Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Nagyon aggódnom kellene, a 12...

Nagyon aggódnom kellene, a 12 heti uh rendben, de a kombinált teszt eredményem rossz lett kockázat 1:228-hoz, béta hcg magas 5,6 MoM?

Figyelt kérdés
Lombikos kismama vagyok, 5 hosszú év után sikerült, elsőre teherbe esnem. A klinikai 12. heti uh-on minden rendben volt, de mivel ennyit vártunk rá, elmentünk egy magán nagyon jó genetikushoz. Az uh-on igaz más eredményeket látott 5 nap elteltével, de mégis mindent rendben talált, látta az orrcsontot, de azt mondta, hogy a baba nagyságához képest kicsit nagyobb orrcsontra számított, ezért vett vért kombinált tesztre, ekkor az uh alapján számított kockázat 1:1623-hoz volt, 28 éves vagyok. Megjött a teszt eredménye és az uh-al együtt a kockázat nőtt, 1:228-hoz a béta hcg lett magasabb. Saját dokim, szabin van, majd csak egy hét múlva lesz nem tudom elérni. A genetikus magzatvízvételt javasolt.... Teljes káosz és kétségbeesés van bennem. Azt kérdezte a genetikus, hogy szedtem-e valamilyen gyógyszert, én meg mondtam hogy mindent úgy ahogy a kaáliba előírták és amit a saját dokim is megerősített. Kérdezte utrogestan? Mondom persze, mert a lelkemre kötötték, hogy kell a lombikosoknál, hisz ha egyet is kihagyok, fennállhat a vetélés veszélye, erre ő hát lehet azt nem kellett volna.... Többet nem mondott, lehet az utrogestan emelte meg a béta-hcg-t? Nyugtassatok meg kérlek, mert merörűlök.... Pozitív hozzászólásokat szeretnék, mert a negatívak csak még jobban megijesztenek. Köszönöm egy kétségbeesett 15 hetes kismama.
2013. okt. 15. 09:37
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

én is lombikos vagyok, és szedtem az utrot (ráadásul sokkal többet, mint az átlag), és még nagyon sokan rajtam kívül, nem csak lombikosok, hanem olyan kismamák is, akik véreznek, vagy vetélésük volt. És a többségnek ettől nem lesz magasabb a kockázat. Az utro nem emel bHCG-t, mert nincs is benne, ez sárgatesthormon.

A doki mondta, hogy miért mondta ezt?

2013. okt. 15. 09:42
 2/15 A kérdező kommentje:
A saját dokimmal még nem tudtam erről beszélni, majd csak hétfőn. A genetikus nem volt egyértelmű, csak kérdezte, hogy szedtem-e, mert lehet az miatt lehet a baj, de hidd el én már nem értem... Mikor csinálta a tesztet még akkor is szedtem az utrogestant. Csütörtökön tudok beszélni a genetikussal, majd mindent megkérdezek, csak ő tipikusan az a doki, aki amig biztosat nem tud mondani, addig nem is mond inkább semmit, így marad a bizonytalanság.
2013. okt. 15. 09:48
 3/15 anonim ***** válasza:
Nekem is lombik babám van, utrogestan "kötelező" volt. TELJESEN egészséges, gyönyörű, okos, tündéri... és még sorolhatnám babám van. :) Ne izgulj, engem is riogattak folyamatosan a hülye értékekkel. Semmi baj nem lesz! :)
2013. okt. 15. 10:06
 4/15 anonim ***** válasza:
Ez az 1:228- hoz arány azért nem olyan vészes, persze lehetne jobb is sőt sokkal jobb is, de nem gondolom, hogy ettől most teljesen kétségbe kellene esned. Én nagyon nem támogatom a magzatvíz vételt (igaz nem is vagyok orvos) ha már ennyit vártatok a babaára kár lenne egy elcseszett magzatvíz vétel miatt elveszíteni. (Én magán véleményem!!!) Az utrogestanak semmi köze ehhez, nem árt a babának, nem okoz fejlődési rendellenességet és főleg nem kimondottan Down síndromát okoz mert , hogy az GENETIKAI betegség és nem "vegyi anyag" ártalom. Kizártnak tartom, hogy a vizsgálatot befolyásolja mert én is szedtem és minden vizsgálatom teljesen tökéletes lett. Részemről hülye az a doki akinél voltatok! (Bocsi, de ezt gondolom) Én amit tennék az az, hogy elmegyek az Istenhegyi Géndiagnosztikába Lintner Balázshoz és kérek egy genetikai uh-t. kb. 30.000Ft (Nekem szülésznő rokonom ott dolgozik, és azt mondta genetikai uh-ban a Balázs a legjobb. És valóban mindent megnézett a pici szívét, mondta hogy látszik a pici kisujjának a középső csontja és ez is az ellen szól, hogy Down sindrómás legyen stb. Voltunk pár dokinál és állítóm valóban ő a legjobb, csak sajnos elég drága így csak egyszer voltunk nála mert nem engedhetjük meg magunknak) Nem akarom tovább reklámozni, csak tényleg nagyon ajánlom! Természetesen rajta kívül is rengeteg jó doki van!!!! Feltétlenül kérd ki több orvos véleményét is és úgy hozd meg a döntést! Szerintem teljesen fölösleges aggódnod az eredményed nem annyira rossz, (nem is jó, de van rosszabb is) a baba orrcsontja látszik, hátra van még a 18 hetes genetikai uh., szóval ne veszítsd el a pozitív hozzá állásodat, fel a fejjel mert nem lesz ennek a babának semmi de semmi baja! Nem kell minden orvosnak mindent elhinni, nekem is egy nagyon jó orvos akit úgy ajánlottak azt mondta, 18 hetesen nagyon picike a babám és biztosan alulfejlett , 2 nap múlva pedig egy másik orvos azt mondta, hogy szép nagy a babám. Hát most 35 hetesen a babám még mindig szép nagy, alig fér a házban el 3000g-os és hétről hétre csak hízik a csöppségem.
2013. okt. 15. 10:07
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Mindenképpen meg kell várnom a hétfőt, hogy a dokim is lássa és megbeszéljük hogy mi is legyen. A szegedi prof. Szabó János genetikusnál voltunk, aki egyébként állítólag dél-alföld legjobb genetikusa, de mivel ő is csak egy orvos, nem bízok meg én sem benne teljesen. Mindenesetre majd csak eltelik már ez a pár nap, hogy valaki végre valamit mondjon.
2013. okt. 15. 10:22
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Szia, 33 éves lombikos kismama vagyok, 20 hetes és 3 napos. Két évet vártunk a babánkra. Mindent jól akartam csinálni, és megcsináltattuk az integrált tesztet, a 12.heti uh-n nálunk is látszott orrcsont és jó volt a tarkóredő. A teszt Down-ra kijött, hogy 1:170. Nagy ijedelem, elmentünk az Istenhegyi Géndiagnosztikába, Bátorfi doktorhoz, ott amúgy mindhárom orvos országosan elismert, profi szakember. 15 ezer a genetikai uh, ebben benne van egy dvd, amit megkapunk, fényképek és átkapcsolnak 4D-re is. Mi is elmondtuk, mi a helyzet, nagyon alaposan megnézte a Doktor Úr a babánkat, pl. kisujj középső ujjperc, szíve, orrcsont, 3 ér van-e a köldözsinórban, stb. Ezek alapján azt mondta, hogy az uh-n nem lát eltérést, a teszt eredménye miatt megcsináltathatjuk a magzatvíz vételt, gondoljuk át.

