Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Munkaidő csökkentéssel élt...

Munkaidő csökkentéssel élt valaki?

Figyelt kérdés

8 órás munkaidőt szeretném lecsökkenteni 6 órára. Az orvossal kell megbeszélni?

Messze lakom a munkahelyemtől viszont szeretnék dolgozni, csak a 8 óra heti 5 napban sok lenne, mert oda vissza 3-4 órát utazok.

2015. ápr. 30. 18:28
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A főnököd tudni fogja, hogy ki az illetékes, előbb a főnökömmel beszéltem meg.

De nem jobb úgy, hogy nem napi 6 órát vagy benn 5-ször, hanem 7,5 órát 4-szer?

2015. ápr. 30. 18:33
 2/8 A kérdező kommentje:

De, szuper lenne az is.Ugyanannyi munkabért kaptál vagy a csökkentett óraszámod után számolták a fizudat?

Úgy tudom a teljse munkabér jár úgy is, ha csökkentett munkabért kérsz.

2015. ápr. 30. 18:49
 3/8 anonim ***** válasza:
Ezt most nem értem.:) Nyilván az óraszám csökkenésével arányban csökken a munkabér is.
2015. ápr. 30. 18:55
 4/8 anonim ***** válasza:
Mi köze a munkaidőd csökkentéséhez az orvosnak?
2015. ápr. 30. 19:05
 5/8 A kérdező kommentje:
Na jó, úgy látom kár volt ide kiirni ezt a kérdést. Mert itt sosem tud senki semmiről, csak okoskodik...
2015. ápr. 30. 19:35
 6/8 anonim ***** válasza:

ennek tényleg semmi köze az orvosodhoz :) az orvosod akkor jön szóba ha már nem tudsz dolgozni a terhességed miatt, ezért ő kiír táppénzre. de olyan nincs, hogy az orvosod 6 órás műszakra ír ki :D

ha te szeretnéd, akkor beszéld meg a főnököddel, hogy van-e erre lehetőség. ha van akkor meg fogja mondani, hogy mennyi az annyi. olyan sincs törvényileg szabályozva, hogy azért mert terhes vagy és félidőben dolgozol, azért neki teljes bért kéne fizetnie.

olyan van egyébként, hogy ha a munkahelyed miatt nem tudsz terhesen dolgozni, akkor kell a teljes bért fizetnie, de nálad nyilván nem erről lehet szó, mert dolgozol (pl. ha veszélyes anyaggal dolgoznál, akkor egyből a + tesztnél el kéne jönnöd, de nem tp-re)

2015. ápr. 30. 21:05
 7/8 anonim ***** válasza:

én a főnökömmel megbeszéltem, 6 órában dolgoztam és ugyanannyi maradt a fizetésem is.

egyébként : [link]

idézet: A terhesség bejelentése után a munkaadó köteles figyelni arra, hogy megfelelő feltételeket és körülményeket biztosít-e az anyuka számára. Ha az orvos például – egészségügyi okokból - csökkentett munkaidőt javasol (8 helyett 6 órát), akkor sem kaphat kevesebb bért a leendő anyuka. Más munkakörbe vagy helyiségbe csak orvosi javaslatra és a munkavállaló beleegyezésével helyezhetik át a várandós kismamát és ekkor sem csökkenthetik a bérét. Ha a munkahelyen nem tudnak egy várandós anyuka számára megfelelő munkakörülményeket biztosítani (nappali műszak, vegyszermentes környezet, stb.), akkor az anyuka felmenthető a munkavégzés alól, és erre az időszakra is jár neki a teljes fizetés. A törvény úgy fogalmaz, hogy a kismamát megilleti az egészséges és biztonságos munkavégzéshez való jog.

2015. ápr. 30. 21:32
 8/8 anonim ***** válasza:
Utolsó a belinkelt cikkel csak 1 baj van 2011-es sajna azóta változott a mtv könyve. Bár én már akkor sem hasznàltam ezt ki 24. hétig dolgoztam a napi 8,5 órát + utazás. Vezetőként nem tehettem meg hogy a feladatokat ne lássam el (de beosztottként is így vélekednék). Amikor már úgy éreztem nem megy egyeztettel a vezetéssel a helyettesítésemről és betanítás után eljöttem tpre. Szerintem igy volt tisztességes. Mert azt megértem aki nehéz fizikai munkát végez vagy vegyszerekkel stb dolgozik, de irodai munkánál nem. Szóval kérdező olvasd el a Mtvkébek ezen részét és látni fogod te bele esel-e.
2015. máj. 1. 17:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!