Ilyenkor hogyan kell eljárni?
A munkahely elvileg köteles elengedni a kötelező terhességi vizsgálatokra, de ezeket később (vagy aznap) le kell dolgozni törvény szerint?
Egy órával jöttem ma később, ezért egy órával később is kell elmennem, vagy mentesülök a munka alól, és mehetek rendes időben? Tudom, beszéljem meg a főnökkel, de a törvényre vagyok kiváncsi...amúgy sincs itt a főnököm.
Röviden: köteles elengedni, nem kell ledolgozni, erre az időre távolléti díj illet meg.
Hosszabban:
2012. évi I. törvény (Mt.)
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól...
c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára...
294. § (1)E törvény alkalmazásában...
d) kötelező orvosi vizsgálat: az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is...
146. § (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg...
b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban és 55. § (2) bekezdésben meghatározott esetben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!