Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » GYED júliusi babánk esetében,...

GYED júliusi babánk esetében, válaszolnátok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Idén júliusra várom a babánkat. A születéséig folyamatos 1 év 9 hónap munkaviszonyom lesz meg.

Azzal teljesen tisztában vagyok, hogy egy év az új GYED törvények szerint a jogosultsághoz szükséges idő, és azt is tudom,hogy annyi ideig maradhat valaki otthon GYED-en, amennyit a szülést megelőző két éven belül biztosított jogviszonyban eltöltött. (tehát amennyi munkaviszonya volt).

Nekem csak az az egy kérdésem maradt, hogy ha 1 év 9 hónap ledolgozott munkaviszonyom lesz a szülésig, akkor azt honnan kezdik el számolni.

Ugye az első 6 hónapig TGYÁS jár, és csak utána kezdődik a GYED. Ennek alapján akkor én a gyerek két éves koráig GYED-en lehetek majd? Tehát ezt az egészet akkor kezdik el számolni, mikor letelik a TGYÁS, vagy az a 6 hónap már levonódik belőle?

A cég bérszámfejtője szerint csak a TGYÁS után kezdik számolni ezt az egészet, viszont félek,hogy esetleg a kollégám nem értesült eléggé az új törvényekkel kapcsolatban.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

2010. jan. 16. 10:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Jól gondoltad, hiszen gyedről beszélünk, abba nem számít bele a tgyás, mert az más juttatás. Tehát első 6 hónap tgyás és utána otthon maradhatsz a babával két éves koráig. Nem vonják le belőle, miért is tennék, hiszen a tgyás az nem gyed és itt ugye a gyedről van szó. ;) Két különböző ellátás.

Ezt már több helyen is olvastam és nálunk is így számol a bérszámfejtő. Sok ismerősöm szül május 1 után és ők is utánajártak, mindenki ezt a választ kapta. :)

2010. jan. 16. 11:09
 2/6 A kérdező kommentje:

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, én is ebben reménykedtem. :)

Sajnos a GYES összege nevetségesen kevés, ezért is reméltem, hogy a gyerek két éves koráig végig GYED-et kapok majd.

Köszi mégegyszer és szép napot!

2010. jan. 16. 11:33
 3/6 anonim ***** válasza:

[link]

Ez itt egy kalkulátor, kiszámolja az összeget is. Én is pont most néztem. Én június 20-ra várom a babát.

Én viszont azt nem tudtam, hogy a GYED az akár 2 évig is jár, azaz hogy a TGYÁS után akár a 2. év végég. Ez nekem is jó hír :)

Boldog babavárást!

2010. jan. 16. 14:53
 4/6 anonim ***** válasza:

Jól értelmezem,hogy a tgyás után csak egy évig jár a gyes majd utána a gyes a gyermek kettő éves koráig.

Pedig megvan a megfelelő bizosítási időm.

2010. jan. 16. 20:03
 5/6 A kérdező kommentje:

Utolsónak:

Attól függ, mennyi biztosítási időd van meg a szülést megelőző két éven belül. Ha csak a szükséges 1 év, akkor a tgyás lejárta után (első hat hónap után) egy évig kapsz GYED-et, majd a maradék fél évben gyes-t.

De ha hozzám hasonlóan több időd van meg, akkor végig GYED-et kapsz.

Ha azért gondoltad úgy, ahogy leírtad, mert rákattintottál arra az adózónás kalkulátorra, akkor nyugi, az a kalkulátor csak 1 éves biztosítási időre számol, tehát a minimális szükséges időre.

A törvény is kimondja, hogy addig maradhatsz otthon GYED-en, amennyi biztosítási időd van, de max. a gyerek 2 éves koráig.

Tehát az a kalkulátor csak 1 év esetén számol úgy, elég nagy baromság, mert így a frászt hozza másokra. :)

2010. jan. 17. 13:50
 6/6 A kérdező kommentje:

Találtam egy cikket, melyben megtaláltam a kérdést a válaszomra.

" Tehát ahhoz, hogy a gyermek két éves koráig biztosan kapjon az igénylő gyedet, kicsit több mint másfél év biztosítási előzmény szükséges. (Egészen pontosan 562 nap, mert a gyermek kétéves koráig 2szer 365 nap van, ebből levonva a szülés napjától számított gyermekágyi segély napjait, ami 168 nap, így jön ki az 562 nap. A tgyást a szülés várható idejét megelőző 28 nappal korábban is igénybe lehet venni, ekkor ezen napok számával megnő a szükséges biztosítási előzmény is, ez így már 590 nap.)"

Tehát ahhoz, hogy valaki végig GYED-en maradhasson, 590 nap, tehát picit több, mint 1,5 év munkaviszonyban töltött idő szükséges. Ez az én esetemben szerencsére megvan. :-)

Tehát mindenki, akinek legalább másfél éves munkaviszonya van a szülést megelőzően, akkor az a TGYÁS 6 hónapja lejártától végig, tehát a picúr 2 éves koráig GYED-en lehet. :) És nem kell gyes-t igényelnie.

Éljen-éljen! :)

2010. jan. 17. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!