Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ilyenkor hogyan kell eljárni?

Ilyenkor hogyan kell eljárni?

Figyelt kérdés

A munkahely elvileg köteles elengedni a kötelező terhességi vizsgálatokra, de ezeket később (vagy aznap) le kell dolgozni törvény szerint?

Egy órával jöttem ma később, ezért egy órával később is kell elmennem, vagy mentesülök a munka alól, és mehetek rendes időben? Tudom, beszéljem meg a főnökkel, de a törvényre vagyok kiváncsi...amúgy sincs itt a főnököm.

2015. júl. 16. 13:49
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem nem köteles téged elengedni, mondván, ha bajod van, vegyél ki szabit!
2015. júl. 16. 13:55
 2/8 A kérdező kommentje:
Ez nem kérdés, törvény szerint köteles elengedni a kötelező vizsgálatokra. Ez nem arról szól, hogy bajom van. Terhes vagyok, és vannak kötelező vizsgálatok. Erre nem kell szabi. Ez nem is kérdés, mert ezt tudom, hogy így van, törvény szerint. A kérdésem az, hogy le kell-e dolgozni ezeket az órákat tv. szerint vagy nem.
2015. júl. 16. 14:02
 3/8 anonim ***** válasza:
Köteles elengedni.. szerintem nem vagy köteles annyival tovább maradni, csak szerintem levonhatja azt az órát. De nem vagyok benne biztos.
2015. júl. 16. 14:03
 4/8 anonim ***** válasza:
Amúgy távolléti díj jár a vizsgálatra vagy igazolt? Ezt nem tudom.. de ha távolléti díj akkor le se kell dolgozni az órát, neki pedig ki kell fizetni.. ezt nem tudom. Igazolt esetében van, hogy levonható ha nem dolgozod le.
2015. júl. 16. 14:09
 5/8 A kérdező kommentje:
Fogalmam sincs mi jár, annyit tudok, hogy el kell, hogy engedjenek...
2015. júl. 16. 14:34
 6/8 anonim ***** válasza:
Igen pont emiatt nem is tarthatnak bent. Ha nem ez lenne a helyzet, mondhatnák, hogy igazolatlan nem fizetettet kapsz de mivel kötelesek elengedni, igy legrosszabb esetben is igazolt nem fizetett óra lenne. De szerintem inkább távolléti díj az..
2015. júl. 16. 14:37
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Röviden: köteles elengedni, nem kell ledolgozni, erre az időre távolléti díj illet meg.

Hosszabban:

2012. évi I. törvény (Mt.)

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól...

c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára...

294. § (1)E törvény alkalmazásában...

d) kötelező orvosi vizsgálat: az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is...

146. § (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg...

b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban és 55. § (2) bekezdésben meghatározott esetben...

2015. júl. 16. 14:42
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon nagyon köszönöm!!!!
2015. júl. 16. 14:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!