7 hetesen tudtam meg, hogy kisbabám lesz. Dohányoztam:- (Természetesen amióta tudom nem gyújtottam rá. Nagyon aggódom! Lehet baja a picikémnek?
Nekem a teherbeesésre mondta a dokim, hogy- mivel 10 éve dohányoztam-ha drasztikusan abbahagyom, akkor lehet(!)hogy emiatt nem fogok teherbeesni, mert annyira ideges, feszült leszek a nikotinhiány miatt. Ezért annyit mondott, hogy csökkentsem az adagot. Így is tettem, aztán amikor pozitív lett a tesztem, akkor már eszembe sem jutott rágyújtani (sőt így belegondolva az első pár hétben, amikor még nem is tudtuk, hogy baba lesz feltűnően nem kívántam a cigit). Nehéz, de ki lehet bírni. Ha valaki ennyi áldozatot sem tud meghozni a babáért, akkor mi lesz később, amikor ennél sokkal nagyobbakat kell?
Szóval ne aggódj, szerintem ezzel sokan vagyunk így, hogy a pozitív tesztig dohányoztunk, utána azonnal abbahagytuk és nincs semmi baj a terhességgel, babával. Természetesen az lett volna a legideálisabb, ha már előtte sem dohányzunk, vagy soha nem is gyújtunk rá, na de pl. én nem készültem az eddigi 31 évem alatt minden pillanatban a babára. Amikor elkezdtünk dohányozni, ebbe bele sem gondoltunk még. Ezért lehet ránk kígyót -békát kiabálni (mint egy-két előző kérdező esetében), de szerintem nincs olyan ember, aki a babaprojektig minden egyes nap az életében babatudatosan él. (Megjegyzem, a férfiaknak is úgy kellene, mert a férfi dohányzása, piálása kismértékben ugyan, de befolyással van a megtermékenyülés során a baba paramétereire)
Boldog Babavárást Mindenkinek. 25 hetes kismami
Nem lesz baja :)
És mindenkiért szorítok, magamért is, hogy ne szokjunk vissza a szoptatás után!
En epp e multkor olvastam, hogy kb a 10-12. hetig a sargatest taplalja az embriot, akkor kezdi atvenni a taplalast a mehlepeny szepen folyamatosan es elsorvad a sarga test.
A sarga test mar egy adott dolog, amikor teherbe esel, az azt kovetkezo hetekben a minoseget mar nem tudod befolyasolni, sem rontani, sem javitani. Sem a gyogyszerek, sem az azokban a hetekben levo kornyezeti hatasok, kulso tenyezok (ide tartozik a cigi, alkohol) nem befolyasoljak. VAgy elegseges, vagy nem, ha nem elegseges, akkor nem latja el a taplalo szerepet es a baba nem marad meg. Ha elegseges, akkor minden megy a maga utjan, rendben. Abban a cikkben ket dolgot javasoltak: az egyik az elorelato es maximalisan tokeletes megoldas, ami azt jelenti, hogy honapokkal, de inkabb minimum fel evvel a tervezett teherbe eses elott el kell hagyni a drogot, a nagy mennyisegu alkoholt, a dohanyzast (ez elvileg a fontossagi sorrend volt), hogy mire a baba megfogan biztosan tokeletes sargatest alljon a rendelkezesere (persze meg igy is lehet rossz hormonalis okok miatt, az sokkal gyakrabban elofordul, mint hogy kulso tenyezok miatt nem elegseges a sargatest). A masik megoldas az, hogy a terhesseg kb 10. heteig, tehat mire a mehlepeny mukodesbe lep, addig kell ezeket a dolgokat elhagyni, mert utana a mehlepenyen keresztul jelent csak igazan veszelyt a babara a drog, az alkohol es a dohanyzas.
Tudjátok, láttam már képet egy újszülöttről, akinek az anyja az egész terhesség alatt dohányzott. A pici bal karja könyöktől hiányzott: a dohányzás miatt annyira rossz volt a baba oxigénellátása a méhben, hogy az erek egyszerűen beszűkültek és elszorultak, amikor a pici karja kialakult, valamikor a 8-10 hét környékén, és a bal alkarja egyszerűen nem tudott emiatt kifejlődni.
Ez csak egy a dohányzás lehetséges magzati ártalmai közül. Épeszű ember nem mondhatja, hogy az azonnali leszokás ártalmasabb, mint maga a dohányzás, akkor sem, ha orvos az illető!
Én kb. 4 hetes voltam,mikor a teszt pozítiv lett.
Azóta kihajítottam még az öngyújtót is.
A kisfiam 9 nap túlhordás után érkezett makkegészségesen 3140 grammal és 55 centivel.
Vasárnap már 15 hónapos lesz!:)
Boldog babavárást!
Én nagyon korán tudtam, hogy terhes vagyok. Nem cigiztem, nem ittam, sok gyümölcsöt, vitamint ettem, nagyon vigyáztam rá, mégis elment 7 hetesen. :'(
Te szerencsés vagy, mostantól vigyázz rá nagyon és ha lehet,inkább ne gyújts rá! Boldog babavárást! :)
Mielőtt valaki félreértené, nem szorgalmazom a dohányzást én sem, de azért nem lehet azt mondani, hogy ha az anyuka dohányzik, tuti beteg lesz a babája, ha meg nem, akkor makk egészséges. Anyám dohányzott végig a terhességei alatt, négyen vagyunk testvérek, mindannyian makk egészséges felnőttek vagyunk. Nézzétek csak meg a "www.angyalokszulei.hu" oldalt. Nagyon megrázó elolvasni a történeteket, de egyik anyuka sem írta azt, hogy dohányzott terhesség alatt. És lehet, hogy azért, mert tényleg nem, és mégis tragédia történt.
Persze ismétlem, nem azért írtam ezt, mert egészségesnek találom a cigit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!