Hogyan cserélődik a magzatvíz?
Első vagyok
Dehogy pisiljük! Ennek semmi köze a sűrű pisilési ingerhez! A magzatvizet a lepény termeli, ezt a baba issza, pisili és a lepény is szívja vissza. Így cserélődik.
A sűrű pisilés inkább amiatt van, hogy a növekvő méh nyomja a hólyagot. A 9. hónapra a belső szervek átrendeződnek, összenyomódnak, láttam erről egy filmet, elég félelmetes volt, főleg hogy ott gyorsítva mutatták. :)
2. vagyok...
És szerinted miután a lepény "felveszi" az elhasználódott magzatvizet mi lesz vele???
A mi szervezetünk segítségével ürül ki, nem 9 hónapig gyűlik benne a vizelet stb dolgok...
a 36. hétig kb. 1200-1500 ml a tartalma, majd a 38-40. hétre ez kb 700-900 ml-re csökken? Akkor hova tűnik? elpárolog a felesleg?...még eddig nem köhögtem fel magzatvizet....ti?
"A jobb megértés kedvéért: Honnan van a magzatvíz, és mi lesz vele?
A magzatvizet a 12. hét után szinte teljes egészében a magzati vese termeli, azaz a magzatvíz a magzat vizelete. A magzatvíz az egész terhesség alatt folyamatosan termelődik, ezért valahol el is kell "tűnnie" azért, hogy egyensúly álljon be. A megoldás: a magzatvizet a magzat lenyeli, a gyomrába kerül (ezért látható a magzat gyomra, mert víz van benne) és felszívódik. A víz így a magzat vérkeringésébe kerül, a benne lévő anyagok és a víz egy része a köldök-lepényi keringésen keresztül az anyába kerül, más részét a magzati vese ismét kiválasztja."
Egy doki válaszol rovatból másoltam.
Ismét első vagyok
Nyilván, ha már a méhlepénybe felszívódott, bekerül az anya keringésébe és kiválasztódik a vizelettel, de elsősorban a lepény szívja fel. Nem közvetlenül jut a húgyhólyagba. Én így értettem a magzatvíz "eltűnését". Én is 'orvos válaszol' kérdésből másoltam idézetet. Az utolsó is azt írja, hogy a 12. héttől termeli a magzati vese, de addig csak a lepény "produkálja" a magzatvizet. Tehát ahogy én értelmezem ezt a témát:
Lepény magzatvizet termel -> baba elkezdi lenyelni, ahogy iszik emészti - > kipisili -> lepény egy részét felszívja, ami utána az anya szervezetén keresztül a vizeletbe ürül, másik részét a baba újra megissza -> 12. hét után lepény nem termel több magzatvizet, csak a baba veséje termeli ezután amit újra kispisil, majd megint iszik belőle.... és így tovább, amíg ugye el nem kezd egyre kevesebb magzatvíz lenni és elérkezik a születés. Persze egészen pontos választ egy orvos tudna mondani, de ez az én értelmezésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!