Milyen egyszerűbb - gyorsabb ételeket főztök kismamik, hogy ne kelljen órákat állni a konyhában? Néhány hasznos tipp?
Én veszek csirkemellet, tarját, beteszem villámpácba és be a hűtőbe. Ha valaki éhes, előkapunk 1-2 husit belőle, feldobom sütni, nem kell külön zsír alá, vagy ilyesmi, és míg sül, addig elkészítek hozzá egy salátát: 1 paprika, 1 paradicsom, salátalevelek, 1 retek, 1 darab az uborkából. Ezeket apróra kockázom, kinek tejfölt, kinek kefírt, bármit dobok rá, vagy üresen is finom. Mellé a husi, ezek mindösszesen 10 perc alatt együtt kész vannak és finom, egészséges. Lehet köretnek kenyeret, vagy akár 10 perc alatt szintén elkészülhet egy rizs.
Ha előre gondolkozom, akkor egy-két kruplit meghámozok, egészben alufóliába csavarom, bedugom őket a sütőbe egy órára és ennyi. Nagyon finom köret az is, de inkább ezt több személy esetén érdemes (1 órát süt a sütő 2 db krumpliért, az nem túl buli...).
A bepácolt húsok napokig elvannak a hűtőben és mindig van 10 perc alatt kaja.
En a 2. babamat varom, az elso is csupan 10 honapos, igy igencsak megtanultam az idommel sporolni. Ha tetszik, ha nem en csak minden masodik nap fozok, de akkor olyan mennyiseget, ami ket napra eleg. Nekunk ez igy jo, igy minden masodik napunk szabad es nincs bajunk az egyszer melegitett etellel.
Amivel meg sokat jatszom, az a porkolt. Ha sutok, akkor nagyobb mennyisegben sutom, egy reszet frissen megesszuk, masik reszet lefagyasztom. Ebbol kesobb lehet egy gyors gulyasleves, rizses hus, sutok bele gombat, tejfolozom, tejszinezem es tesztaval remek, vagy ha csont mentes porkolt volt (diszno, vagy marha), akkor nagyon picire felapritom (vagy ledaralom a hust) es maris lehet belole rengeteg kajat csinalni, mint peldaul hortobagyi husos palacsintat, toltott-rantott palacsintat, rakott kaposztat, karfiolt, babot, kelt es meg sorolhatnam.
Ami meg nalunk villamkaja az a krumplisteszta (makom van, mert ez a ferjem kedvenc etele), gombas-tejszines, vagy sonkas-tejszines teszta, tojasleves, fokhagyma, hagyma es egyeb kremleves, fozelekek (ebbol nalam a borsofozelek a rekord, mirelitborsobol olcso is es kb tiz perc, erre virslit vagy tojast sutok, ami szinten bele fer a tiz percbe), nagyon suru es dus zoldsegleves tesztaval, illetve en nagyon sok mindenhez csirkemellet hasznalok huskent, mert egyreszt ez a kedvencem, masreszt fele annyi ideig sem kell sutni, mint a tobbi hust.
Szia! Írta itt valaki, hogy villámkaja a rakottkrumpli. Hát nem tudom, én sokat vacakolok vele, mert úgy tanultam, hogy előbb megfőzöm a krumplit hajában, megfőzöm a tojást, utána megvárom, míg kihűlnek, hogy meg tudjam pucolni, és utána karikázom össze, olajozom, tejfelezem, és utána vágom be őket a sütőbe sülni. Szóval azért nem szeretek csinálni, pedig enni nagyon szeretem. A krumplislaskát is szeretjük, de azzal meg az a bajom, hogy külön edényben kell főzni a krumplit meg külön a tésztát, utána egy harmadikban összekevered, és igaz, hogy hamar kész, de a sok mosogatnivalóval ugyanúgy eltökölődöm az időt.
Nálam a borsófőzelék, a paprikáskrumpli, a rizseshús a gyors kaja, és fontos, hogy egyetlen edényben össze tudjam rittyenteni. Vagy jó még a római tálas kaja, mert azzal csak addig van baj, míg be nem dugod a sütőbe, és igaz, hogy lassan készül el, de nem kell ott ülj mellette.
Különben úgy szoktam, hogy vagy rántok egy nagy kupac husit, vagy sütök egy nagy adagot a sütőben, és minden nap mást csinálok hozzá köretnek. Gyorsan készen van még a paradicsomleves, a zöldbableves és a gyümölcslevesek. Szárazbabot csak akkor főzök, ha aznapra még van ebédem, így a szárazbab másnapra kell. Akkor meg ráér elkészülni.
