Terhességi cukorszint, hogyan normalizálható?
20 hetes kismama vagyok és sajnos sorban az utóbbi terhesgondozásokon cukor volt a vizeletemben!
A védőnő és én is aggódunk ,hogy nem lesz jó a 25 hetes cukorterhelés eredményem.
Azt mondta legalább a terhelés előtti 2-3 hétben teljesen "felejtsem" el a cukrot és cukros termékeket!
Ez segíthet? Vagy nektek bevált ellene valami?
Nem csak a terhelés előtti hetekben, hanem úgy általában felejtsd el a cukrot. Se neked, se a gyerekednek nem tesz jót.
(amúgy jól értem, hogy te most tippeket kérsz arra, hogy hogy csapd be a cukorterhelés- vizsgálatot? Szerinted kinek ártasz vele???)
Lehet félreérthető voltam ,de nem a 25 hetes terhelés eredményét szeretném" csak" ,hogy jó legyen,hanem úgy általában minden vizelet vizsgálat eredményét is (hogy minden rendben legyen odabent).
Amúgy mióta terhes vagyok ,teljesen megundorodtam a cukros ,édes dolgoktól,süteményre ,csokira rá se tudok nézni.
Csak a reggeli (egy) kávémba teszek 2 kiskanál cukrot + néha üditőt iszok!
A védőnő nem mérte meg a cukrod? Elvileg náluk szokott lenni vércukormérő. Én a helyedben valahol megmérném, mert 5 hét még elég sok. Akár gyógyszertárban is megméretheted, de jó lenne éhgyomri és étkezés utáni is, lehetőleg reggeli utáni, mert az szokott a legrosszabb lenni cukorbetegeknél.
Sok értelme nincs a terhelés előtti diétának. Ha valaki egészséges, akkor mindig annyi inzulint termel a hasnyálmirigye, amennyire szüksége van. Ehet akár egy üveg lekvárt is előző este, akkor is jó lesz az éhgyomri és a terheléses cukra is. Ha meg valaki cukorbeteg, akkor diétázhat akármennyit a terhelés előtt, esetleg az éhgyomrija egy kicsit kevesebb lesz, de még az sem biztos. Viszont a terhelés mindenképp kimutatja, ha baj van.
Szénhidrátdiétát egyébként sem úgy kell tartani, hogy ész nélkül semmilyen szénhidrátot nem eszünk. A babának egyébként is szüksége van rá. Szerintem a védőnő is csak úgy értette, hogy kifejezetten az édességeket hagyd el, vagy a fehér kenyeret cseréld le teljes kiörlésűre, a fehér rizst barnarizsre. Esetleg keress a neten 180 gr-os szénhidrátdiétát, abból vehetsz ötleteket. Az az étkezés nem cukorbetegeknek is megfelelő egészséges étrend lenne.
Nem értem a védőnőd, normális? Most az érdekli, hogy az eredményed jó legyen, az, hogy a háttérben mi az igazság, az le van tojva? Nem azért kéne aggódnia, illetve aggódnotok, hogy rossz lesz a cukorterhelés eredménye, hanem azért mert lehet hogy esetleg terhességi diabéteszes lettél/leszel. Ez a lényeges, tehát maga az ok. És nagyon siralmas, hogy egy védőnő így gondolkodik, és arra sarkall, hogy "csapjátok be" a vizsgálat eredményét, mert akkor minden jó lesz. A nagy frászt! Azzal ártasz a legtöbbet. Mert nem viccből van ez a vizsgálat, ha gond van a cukroddal, annak ki kell derülnie, hogy a későbbiekben oda tudj rá figyelni, mert az egészségeteket veszélyezteti. Szóval ez a legeslegrosszabb tanács, amit csak adni lehetett.
Csinálj úgy mindent a vizsgálatig, mint eddig, és kiderül, van-e probléma, vagy pedig ha úgy érzed elkezdhetsz figyelni a szénhidrát bevitelre, akkor viszont azt az étrendet a terhesség végéig folytasd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!