Kiderült, hogy terhes vagyok, de közben antibiotikumot kell szednem, lehet valami baj belőle?
Mondtad az orvosnak, hogy terhes vagy, mikor felírta? Ha igen, akkor nyilván nem írta volna fel, ha ártana.
Ha korábban kaptad a gyógyszert, mint ahogy kiderült a terhesség, akkor hívd fel az orvost és kérdezd meg, hogy szedheted-e.
Egyébként a betegtájékoztatóban is le van írva, hogy lehet-e szedni vagy nem, vagy csak a terhesség x szakaszában nem lehet.
Ez nagyon nem igaz, amit a 2. ír.
Vannak gyógyszerek, amire rá van írva, hogy az 1. harmadban nem lehet szedni. Nem azt írják, hogy a 4. hét után.
Van egy ismerősöm, akinek azért kellett elvetetnie a babát, mert olyan gyógyszert szedett, amikor még nem tudta, hogy terhes, ami ártott neki és nagy lett volna a valószínűsége, hogy beteg lesz.
Szóval nem lehet bármit szedni!
"Terhesség és szoptatás ideje alatt való alkalmazásról és adagolásról a kezelőorvos dönt az előny-kockázat mérlegelésével.
A kezelés megkezdése előtt az orvost a terhességről vagy szoptatásról tájékoztatni kell."
Tehat adható, ha szukseges
Az Augmentint nyugodtan szedheted.
Amit a második írt, abban a tekintetben igaz, hogy azok a gyógyszerek, amelyek a placentán átjutva okoznának bármilyen teratogán ártalmat, a 7-8. hétig jellemzően nem tesznek kárt, mert addig nem áll a lepény. Így többnyire az első trimeszteri tiltás a 7-12. hétre vonatkozik.
Nagyon kevés gyógyszer (szteroidok) már az elejétől sem szedhetőek, a hormonrednszerre gyakorolt hatásuk miatt, ezek azonban nem közvetlenül a babát, hanem magát a terhességet veszélyeztetik a lepény kialakulása előtt.
Viszonylag kevés gyógyszer teratogén egyébként a lepény által ugyanis nincs közvetlen kapcsolat anya és gyerek között, ez akadályozza azt is, hogy a vérük keveredjen, ami átjut, az diffundál többnyire.
A szakembereknek szóló előirat szerint: Az állatkísérletek nem utalnak a terhességet, az embrionális/magzati fejlődést, szülést vagy a szülés utáni fejlődést közvetlenül vagy közvetett módon károsan befolyásoló hatásra (lásd 5.3 pont). Az amoxicillin-klavulánsav humán terhességben való alkalmazásával kapcsolatban rendelkezésre álló kevés számú adat nem utal a congenitalis malformatiók nagyobb kockázatára.
Én egyébként 3x szedtem augmentint várandósan, a férjem anno maga írta fel nekem.
Szerintem is hívd fel a dokit,de nyugodj meg Augmetint szedhetsz én is az szedtem a múlthéten kismamaként!
És gratulálok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!