Mikre vagyok jogosult? TGYÁS? GYED? SOS!
Sziasztok.
Most olvastam, hogy megemelték a szükséges 2év alatt 180 nap munkaviszonyt 3év alatt 365 napra. Most vagyok 10 hét+2 napos terhes. Volt 3 év ösztöndíjas foglalkoztatású iskolaévem(ennek júniusban lett vége),azóta regisztrálva vagyok a munkaügyibe pályakezdő munkanélküliként. Szeptember óta az álam fizeti pályakezdő mivoltom végett a TB-met.Február 1-től sikerült bejelentett munkát találnom, s júli 31-ig meglesz a 181 nap ledolgozott munkaviszonyom. Augusztus 7re vagyok kiírva.
Valahol olvastam, hogy az ösztöndíjas foglalkoztatásból 180 napot figyelembe vasznek.....
Mit tudtok?
Szia!
Még csak nem is korrekt, amit hallottál.
Két év alatt kell meglennie a 365 napnak ahhoz, hogy egyáltalán járjon tgyás, gyed. Ebbe a 365 napba beszámolják az egy évnél tovább, nappali tagozaton folytatott közép- és felsőfokú tanulmányok idejéből 180 napot.
Viszont a pályakezdő munkanélküli ideje nem számolható bele!
A TB fizetés nem számít ebben az értelemben biztosítási jogviszonynak, az csak eü. ellátásra jogosít!
Június és szeptember között volt valami? Illetve szeptember és február között?
NEM, a köztes időben semmi nem volt, csak kiskönyves munkák..... :S
Senki nem akart bejelenteni, na meg a kiskönyvvel is csaltak :(
Szia!
Nem egészen értem a mondandód elejét, de aki 2010. április 31-e után szül annak a GYED és a TGYÁS hoz már 365 nap biztosítotti idő kell aminek a szülést megelőző 2 évben kell meglennie. Egyébként az álláskereséséi támogatás is biztosítotti időnek minősül.
:(
A kiskönyves foglalkoztatást passzolom. De lehet, hogy meglesz a 365 napod.
2010. aug-ban szülsz, akkor a 2008. augusztusától számolják a biztosítási napokat.
Ha jól értem, akkor
2008 aug- 2009 június-ig suli volt (ha nappali tagozat és nem csak egy év, akkor ez 180 napot jelent)
2010. február 1től van munkaviszonyod, akkor ha augusztus 7-én szülsz, újabb 187 nap, ami összesen 367 nap. Na, akkor tessék imádkozni, hogy ne jöjjön előbb a baba!!
A biztos az, ha bemész az oepre, érdeklődd meg, hogy mi van akkor, ha előbb jön a baba és pár nap hibázik a 365 naphoz, hogy van-e lehetőség a méltányossági tgyás-ra, gyed-re. De arra számíts, hogy nagyon kötözködősek lesznek, mostanában nagyon szigorúan megvizsgálják azokat, akiknek éppen, hogy megvan a jogosultsági idő.
Utolsónak:
Sajnos a pályakezdőknek járó munkanélküli ellátás nem számít, ez ezer százalék. A biztosítási jogviszonynak csak és kizárólag az álláskeresési járadék számít, amit pedig csak az kaphat, aki az utolsó négy évben legalább 365 napod dolgozott.
Igen, én nem is kaptam semmilyen támogatást, a pályakezdők '96 óta nem kapnak semmit....
Úgy tudom, hogy a kiskönyves napok is biztosított napnak számítanak, remélem így van!
Köszönöm a válaszokat!
Találtam még valamit:
A Független Hírügynökség információ szerint a 2010. április 30-a után FOGANT gyerekek esetében lesznek érvényesek a gyes-t és a gyedet érintő változások.
Ennek örülnék, tutira meglenne az időm.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!