Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Melyik időszakban "gyakoribb"...

Melyik időszakban "gyakoribb" a vetélés?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy bármikor előfordulhat, de mintha hallottam volna olyat, hogy van veszélyeztetettebb időszak.

Ha ez bekövetkezik, annak van érezhető tünete, vagy "meglepetésszerűen", orvosi vizsgálaton derül rá fény?

2013. szept. 18. 15:12
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Az első 12 hétben a leggyakoribb a spontán vetélés, pl. ha a magzat genetikailag károsodott, vagy nem lenne életképes, ebben az időszakban elhal a terhesség. A sárgatesthormon alacsony szintje is okozhat ilyenkor vetélést, de ezt hormontartalmú szerekkel ki lehet védeni. A 12 hét után már ritkábban fordul elő, de annak is oka van, pl. kinyílik a méhszáj.

Ha nem a genetika, akkor a külső behatások, ütés, esés, fizikai megterhelés, fertőzések jelenthetnek veszélyt a magzatra, ez szintén az első 12 hétben a rizikós, utána a terhesség előrehaladtával már csökkennek a kockázati tényezők. Pl. én 20 hetes koromban elestem a csúszós úton és megütöttem a hasamat, mégse lett semmi bajom, de ha mindez az első hetekben történik, lehet, hogy elvetéltem volna.

A vetélés jelentkezhet vérzéssel, de nem minden vérzés jelent vetélést, és az is lehet, hogy csak az UH-n állapítják meg, hogy elhalt a magzat. Sajnos ilyenem nekem is volt, 10 hetesen már nem dobogott a szíve...

De ilyenektől nem kell parázni, ha babát vársz, az első 3 hónapban jobban vigyázz magadra, ne emelj nehezet, ne végezz erős fizikai munkát, ne dolgozz vegyi anyagokkal, ügyelj arra, nehogy felfázz, ha megbetegszel rögtön orvos, amúgy meg a terhesség nem betegség, azt mondják egy egészséges terhességnél bármit lehet csinálni.

3 gyerekes anyuka vagyok, akinek volt egy vetélése is, a 3. baba pedig nem volt betervezve, és amikor már terhes voltam vele csak még nem tudtam róla, fát pakoltam, bútort tologattam(épp költöztünk) mégse lett semmi baja...

2013. szept. 18. 15:30
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az első 12 hét általában a kritikusabb.

Vagy van tünete (erős görcsök, vérzés stb), vagy nincs, és akkor csak a vizsgálaton derül ki.

2013. szept. 18. 15:30
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az első trimeszter a legveszélyesebb ilyen szempontból, mert ebben a 12 hétben fejlődik ki konkrétan a baba, vagyis a 12. hét végére mindene megvan, utána már csak növekednie és formálódnia kell. Ha ebben az időszakban valami hiba kerül a gépezetbe, akkor az nagy eséllyel vetélést vonhat maga után. A 12. hét utáni időszak talán azért "félelmetesebb", mert bizonyos rendellenességek csak a 12-16-18. hét körül szűrhetők ki, előbb nem. Ha ekkor kiderül, hogy az élettel összeegyeztethetetlen gond van, akkor bizony vetélés/szülés a vége.

DE!!!! Igazából bármikor történhet baj, a baj azonban mindig kirívó eset. Az a természetes, ha minden rendben zajlik, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

A vetélés amúgy járhat vérzéssel, görcsökkel, de ugyanúgy lehet, hogy lezajlik tünetmentesen, ezt nevezik missed abortionnak, vagyis megkésett vetélésnek. Ekkor általában műtéti beavatkozás szükséges, mert nem távozik az elhalt magzat, csak az UH-on látszik, hogy nincs szívműködés.

Ha kismama vagy, ne gondolj ilyenekre!!!! :) Minden rendben lesz!!!!

2013. szept. 18. 15:34
 4/9 anonim ***** válasza:
Az első 12 hét. Sajnos nem mindig van tünete, de ha terhes vagy, inkább próbálj meg ne a rossz dolgokra gondolni,hanem bízz a babádban, hogy Ő igenis nagyon erős és minden rendben lesz!:)
2013. szept. 18. 17:06
 5/9 A kérdező kommentje:

Első terhességem (7. hét, ha jól számolom, pár nap múlva megyek orvoshoz) és gyanúsan nincs semmilyen tünetem. Nem fáj semmim, nem émelygek, nincs több/kevesebb étvágyam, hangulatom stabil, stb.

Némi fáradékonyságot érzek, de azt minden ősszel szoktam a fényhiány miatt.

Az egyetlen "jel" a pozitív teszt volt és a kimaradt vérzés.

Reálisan közelítem meg a dolgot, tudom, hogy jól és rosszul is végződhet. Azért szeretnék tájékozódni, mert az ismeretlen, váratlan dolgok rosszabb hatással vannak rám, mint a "tudtam róla, hogy ez is megtörténhet".

2013. szept. 19. 06:57
 6/9 A kérdező kommentje:

Egyébként a terhesség előtt röviddel antibiotikumot kaptam bakteriális hüvelyfertőzésre. A jelek szerint kiújult, az orvos Betadine kúpot javasolt. Ezzel annyi a fenntartásom, hogy ez aztán kiírt mindent és utána hatszor annyi fertőzésem lesz - szerintem.

Sajnos hajlamos vagyok az ilyen jellegű fertőzésekre és hosszabb távon még ne tudtak kikezelni. Gondolom ez se túl jó jel...

2013. szept. 19. 07:01
 7/9 anonim ***** válasza:

Ezt mindenképp jelezd majd az orvosnak, mert terhesen még fogényabbak vagyunk a gombás fertőzésre. Az étrendeddel is segíthetsz ennek leküzdésében, egyél sok fokhagymát, és minden nap natúr kefirt, joghurtot, ez tejsavat tartalmaz, erősíti a hüvelyflórát, és kerüld az édességeket.

A másik, hogy a 7. hét körül még nem biztos, hogy érzel pl. hányingert, az általában a 8. héten kezdődik, de van aki azt is megússza.

Majd az UH biztosat mutat, jó egészséget nektek!

2013. szept. 19. 08:14
 8/9 anonim ***** válasza:
Bocs, fogékonyabbak-
2013. szept. 19. 08:15
 9/9 A kérdező kommentje:
A kartonomban benne kellene lennie, nem kevés fertőzéssel jártam már nála.
2013. szept. 19. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!