Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Az integrált teszt kiváltja-e...

Az integrált teszt kiváltja-e a magzatvíz, vagy chorionboholy vizsgálatát?

Figyelt kérdés

Félek a vetélés kockázatától, szerintem elég nagy. Szívesebben mennék az integrált tesztre.

Ti mit tutok róla? Lefedi az összes betegséget az intwegrált teszt, amit a magzatvíz vizsgálat tartalmaz, illetve milyen pontossággal működik az integrált?

2008. aug. 19. 09:45
 1/8 anonim ***** válasza:

Szia! Nekem 0.75 lett az AFP eredményem, így mehettem volna magzatvíz szúrásra, amit határozottan NEM akartam. Én helyette elmentem az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumba, és csináltattam egy ún. Négyes tesztet, csak vért vettek, igaz 20e Ft volt. Már megvan az eredményem is, negatív, minden ok!

Nézd meg a honlapjukat: [link]

"Az Integrált tesztnél két vérvétel történik, a kismama az ultrahang eredményt saját orvosától hozza. Az első vérvételre az 1. trimeszterben (a terhesség első harmadában), 12-13 hetesen kerül sor, a levett vérből a PAPP-A marker (pregnancy associated plasma protein) szintjét határozzuk meg. A második vérvétel a 2. trimeszterben (a terhesség második harmadában), 15-18 hetesen történik, amikor az AFP, a free-ß-hCG, az uE3, és az Inhibin-A markereket mérjük. Eredményt a második vérvétel után adunk.

A Négyes tesztet akkor javasoljuk, ha a kismama már elmúlt 14 hetes terhes. Ez a vizsgálat megegyezik az integrált teszt második felével."

2008. aug. 19. 10:08
 2/8 A kérdező kommentje:
És ugyanazokat a betegségeket vizsgálja, mint a magzatvíz vizsgálat?
2008. aug. 19. 11:18
 3/8 anonim ***** válasza:

Én külföldön várom a babámat, itt már eleve nincs AFP vizsgálat, hanem integrált teszt van, ami szerencsére ingyenes és sokkal megbízhatóbb, mint tudjuk. Azt nem mondanám, hogy kiváltja, de megelőzheti a magzatvízvételt. Az integrált teszt nem ez száz százalékos eredményt ad, hanem egy valószínűségi számot, ami azt mutatja meg, hogy te magas kockázati faktorban vagy, vagy sem. Itt az a gyakorlat, hogy ha valakinek alacsony kockázat jött eredményül, akkor nem kell tovább mennie magzatvízvételre (még akkor sem, ha mondjuk idősebb kismamáról van szó és a kora indokolná), viszont ha magas kockázat jött ki, akkor mindenképpen küldik.

Ezért mondom, hogy nem helyettesíti, csak kiválthatja. Az integrált teszt nagyon megbízható, természetesen semmire sem mondanak biztosat, a leírásban benne van, hogy attól, hogy rossz lett az eredmény, még születhet egészséges baba és a jó eredmény ellenére lehet baj, de az afp megbízhatóságával össze sem lehet hasonlítani, viszont nem ad 100%-os értéket, mint a magzatvízvétel (mert azt hiszem, hogy az igen).

Magyarországon elég drága ezek szerint, de ha megoldható a keretedből, akkor inkább menj először integrált tesztre és csak akkor magzatvízvételre, ha az elkerülhetetlen. Én a helyedben biztosan így tennék. Munkatársnőm volt magzatvízvételen, azt mondta, hogy inkább kellemetlen volt, nem fájdalmas és végül nem volt problémája, de tény, hogy kockázatosabb, mint a többi vizsgálat együttvéve, így én is félnék tőle.

2008. aug. 19. 11:47
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat! :) Így fogok tenni; először integrált, aztán ha muszáj, megyünk magzatvízvételre.
2008. aug. 19. 12:03
 5/8 anonim ***** válasza:
Szia ! Én integrált teszten voltam ami állítólag 86%-os , a magzatvízvételnél pedig 98%-ig ki tudják szűrni a gondokat. De azt én se válaltam be. Az integráltnál mindent rendbe találtak.
2008. aug. 19. 20:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Én a korom miatt kell menjek magzatvíz vizsgálatra. Kérdeztem, hogy kiváltható-e az integrált teszttel, de azt mondta a doki, hogy nem ad pontos eredményt. Legalább is nem olyan megbízható, mint a magzatvíz vizsgálat. Hát a fene tudja.
2008. aug. 19. 23:46
 7/8 anonim válasza:

Sziasztok!

Nekem az első babám egészségesen született. Ekkor 26 éves voltam. A következő évben ismét terhes lettem. Ekkor a 12 hetes genetikai UH vizsgálaton vastag nyaki redőt mértek és elküldött az orvosom Debrecenbe genetikai vizsgálatra. Ott az UH alapján jó eredményt mértek, mondván az orvosom belemért valamit. De azért AFP vizsgálatra visszahívtak. Ugye 16 hetesen vették le, aminek az eredménye 2 hét, azaz 18 hetesen visszamentem az eredmény miatt, ami nem lett jó. Helyben vettek is még aznap magzatvizet, aminek az eredménye már 3 hét volt. Így 21 hetes terhesen derült ki a magzatvízvizsgálatból, hogy downos a babám. Elég kellemetlen volt 21 hetesen megszakítani a terhességet.

Eltelt mégegy év és ismét babavárás. Merthogy próbálkozik az ember. A 12 hetes genetikai UH vizsgálat is jó lett. 2,1 mm nyakiredőt mértek, azaz határon belül voltunk. Persze az előzmények miatt 16 hetes AFP-re mentünk megint Debrecenbe, biztos ami biztos. Mondanom sem kell , nem lett jó az eredmény. Úgyhogy megint vettek magzatvizet, aminek az eredményét most várom.

A lényeg: egyvalamiben biztos vagyok, ha megint beteg lesz a baba, a következőnél szeretném megcsináltatni a chorionboholy vizsgálatot és még időben, normális körülmények között megszakítani a terhességet, ha gond van. Vetélési kockázat ide vagy oda, nem ér annyit az egész számomra, hogy megint keresztül essek egy szülésen, ami érzelmileg megviseli a családot. Minnél hamarabb kiderül, annál könnyebb.

2008. szept. 1. 11:42
 8/8 anonim ***** válasza:

Szia! Az integralt teszt csak kockazatbecsles, nem invaziv szurovizsgalat, azaz arra ad informaciot, hogy mekkora a valoszinusege annak, hogy esetleg a babanak van valami rendellenessege. Az amniocentezis es a chorionboholy vizsgalat invaziv modszer illetve diagnosztikus erteku, azaz egyertelmuen azt vizsgalja, hogy fenall-e a rendellenesseg. En csak integralt tesztet csinaltattam, mert az ismeretsegi koreimben nagyon sok rosszat hallottam a magzatviz mintavetelrol. Megbeszeltuk a dokimmal, hogy csak akkor csinaltatok magzatvizes vizsgalatot, ha a teszt pozitiv lesz. Hala istennek tok jo lett. Az eredmenyen azt irak, hogy a szurovizsgalat erzekenysege elerheti a 87%-ot. Nekem a Fetal Medicine Laboratoriumban csinaltak a szurest, azaz ott ertekeltek ki, es en ugy tudom, hogy szinte mindenhol onkoltseges, azaz fizetni kell erte.

Tovabbi szep babavarast!

Egy 18 hetes kismama

2009. aug. 8. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!