de letolom a védőnőmet :-))))
2010. márc. 15. 14:52
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Engem automatikusan küldtek, nem kellett semmit fizetni érte. (Nyíregyháza)
2010. márc. 15. 15:16
 6/10 anonim ***** válasza:

13.28-aas vagyok és 14.52-nek:

Nem tudom, hogy Nálad milyen vizsgálatot végeztek, mert akinek kombinált teszt van, ott direkt ugyanarra a napra teszik az UH-t és a vérvételt.

Rémlik Neked olyan, hogy a védőnőd kitöltött egy papírt, és azt kellett vinned az UH-ra és a vérvételre is? Azon volt elvileg hogy kombinált teszt. Na, ha ilyened volt, akkor sms-ben küldik a kódot majd. Átlag 1 hét, de nekem pl 2 hét volt, mert külföldre küldik a vért és ott vizsgálják.

2010. márc. 15. 16:40
 7/10 anonim ***** válasza:
nem kaptam a védőnőtől semmi papírt az orvosom küldőt ő szolt hogy a 12 hetes uh után lesz vérvétel is a terhes gondozáson kellet szóljak hogy meg van az uh-ám és hogy 12 hetes vérvételre kérek beutalót ott töltöttek ki egy papírt amire átírták az uh eredményéit ja és az uh-án elkérték a telefon számomat azért gondolom hogy akkor ez ilyen vizsgálat volt de holnap reggel betelefonálok és megkérdezem hogy akkor most honnan várjam az eredményt a védőnő is tudott erről mondta is hogy ja igen mostanában van ilyen szűrő vizsgálat de ezen kívül semmit ezért holnap őt is felhívom megkérdezem hogy mit tud erről bővebben de örülök hogy írtál róla szuper informatív volt gondolom a kérdés kiírójának is hasznos volt de én is köszönöm
2010. márc. 15. 19:16
 8/10 anonim ***** válasza:

13.28-as vagyok.

Ha a papírra átírták az UH eredményét és elkérték a telefonszámodat, akkor ez biztos, hogy a kombinált teszt. És igen, másfél éve még nem végezték el alapból minden kismamán, de most a Sejtbank-nak ez reklám, ezért ők állják a költségeket.

Kapsz majd kódot sms-ben, utána megnézed a honlapjukon az eredményt. Utána azt hiszem, 2 héttel később küldtek még 1 sms-t az őssejtről, ez a reklám része. De maga a vizsgálat nagyon hasznos :)

Igen, hívd fel a védőnőt holnap, ős ő biztosra megmondja, hogy ez az volt-e, de a leírtak alapján igen.

Boldog babavárást! :)

2010. márc. 15. 19:28
 9/10 anonim ***** válasza:
köszi szépen nagyon jó lenne ha az lenne örülnék neki és remélem minden ok lesz szép baba várást nektek is a kérdés kiírójától bocsi hogy itt a te kérdéseden az én tesztemről kérdezősködök de nagyon hasznos kérdést tettél fel mert látod ugyan csinálják a tesztet és nem is tudok róla hogy ez az azt mondták hogy szűrő vizsgálat és olyan mint a 18 hetes de így nem világosítottak fel hogy neten fogom megkapni az eredményt
2010. márc. 15. 19:47
 10/10 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy tisztázódott ez a kérdés, nekem is hasznos volt! Jó babavárást mindenkinek!
2010. márc. 16. 08:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!