EDA, beöntés, gátmetszés. Tele vagyok félelemmel és aggódással. Mi szól mellettük és ellenük?
Én 25 hetes vagyok, első baba, tehát még nem szültem, ennek ellenére elég sok infom van ezekről a dolgokról, mivelhogy van a családomban szülész és sokat mesélt már róluk orvosi oldalról és magánról egyaránt, mivel hogy már ő is szült.
Talán épp emiatt én nem félek tőlük.
A beöntéssel kezdem, mert az a legegyszerűbb. Az sem biztos, hogy kapsz. Kórháztól és szüléstől függ. Sok kórházban már kúpot adnak, ami kicsit diszkrétebbnek tűnik, illetve az is lehet, hogy olyan sietve értek be és annyira jól tágulsz, hogy nem lesz már idő a beöntésre. Amivel nem biztos, hogy jól jársz. Fájni nem fáj, maximum furcsa és kellemetlen, ha korábban még soha sem kaptál. Nem te vagy az első, aki beöntést kap, szóval emiatt ne feszélyezd magad, arról ne is beszéljünk, hogy kívülről-belülről látni fognak téged, tehát senki nem fog megrökönyödni semmin. Azt mondják, hogy még mindig sokkal kellemesebb beöntéssel túl lenni ezen a dolgon, mint anélkül, mert akkor szülés és kitolás közben szinte mindig nagy "baleset" van, ami akkor zavaróbb és sokkal kevésbé higiénikusabb.
Gátmetszés: inkább egy jól sikerült gátmetszés hozzáértő kezekből, mint egy nagy repedés. Nagy eséllyel ez lesz az egyetlen lényegesebb fájdalmad szülés után, ez tény, viszont magát a vágást alig fogod érezni, mert fájás közben csinálják. A varrást lehet, de szükség van rá és egy jó orvos olyan szépen összevarr, hogy szebb és szűkebb leszel ott szülés után, mint előtte. Pár napig még fáj, van aki tovább is érzi, de hetekkel később már minden a régi lesz. Én egyébként külföldön szülök, itt nem divat a gátmetszés, alapvetően mindenki gátvédelemmel szül. Itt ez is működik, nagyon kevés esetben van komplikáció, repedés, mert eleve felkészítik a kismamákat a gátvédelemre, masszázst kell alkalmazni a szülés előtti hetekben és a szülésznő is úgy vezeti a szülést, hogy közben végig masszíroz és figyeli a gátat, ha úgy érzik, hogy nem fog menni a dolog, akkor készülnek csak be a vágáshoz. Én ezt így nem bánom, sőt, örülök neki, de azzal is tisztában vagyok, hogy ha Magyarországon szülnék, ott szinte elkerülhetetlen lenne az automatikus gátmetszés, de tényleg mindegy nekem, hogy metszés, vagy védelem, az a lényeg, hogy nagy repedés ne legyen!
És az EDA: ez talán az a téma, ami a legtöbb embert megoszt. Aki eda nélkül simán megszült, az harcol ellene és sajnos nagyon sokan vannak, akik verik a mellkasukat, hogy ők milyen bátrak voltak és kemények, mert eda nélkül szültek. Én azt mondom, hogy ha valaki eda nélkül szült, mert olyan gyors volt a szülése, vagy akkora a fájdalomküszöbe, hogy simán kibírta és meg sem kottyant neki, akkor az tök jó! De ha eda nélkül szült úgy, hogy közben önkívületi állapotban volt és a csillagok is megremegtek úgy ordított és szidta a világot, akkor viszont nem irigylem és semmiféleképpen sem akarom utánozni. És imádkozom azért, hogy a közelemben ne legyen nő vajúdáskor, aki így szül, mert akkor én teljesen bepánikolok és felállok a szülőágyról és hazaszaladok...
Orvosi szemmel nekem azt mondta a sógornőm, hogy nincs baj az edaval, nagyon kicsi az esély arra, hogy bármilyen negatív következménye legyen, viszont sokkal nyugodtabb szülést eredményez, az anyuka nyugodt és együttműködő, mindenkinek kényelmes. Ráadásul az edától gyakran a tágulás is begyorsul, mert az edának van egy lazító, tágító hatása.
Összességében azt mondom, hogy ne jelentsd ki előre, hogy te kérsz-e, vagy sem, lógjon a levegőben a lehetőség. Úgy is te fogod érezni és az orvos, szülésznő látni, hogy milyen lefolyású a szülés. Ha eljön az a pont, hogy nem bírod, akkor kérhetsz eda-t, ha meg nem kérsz, viszont úgy látják, hogy olyan fájdalmaid vannak, amelyek túlságosan kimerítenek és akkora fog elfogyni az erőd, amikor épp a legnagyobb szükség lenne rá, akkor úgyis ajánlani fogják neked.
Ezektől a dolgoktól ne félj! Ezek mind az orvosok által koordinált eszközök, azt a célt szolgálják, hogy a te szülésed könnyebb legyen, biztonságosabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!