7hetes vagyok. Lázra milyen gyógyszert szedhetek? Egyáltalán ilyenkor lehet valami lázcsillapítót bevenni?
Lehet és kell is! A láz károsíthatja a babát. Persze a láz mértéke sem mindegy.
"Miért veszélyes a láz terhesség alatt? Vetélést okozhat-e (és miért) vagy lehet magzatkárosító hatása is? Milyen magas láz vagy hőemelkedés esetén kell valóban aggódni, és a terhesség melyik időszakában?
Válasz:
Terhességben a láz valóban okozhat vetélést. Magzatkárosító hatása elsősorban a láz okául szolgáló, rendszerint fertőző betegségnek lehet (sarkos példa a rubeola vírus). Mivel a terhesség normálisan is kis hőemelkedéssel jár (terhességi jel, ha a vérzés elmarad és a hőmérséklet tartósann 37 fölött van), a valódi láznak a 38 fok és azt meghaladó hőmérsékletet tekintjük. Ezt mindenképpen csillapítani kell, természetesen az okát fel kell deríteni és célzottan kezelni. Lázcsillapításra a terhesség bármely szakában az Aspyrin és az Algopyrin is megengedett; paracetamol tartalmú szerek nem! (a legtöbb reklámozott láz és fájdalomcsillapítóban ez a hatóanyag!)
Lázas állapotot okozhatnak a feltétlen kezelendő vese és húgyúti fertőzések és nagyon súlyos, ha megrepedő magzatburoknál következik be fertőzés miatt láz.
Dr. Nagy László"
Hideg borogatás, fürdő, hogy ne menjen fel 38 fok fölé. Ha magasabb lenne, szerintem az orvosnak szólj mindenképpen, hogy terhes vagy és az ő általa adott lázcsillapítót vedd be.
Én 8 hetesen voltam lázas, az ügyeletet hívtam fel telefonon,hogy mit kell tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!