Gyökér kezelés 16-hetesen? Legyen inkább húzás?
Napok óta alig alszom! Alsó 7-es fogam fáj. Kb fél éves röngen képről ítélték meg hogy lehet gyökér kezelni. Már 2× voltam tisztitáson azt hittem a székben fogok elájulni úgy fájt a kezelés.
Ugye hogy hol tart a kezelés, mennyiszer kell még mennem újjabb röngen nélkül nehéz megmondani.
Lehet hogy feleslegesen szenvedek?
Huzassam ki inkább? Most is nagyon fáj!
NEEEEEEEEEEM! Ne húzasd ki!!!!
A doki tudja, h lehet-e gyk-zni v inkább húzni kell. Ha kezeli, akkor bírd ki vhogy sztem.
Kitartás!!!! :)
Igen kapok érzéstelenítőt,de már attól is félek annyira fájt.
A kezelések is nagyon nagyon fájtak.
Eddig a kezelések ellenére sem csillapodott az erős fájdalom,még éjjel sem kímél :(
Az a baj hogy nem látom a végét ,hogy mikor fog megszünni a fájdalom.
Nekem megszámlálhatatlan kezelésem volt terhesen. Hiába jártam előtte rendszeresen kontrolva, amint teherbe estem hirtelen minden fogam elromlott. Volt vagy 8 fúrásom, 1 húzásom és 2 gyökérkezelésem. Az egyik fogamat 1 évig kezelték, mire sikerült megmenteni (végül ki kellett operálni a gyökerek végét, de ezzel a műtéttel már vártunk a szülés utánig).
Én azt mondom, hogy amit a dokid javasol, azt csináld. Ha húzást javasol, mert menthetetlen a fog, akkor legyen az.
A terhességed nem befolyásolja ez, én bőven kaptam fájdalomcsillapítót, semmi baj nem lett belőle. Ezek mind helyileg hatnak. Egyébként ha kiszedték a gyökereket, akkor utána már egy tisztításnak sem kellene fájnia, hiszen már nincs ott ideg. Bár nyilván ha begyulladt vagy ilyen, akkor azért más a helyzet.
A röntgen is csak a terhesség elején nem ajánlott, de azt is csak a panoráma röntgenekre mondják. Bár jobb elkerülni az ilyen egy fogas röntgeneket is persze.
A foggyökér eltávolítás egy elég komoly szájsebészeti műtét. Nekem egy magánklinikán csinálták, a dokim javasolta azt a helyet, nagyon jók. (30e ft volt egyébként, amin meg is lepődtem, mert tényleg nagy műtét volt).
Nekem egy hátsó fogam 2 db gyökerét szedték ki, mert annyira kanyargós volt, hogy a doki hónapok alatt sem tudta kitisztítani, mindig begyulladt. Ez volt az utolsó dobás, hogy "megmentsük" a fogat, utána a húzás jött volna.
Maga a műtét, hát... Kapsz egy injekciót ami érzéstelenít az injekciókhoz. És utána jöttek AZ injekciók. Keményen megsoroztak, vagy 10-et kaphattam. A fél arcom nem éreztem. Aztán több fognyi fogínyt "lekaparnak". (nem tudok rá jobb szót, mert tényleg úgy éreztem, mintha egy kőfaragó ügyködne rajtam). Lehámozzák és utána lézerrel icike-picike darabot kivágnak, az a foggyökér vége. Tényleg csak pár mm. Utána visszarakják az ínyt, odavarrják felszívódó varrattal (átfűzik a fogak között).
Maga a műtét tényleg elég kemény, de kibírható. Én akkorra már annyit szenvedtem a fogammal, hogy ez megváltás volt.
A gyógyulás viszont! Utána keményen feldagadt az arcom, mint akit péppé vertek. Enni-inni felejtős egy darabig, de túlélhető. (tejet tilos inni, mert attól fertőződhet. De ott adnak tanácsot) Aztán szépen lassan helyrejöttem.
DE! Kb fél-egy év volt a teljes gyógyulás. Mivel idegeket átvágnak, egyes részei az ínyemnek érzéketlen lett (most itt csak picike pontokról beszélek, nem vészes), illetve maga a fog, mivel egy élő dolog, azért idővel áll helyre egy ekkora műtét után.
Viszont a gyulladás elmúlt utána és azóta is remekül szuperál a fogam, szóvan NAGYON MEGÉRTE.
Utólag belegondolva feleslegesen paráztam annyira. Tényleg a cél lebegjen a szemed előtt. És ha nem vágóhídra mész hanem egy rendes klinikára, akkor azért ők tényleg profik. Csak magadat paráztatod be a felesleges félelmeiddel.
Hova mész? Mert lehet ugyanoda mész majd te is. Úgy tudom ezt csak egy helyen csinálják BP-en. Én valahol északon voltam, már nem emlékszem hol pontosan, talán beugrik ha mondod.
Hát az érzéstelenítés fájt, a többi csak kellemetlen volt. Mert kifeszítik a szád, rángatják, könyékid belemennek. De hidd el, annyira megéri, hogy csak na. Tényleg én azt vallom, az utolsó lehelletig küzdeni kell egy fogért, mert öreg korodban szükséged lehet rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!