Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A TGYÁS-t, Gyest/gyedet...

A TGYÁS-t, Gyest/gyedet muszáj a munkáltatón keresztül intézni vagy elintézhetem majd egyedül is? Mert attól félek, ha a munkáltatómon múlik, sosem fogok semmit kapni.

Figyelt kérdés
2010. febr. 13. 10:18
 1/8 anonim ***** válasza:
72%

ha a munkahelyed tb-kifizető hely akkor csak ott tudod intézni,

nem a munkáltatótól függ mit kapsz és mit nem, hanem a tb-től, emiatt kár aggódnod

2010. febr. 13. 11:18
 2/8 anonim ***** válasza:
72%
Én magamnak intéztem, pedig a munkáltatóm tb kifizető hely. csak kérni kell a munkáltatótól igazolást, amit a többi papírral együtt be kell adni az oephez. És hülyeség, hogy eredeti papírokat kell leadni!!! Mindenből jó a fénymásolat!!!!
2010. febr. 13. 12:48
 3/8 A kérdező kommentje:
KÖszi.Nem TB kifizetőhely. Attól félek, hogy nem adják be időben a papírokat.
2010. febr. 13. 18:10
 4/8 anonim ***** válasza:
Ha nem adják be időben a papírokat, legfeljebb visszamenőleg megkapod... Hogy egyedül intézheted-e, azt nem tudom, mivel a TGYÁS és a GYED fizetés-függő. Nyilván akkor a munkahelyedről kell kérni valami igazolást, ahogy az egyik előttem szóló is írta.
2010. febr. 15. 09:45
 5/8 anonim ***** válasza:
Szia! Én is úgy tudom, hogy mindenképpen a munkáltató is kell az ügyintézéshez, mert nekik is el kell küldeni a papírjaidat a TB-nek. Nem hiszem, hogy a munkaügyisek pont egy kismamával szúrnának ki úgy, hogy nem küldik időben a papírt, de ha mégis így van, akkor is megkapod a pénzt ami jár, csak tényleg kicsit megcsúszva. Kellemes babavárást. :)
2010. febr. 15. 09:49
 6/8 anonim ***** válasza:
Igen a munkahelyedtől kell majd kepj egy jövedelmen igazolást, amit le kell majd adnod az OEP-be,mert az alapján számolják a GYED-et, TGYÁS-t.MEg kell majd a rózsaszín tb kiskönyved is.Én magamnak intéztem, mert nem TB kifizetőhely a munkahelyem.Nálam rendesek voltak, be telefonáltam, és már másnap mehettem a papír ért.
2010. febr. 15. 10:46
 7/8 anonim ***** válasza:
72%

Szia.

Ha nem tb kifizetőhely , akkor a foglalkoztatói igazolást a munkáltatódnak kell kitölteni. Ezt nem tudod megkerülni. De ha nem segítőkész, akkor valóban húzhatja a dolgot, ami kellemetlen lehet, mert a tb-nél se azonnal bírálják el (jó esetben 30 nap)De ha ki akar veled szúrni, és direkt rosszul tölti ki a papírt , akkor a tb el kezd vele levelezni, és az idő csak telik, te meg nem kapsz pénzt.

Reméljük nem lesz ilyen a munkáltatód.

Te ha igen akkor kerüld meg, menj be a tbhez, írj egy levelet (név, taj szám , cím)hogy itt meg itt dolgozol , mikor szültél vagy fogsz szülni (mert már a szülés előtt is igénybe veheted a tgys-t), és hogy nem akarják kiállítani a foglalkoztatói igazolásodat. Ők erre kötelesek hivatalból intézkedni. Ezt a levelet személyesen add le az ügyfélszolgálaton, így gyorsabb, és ne engedd magad lerázni.Ez is időigényes, de legalább célravezetőbb, mint várni.

Ha már nagyon durva a helyzet, fenyegesd meg a főnököt, hogy a munkaügyi bírósághoz fordulsz.

Azért erre már kiszokták tölteni.

2010. febr. 15. 15:44
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Utolsónak: nagyon sokat segítettél, köszi. Sajnos a munkáltatóm nem túl segítőkész, és sztem direkt ki is fog velem szúrni, de akkor majd próbálom megkerüli, és úgy intézni. Mégegyszer köszi!

2010. febr. 15. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!