Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mikre vagyok jogosult? TGYÁS?...

Mikre vagyok jogosult? TGYÁS? GYED? SOS!

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Most olvastam, hogy megemelték a szükséges 2év alatt 180 nap munkaviszonyt 3év alatt 365 napra. Most vagyok 10 hét+2 napos terhes. Volt 3 év ösztöndíjas foglalkoztatású iskolaévem(ennek júniusban lett vége),azóta regisztrálva vagyok a munkaügyibe pályakezdő munkanélküliként. Szeptember óta az álam fizeti pályakezdő mivoltom végett a TB-met.Február 1-től sikerült bejelentett munkát találnom, s júli 31-ig meglesz a 181 nap ledolgozott munkaviszonyom. Augusztus 7re vagyok kiírva.

Valahol olvastam, hogy az ösztöndíjas foglalkoztatásból 180 napot figyelembe vasznek.....

Mit tudtok?

2010. jan. 22. 08:28
 1/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Még csak nem is korrekt, amit hallottál.

Két év alatt kell meglennie a 365 napnak ahhoz, hogy egyáltalán járjon tgyás, gyed. Ebbe a 365 napba beszámolják az egy évnél tovább, nappali tagozaton folytatott közép- és felsőfokú tanulmányok idejéből 180 napot.

Viszont a pályakezdő munkanélküli ideje nem számolható bele!

A TB fizetés nem számít ebben az értelemben biztosítási jogviszonynak, az csak eü. ellátásra jogosít!

Június és szeptember között volt valami? Illetve szeptember és február között?

2010. jan. 22. 08:35
 2/6 A kérdező kommentje:

NEM, a köztes időben semmi nem volt, csak kiskönyves munkák..... :S

Senki nem akart bejelenteni, na meg a kiskönyvvel is csaltak :(

2010. jan. 22. 08:39
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem egészen értem a mondandód elejét, de aki 2010. április 31-e után szül annak a GYED és a TGYÁS hoz már 365 nap biztosítotti idő kell aminek a szülést megelőző 2 évben kell meglennie. Egyébként az álláskereséséi támogatás is biztosítotti időnek minősül.

2010. jan. 22. 08:57
 4/6 anonim ***** válasza:

:(

A kiskönyves foglalkoztatást passzolom. De lehet, hogy meglesz a 365 napod.

2010. aug-ban szülsz, akkor a 2008. augusztusától számolják a biztosítási napokat.

Ha jól értem, akkor

2008 aug- 2009 június-ig suli volt (ha nappali tagozat és nem csak egy év, akkor ez 180 napot jelent)

2010. február 1től van munkaviszonyod, akkor ha augusztus 7-én szülsz, újabb 187 nap, ami összesen 367 nap. Na, akkor tessék imádkozni, hogy ne jöjjön előbb a baba!!

A biztos az, ha bemész az oepre, érdeklődd meg, hogy mi van akkor, ha előbb jön a baba és pár nap hibázik a 365 naphoz, hogy van-e lehetőség a méltányossági tgyás-ra, gyed-re. De arra számíts, hogy nagyon kötözködősek lesznek, mostanában nagyon szigorúan megvizsgálják azokat, akiknek éppen, hogy megvan a jogosultsági idő.

Utolsónak:

Sajnos a pályakezdőknek járó munkanélküli ellátás nem számít, ez ezer százalék. A biztosítási jogviszonynak csak és kizárólag az álláskeresési járadék számít, amit pedig csak az kaphat, aki az utolsó négy évben legalább 365 napod dolgozott.

2010. jan. 22. 09:16
 5/6 A kérdező kommentje:

Igen, én nem is kaptam semmilyen támogatást, a pályakezdők '96 óta nem kapnak semmit....

Úgy tudom, hogy a kiskönyves napok is biztosított napnak számítanak, remélem így van!

Köszönöm a válaszokat!

Találtam még valamit:

A Független Hírügynökség információ szerint a 2010. április 30-a után FOGANT gyerekek esetében lesznek érvényesek a gyes-t és a gyedet érintő változások.

Ennek örülnék, tutira meglenne az időm.....

2010. jan. 22. 09:29
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem tudom, mikori ez az info, de az biztos, hogy már életbe lépett az a törvénymódosítás, ami a 2010. május 1. után született babákra vonatkozik...
2010. jan. 22. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!