Átnéztem mindent a neten, fórumokat, véleményeket, és a magzatvíz vétel egy kockázatos vizsgálat, és mi arra jutottunk, hogy nem végeztetjük el. A teszt egy becsült érték, amiben sok minden közrejátszik, pl.kor, túlsúly, lombik.

Szóval én nem beszéllek le, mert ez a Ti döntésetek lesz, de mi azt is végig gondoltuk, hogy a magzatvíz vétel ha 3-4 hét alatt visszajön, addigra lettem volna 22-23 hetes, mit tehettünk volna? Mármint érzem a mozgását, szeretjük,és ennyit vártunk rá. Nagyon bízunk benne, hogy a babánknak semmi baja.

Hallgass a szívedre, hidd el, akármilyen elcsépelten is hangzik, Neked most anyaként kell gondolkodnod és érezned, és döntened.

2013. okt. 15. 20:54
 7/15 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy itt vannak fórumok a magzatvíz vétellel kapcsolatban:

[link]

[link]

2013. okt. 15. 21:00
 8/15 anonim ***** válasza:

Ja, és még azt, hogy ha megtehetitek anyagilag, akkor van még két vérteszt a magzatvíz vétel helyett:

Nifty vagy Prena teszt, de ezek drágák, és amúgy ezek is 99 egész valahány %, asszem 0,3 vagy 0,3 a tévedési kockázata.

[link]

[link]

2013. okt. 15. 21:04
 9/15 bimbi01 válasza:

a barátnőmnek 1:90 volt downra, és nem lett semmi baja, már 3 éves hála. A dokidra hallgass mert attól függ, milyen adat miatt rossz, rosszabb az érték.

Nekem is rossz (edwards kórra 1:131) és hétfőn megyek méhlepény vételre, eldöntöttem. Nem volt könnyű de van már egy kisfiam nem kockáztathatom meg miatta sem! Amúgy meg biztos vagyok benne, hogy minden ok lesz.

2013. okt. 18. 09:34
 10/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat, válaszokat. 10.31-én túlestem a magzatvízvételen, minden rendben zajlott, szerintem egyáltalán nem vészes, teljesen kibírható volt számomra, azóta csak fekszem, pihenek. Nálam Hála Istennek nem jelentkezett sem görcs, sem semmilyen panasz. Holnap megyek újra a genetikushoz, a következő esedékes genetikai uh-ra a 20 hetesre, amit már most a 18. héten megcsinál. Igaz a magzatvízvételi eredményre még várnunk kell kb. 3-4 hetet, de hátha holnap megnyugtat.... Majd jelenkezem,hátha tudok segíteni hasonló cipőben járó kismamáknak...
2013. nov. 4. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!