Van aki Pajzsmirigy alulműködés gyógyszeres kezelésének elkezdését követően esett teherbe? Mennyi ideig tartó sikertelen próbálkozást követően, gyógyszerszedés elkezdése után mennyi idővel? Milyen és mennyi gyógyszert adott az orvos?
Nem igazán a kérdésedhez kapcsolódik a válaszom de engem tavaly pm-alulműködés gyanúja miatt elküldtek ultrahangra,mert magas volt a TSH értékem(8,5).
Végül az uh. nem mutatott semmit így nem kezdtem szedni gyógyszert és rá 2 hónapra teherbe estem.
Most vagyunk 35 hetesek.
Sok sikert neked!
Szia!
Én is alulműködéses vagyok.
5-ös TSH-val estem teherbe, a pozitív teszt napjától szedtem az 50 qg Letroxot. Sajnos kevés volt, 10 hetesen elvetéltem.
Ezután nekivetettem magam a tényeknek, és kezelésbe vettem a dolgot.
Kiderült, hogy teherbeesni, illetve az első 12 hétben, a 0,1-1 közötti TSH a legjobb! Tehát szinte túlműködős pajzsmirigy kell, mert a baba idegrendszere kevés pm-hormonnal nem tud kialakulni!
Így én a vetélés után 3 héttel elmentem újabb vérvételre, akkor már 6 fölött volt a TSH-m, és erre írtak nekem 51 qg Letroxot továbbra. Mondom, ja, persze, ez úgysem elég. Elkezdtem szedni a 150 qg-ot, ami 2 hónap alatt levitte a TSH-t 0,09-re. Rá 2 hétre újra terhes lettem, emeltem az adagon, és az első 16 hétben, amíg a baba nem tud saját magának termelni pm-hormonokat, addig a 200 qg-ot szedtem végig. Utána csökkentettem fokozatosan, de nemrég kiderült, hogy a 100 qg már kevés, nem a babának, hanem a baba miatt az én szervezetemnek, - 7 lett a TSH-m újra, 4 hét alatt megugrott 1-ről!! Így újra 150 qg-ot szedek, de lehet, hogy még ez is kevés, akkor emelem 200-ra a köv. vérvétel után...
Szerintem, amit te szedsz, a 25 qg, írtó kevés. Igaz, ekkorával szoktak kezdeni, csak így lehet, hogy 6-12 hónap is kell, hogy beálljon a jó értéked! Én emelnék a helyedben 50-re 4 napig, majd 75-re, és ezzel 4 hét után megnézetném, hogy mekkora a TSH, ha valahol 2 környékén, akkor OK, lehet próbálkozni a babával, de amint pozitív a teszt, rögtön emelnék 50 qg-ot az adagon, és 4 hetente vérvétel! És 1 körül tartanám a TSH-t, ha kevesebb, az nem baj!
Ha azonban a 75 qg-mal nem megy le 2 körülire a TSH, akkor még tovább emelnék...
Amíg nem jó az értéked, kérlek, védekezzetek! Mert besikerülhet a baba rossz TSH mellett is, ahogy nálam is volt az előző, de sajnos annak 90%-ban rossz vége lesz... :(
Ha emelsz az adagon, használnia kell a tabinak, azt a 2 hónap védekezést meg egy egészséges baba érdekében ki lehet bírni!
De ha maradsz a 25qg-nál, akkor lényegesen több idő kell a jó értékhez. Ez az, amit én nem vártam meg, hanem a www.konzilium.hu oldalról, és Solymosi dokitól tájékozódtam. Azóta a saját pm-orvosom vagyok, és a baba köszöni jól van. :)
Sok sikert Nektek is!
28 hetes kismama
A 28 hetes kismami vagyok.
Én, ha emelek, akkor 4 napig szoktatom magam a nagyobb adaghoz, további 4 napig a mégnagyobbhoz, stb. Mert ha hirtelen emel az ember, akkor szívdobogást, hőhullámot okozhat. De így, hogy szerda óta szeded a 25 qg-ot, így már emelhetsz.
Én bátor vagyok, voltam és eltökélt. Azt akartam, hogy minél hamarabb jó legyen a TSH-m, hogy próbálkozhassunk. Így szemrebbenés nélkül emeltem magamnak, és kezelem magam a mai napig, de persze ezzel nem dicsekszem egy orvosnak sem. :) Mert furán néznének. De én így érzem jól magam, - a vérnyomásomon, az édességzabáló rohamokon, a depin rögtön érzem, ha baj van. És a vérvétel is mindig igazol. De ehhez tényleg az kell, hogy 4-6 hetente nézetsd meg! Különben szeded vaktában az adagot, és fogalmad sem lesz, hol tartasz TSH-ban. Babatervezésnél tudom pontosan én is, hogy minden hónap számít. :)
És ha ez a betegség kezelve van, és jók az értékeid, akkor semmi baj nem lehet, élhetünk 100 évig, és kihordhatunk 20 babát is. :)
Én a házidokihoz megyek mindig beutalóért, első alkalommal mondtam neki, hogy melyik kórházban ki diagnosztizálta a pm alulműködést, x qg gyógyszert kaptam, de ellenőrizni havonta kell, míg be nem áll a jó érték, így minden hónapban fogok jönni. Tudomásul vette. :)
Azt javaslom, mivel a gyógyszer reális hatása a vérben 4 hét után látszik, ne várd meg a májust a vérvétellel, hanem kérj beutalót 5 heti szedés utánra! És minden 5 hetente (havonta) ismétlés!
A terhesség alatt egyébként nem érdekel senkit (sajnos), hogy mik az értékeim, kezelve vagyok, ezt tudják, beírják a kiskönyvembe a letrox aktuális adagját is, de senkit nem érdekel, hogy ki írta fel, milyen értékre.
Solymosi doki oldalán, a konzíliumon is fent van, hogy ez a betegség olyan, hogy van, aki 200 qg gyógyszerrel éri el azt az értéket, amit más 100 qg-mal. Ezért kell az állandó ellenőrzés, vérvétel.
Mielőbbi jó értéket és babát Nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!