Segítene nekem valaki, aki ért a genetikához? (ikrekre való eséllyel kapcsolatos).
Ha nekem és a páromnak is van felmenője, akiknél ikertestvérek voltak, akkor ha jól tudom, nagyobb az esély ikerterhességre. Konkrétan nekem apai ági nagyapámnak volt ikertestvére, neki pedig szintén apai ágon az apukájának valamint a nagyapjának is.
Ilyen felmenőkkel mennyi az esélye annak, hogy ikreink lesznek? :) Tényleg csak a statisztikailag érdekelne, a gyerekvállalást még csak pár éven belül. Előre is köszi :)
Erre senki sem fog tudni százalékos arányban válaszolni.
Persze papírforma szerint nagyobb esélye van ikrekre annak, aki
- 30 feletti (nő)
- többedszer terhes
- volt már ikerterhes
- afrikai vagy europid származású
És olyanokat is olvastam már, hogy csak a kétpetéjűségre való hajlam öröklődik, és csak anyai ágon. Ennek sok ellenpéldáját láttam már, megjegyzem.
Nálunk a férjem távoli rokonságában voltak egypetéjű ikrek, és nekünk is egypetéjű ikreink lettek. A mi családunkban senki sem szült ikreket.
A lányomnak egypetéjű ikrei vannak. Sem a mi családunkban, sem a férje családjában nem voltak ikrek, pedig mindkét családot az ükszülőkig ismerjük.
Igaz, a lányom 35 évesen szülte őket. Előtte már volt két különböző korú gyereke.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Azért kérdeztem, mert úgy tudtam (tudtuk) hogy az ikrekre való "hajlam" öröklődik :)
Szívesen fogadok még más válaszokat is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!