Állítólag nagyon vérszegény vagyok, Neo-Ferro-Folgammát szedek és a HGB-ém ígyis 106. Egy hónap múlva kontrol ha nem javul a helyzet vénásan kapok rá gyógyszert. Mi lehet a baj?
Egyél spenótot és marhahúst! Vagy esetleg még nézz utána a neten mi van még jó hatással erre mert nekem hirtelen ennyi jutott most eszembe.:( Én szoktam inni 2 naponta vas+c vitamin tartalmú pezsgőtabit, mert legutóbb nekem is nagyon picit alacsony volt a hgb-szintem (119). Azt nemtudom mennyi segít, mert azóta nem voltam vérvételen. Esetleg kipróbálhatnád te is.
Hát nemtudom hogy szörnyű e, picit tényleg alacsonynak tűnik, de kívánom neked a legjobbakat! Sok sikert és jó egészséget! Egyébként hány hetes vagy?
Szija
24hetes vagyok.Most voltam cukorterhelésen és azzal minden oké csak ezt a vérszegénységet nem értem!!Állítólag a sóska is jó azt meg 2hetente eszek.Ezek szerint eredménytelenül.Egyébként a 16hetes vérvétel után írták fel a gyógyszert azóta szedem és nemhogy javult volna még picit romlott az értékem!!
Köszi a választ és a tanácsokat!!Megpróbálkozom azokkal amiket ajánlottál!Próba szerencse:)
Szia
Én is pont ezt mondom.A Te értéked jóval alacsonyabb az enyémnél mégse parázott a doki.Mondjuk most nem tudtam a saját dokimhoz menni pedig ő biztos lazábban kezelte volna a dolgot.Majd legközelebb.Köszi a választ!!Puszi:)
szia! szerintem ha szeded a vasat nem lesz semmi gond, rendbe fog jönni. egyébként ez szerintem sem olyan alacsony, de valószínűleg azért javasolt a doki, hogy szedj vasat, mert a terhesség hátralévő részében tovább csökkenhetne és az már okozhatna problémát. jobb, ha nem is örülnek ki a vasraktáraid.
sok kajával az a baj, hogy ugyan van bennük vas, de nagyon nehezen szívódik fel.
Egyébként a vörösbor segíti a vérképzést, nyugi nem arra gondolok, hogy deciszám idd a vörösbort, egy-egy fél decit esetleg. (a párom apukája traumatológus, nekem ő javasolta, és a védőnőm is azt mondta, hogy kis mennyiség nem árt semmit, viszont tényleg segíti a vasraktárak feltöltését)
Bevágok néhány dolgot, amit különböző honlapokról összegyűjtöttem a vashiányról:
MIKOR VAN SZüKSÉGüNK TÖBB VASRA?
Fokozott vasbevitelre több okból is szüksége lehet a szervezetnek. Ha megnőtt a vasvesztés, például vérzések esetén - a nők a menstruációval havonta kb. 15 mg vasat veszítenek -, ezt pótolni kell. Bizonyos életszakaszokban, ill. életformák folytán megnő a szervezet vasigénye, vagyis a fejlődéshez, a terhességhez, a szoptatáshoz, intenzív sportoláskor vagy vegetáránius táplálkozáshoz nagyobb mennyiségű vasra lehet szükségünk. Külső pótlás kell felszívódási zavarok, gyomorbetegség, egyes daganatos betegségek során is.
TERMÉSZETES FORRÁSBÓL PÓTOLJUK
Szerencsére a természet gondoskodott róla, hogy teljesen probléma- és mellékhatásmentesen kielégíthessük a fent említett megnövekedett igényeket.
Gazdag vasforrások:
szójabab
petrezselyem, rozmaring, káposzta és más leveles zöldségek
sárgabarack és aszalt gyümölcsök
hántolatlan gabonafélék
olajos magvak
rák, kaviár és osztriga
algák
csalán
ribizli.
EGYIK GÁTOL, MÁSIK SEGÍT
A spenót, a sóska és a cékla köztudottan sok vasat tartalmaz, ám ennek csak elenyésző része (kb. 1 százaléka) hasznosítható, mert a bennük található oxálsav a bélben megköti a vasat és nem engedi felszívódni.
A fekete tea és a kávé csersavtartalma is a vasfelvétel ellen hat, ezért ezekről jobb lemondani, és helyettük zöldteát, esetleg ginzeng teát fogyasztani. Jó, ha tudjuk, hogy a túlzott kalciumbevitel is rontja a vasfelvételt.
A kismamáknak pedig azt is fontos szem előtt tartaniuk, hogy az anyatejben ugyan kevesebb vas van, mint a tehéntejben, viszont az sokkal jobban hasznosul. Érdekes, hogy a vasfelvétel a vastagbélen keresztül megnövekszik, ha egyidejűleg C-vitamint is fogyasztunk. Ezért hasznos, ha vastartalmú étkezéshez egy pohár frissen préselt, hígított narancslevet is iszunk.
HA NEM ELÉG A TERMÉSZETES
Előfordulhat, hogy a jól összeválogatott étrend sem tudja fedezni a szervezet szükségleteit. Erre persze csak alapos laboratóriumi vérvizsgálat deríthet fényt teljes bizonyossággal. Ilyenkor az orvos valamilyen vaskészítmény szedését rendelheti el. A fent említett gátló, illetve segítő tényezőkkel azonban ilyenkor is számolni kell.
Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy a vasbevitel növelését elsődlegesen a táplálékkal kell elérni. Pótló készítmények szedésére csak a laboratórium által is igazolt hiány esetén kerül sor, mert a legújabb kutatások szerint a vas felesleges adagja legalább olyan veszélyes lehet, mint a hiánya. A vastúlterhelés megnövelheti a daganatos megbetegedések, a májbetegségek és a szívinfarktus kockázatát.
Köszöm szépen a választ a harmadik válaszadónak is:)
Hasonló dolgokat olvastam Én is,mint amiket bemásoltál.
Egyébként meg szerintem se túl alacsony!!Nem értem mi értelme riogatniuk az embert!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!