Érdekes módon a pizzát mindig szívesen megcsinálom, pedig elég babrás, főleg, hogy a tésztát is én gyúrom hozzá, de annál nem tűnik fel, hogy sok időbe telne.
A fagyasztott pörkölt jó ötlet volt!
Szia! Nekem most ez a sláger és kb 10 perc! Felteszem a tésztát főzni, spagetti vagy penne tészta. Egy kis fazékba meg a brokkoli, forrás után 5 perc elég is neki.Serpenyőben csirkemellet apróra vágva megpirítom, hozzá a megfőtt brokkoli, egy doboz krémes tejszín és sajtot reszelni bele. Másnap is finom ám!
A másik a rakott karfiol. Rízs az egyik fazékban, az 7 perc, a karfiol feldarabolva egy másikban kb 15 pec, addig pirítom a darálthust kevés hagymán. Egy tálba rétegenként beteszem, rá egy pohár tejföl és lefedni sajttal. Be az előre felmelegített sütőbe 180fokon fél órára, isteni finom, egészséges és kb 45 perc, de megéri! És másnap is ehető mikroban melegítve!
Vagy spegattit főzöl, olivaolajon megpirítod a foghagymát, hozzáöntesz egy doboz darabolt paradicsomkonzervet, fűszerezed bazsalikommal, oregánóval sóvval és borssal, majd adsz hozzá fekete olivabogyot. Parmezánnal megszórod ha már a tányérodon van a kaja, ez kb 15 percet vesz igénybe!
Kedvencem: (kinaihoz alap, aztán lehet bonyolitani)
a csirke/pulykamellet felapritom kockákra, bekeverem keményitővel, hogy mindenhova jusson, utána ráöntök annyi szójaszószt, hogy mindenhova jusson. Állni hagyom pár percig. Hagymán vagy pár szelet gyömbéren vagy csak simán olajon megpiritom ropogósra, közben picit kézzel megsózom (a szójaszósz eleve sós) ez kb 30-40 perc. Ha nagyon le akar égni, locsold még szójaszósszal, vagy pici vizzel/kocka levessel. Ha bonyolitani akarod, fel kell önteni bőven leveslével, utána mehet bele gyümölcs (mangó, barack, aszaltszilva, 1 féle), és zöldhagyma apritva. Nagyon finom.
Még egyszerűbb: veszek darálthús (jobb szeretem a marhát), megpiritom hagymán, sózom, borsozom, egyéb, amit szeretsz, kb 20-30 perc és kész is :) Rá lehet rakni salátára, krumplipürére (zacskós Knorr egész jó). Ha van türelmed, tedd egy jénai tepsibe alulra a húst, ha kész, rá a kész kruplipürét, és reszelt sajtot a tetejére. Be a sütőbe, ha arany a teteje, kész. Még a férjem is imádja.
Vagy ugyanez curry-vel (ne csipőssel terhesség alatt). Megpiritod sózod a darált/darabolt húst, kis curry rá a végén (ne sokat süsd utána, mert elmegy az ize).
Vagy mindenféle sajttal és teljföllel rakott zöldségek, az is gyorsan megvan.
Tészta, lasagne, pizza (lapból, bár ha van kenyérsütőd, az hamar megkeleszti a házitésztát is).
Remélem, jó étvágyat csináltam :D
Kuktában főzök egy sor ételt: húsleves, zöldségleves, pörkölt, töltött káposzta.
A pörköltös dolgot én is alkalmazom, egy részét lefagyasztom, és sokféle kaja készíthető belőle.
Gyümölcsleves befőttből 10-15 perc.
Lecsót raktam be, csak hagymát vágok alá, és ütök rá tojást. Ez is 15 perc alatt készen van.
Főzelékek minden mennyiségben, és paprikás krumpli, meg nagyon rákattantam a rántott köménymagos levesre (korábban utáltam, de a terhesség, óh mikre képes).
Római tálban vagy sütőzacskóban sokféle kaja elkészíthető: egész csirke, fűszeres csirkecomb.
Jénaiban vagy fedeles sütőben rakott akármi: kelkáposzta, karfiol, zöldbab, rizses hús, stb. Csak darált hús kell hozzá és tejföl meg tojás.
Ha végképp nincs időm vagy energiám, irány az Auchan, és egy adag grillcsirke. Na az ám a gyors kaja. Sütök hozzá fagyasztott hasábburgonyát fritőzben. Savanyú mindig van otthon. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!