Itthon végeznek automatikusan Down-kór szűrést, vagy magamnak kell utánajárnom, ha el szeretném végeztetni?
2009-től majdnem minden hazai városban ingyenes a Down kór szűrés. Kombinált tesztnek hívják. A védőnőd tud Neked segíteni abban, hogy ahol Te laksz, ott is ingyenes-e.
A kombinált teszt abból áll, hogy a 12.héten az UH-n lemérik a baba tarkóredőjét, és rögtön utána van egy vérvétel. Nekem a védőnő töltötte ki a papírt hozzá, ráírja a testsúlyt, a terhesség korát, és a kismama telefonszámát. A vizsgálat után 1-2 héten belül a kismama kap egy sms-t a mobiljára, és a www.sejtbank.hu weboldalon az sms-ben kapott kóddal be tud lépni s meg tudja nézni az eredményt.
Ugyanezt a leletet a 18. heti kötelező UH-n papír formában is megkapod.
Ezzel nézik a Down-kór és az Edwards-kór valószínűségét, egy arányszámot állapítanak meg a tarkóredő, a vér eredmény, az anyai testsúly és anyai életkorból. Ha az arányszám 1:250 alatt van, akkor számít pozitívnak. Ha pozitív sem jelenti azt, hogy beteg a baba, hanem azt, hogy ugyanolyan eredményekkel rendelkező kismamáknál 250 terhességből 1 lett beteg.
Pozitív eredmény esetén tovább küldenek genetikai tanácsadásra, majdnem mindenkit a pesti SOTE I.számú Női Klinikára. Ez is ingyenes, telefonon kell velük időpontot egyeztetni. Ott genetikus nézi át az addigi leleteket, ott is csinálnak egy alapos UH-t, és utána dönt az ottani orvos, hogy felajánlja-e a magzatvízvételt. Ebben majd Neked kell dönteni, de sok kismama elvégezteti a biztonság kedvéért. Ez is ingyenes egyébként.
Sok sikert kívánok és azt, hogy negatív legyen a kombinált teszted :)
( Én megjártam a pesti genetikát, de végül kiderült, hogy a baba teljesen egészséges. )
Boldog babavárást,
27 hetes kismama
13.28-aas vagyok és 14.52-nek:
Nem tudom, hogy Nálad milyen vizsgálatot végeztek, mert akinek kombinált teszt van, ott direkt ugyanarra a napra teszik az UH-t és a vérvételt.
Rémlik Neked olyan, hogy a védőnőd kitöltött egy papírt, és azt kellett vinned az UH-ra és a vérvételre is? Azon volt elvileg hogy kombinált teszt. Na, ha ilyened volt, akkor sms-ben küldik a kódot majd. Átlag 1 hét, de nekem pl 2 hét volt, mert külföldre küldik a vért és ott vizsgálják.
13.28-as vagyok.
Ha a papírra átírták az UH eredményét és elkérték a telefonszámodat, akkor ez biztos, hogy a kombinált teszt. És igen, másfél éve még nem végezték el alapból minden kismamán, de most a Sejtbank-nak ez reklám, ezért ők állják a költségeket.
Kapsz majd kódot sms-ben, utána megnézed a honlapjukon az eredményt. Utána azt hiszem, 2 héttel később küldtek még 1 sms-t az őssejtről, ez a reklám része. De maga a vizsgálat nagyon hasznos :)
Igen, hívd fel a védőnőt holnap, ős ő biztosra megmondja, hogy ez az volt-e, de a leírtak alapján igen.
Boldog babavárást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!