Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Milyen az első ctg? A baba...

Milyen az első ctg? A baba szívműködését is és az összehúzódásokat is méri? Mennyi ideig tart? 36 hetes vagyok.

Figyelt kérdés

Most fogok először menni. Izgulok kicsit. Volt hogy úgy mutatja az összehúzódásokat vagy fájásokat hogy esetleg én nem is érzem?

Mire lehet ebből a vizsgálatból következtetni? Szülés időpontjára, vagy mire?

Bocsi a sok kérdésért, első baba és izgulok, sok a jóslóm is már a 30. hét óra.

2009. szept. 7. 13:20
 1/8 anonim ***** válasza:
75%

Bocsi, hogy nem a kérdésre válaszolok, de mintha csak én tettem volna fel. :)

Csütörtökön megyünk mi is előszőr, kíváncsian várom én is a válaszokat. Kitartás a maradék pár hétre!

2009. szept. 7. 14:39
 2/8 anonim ***** válasza:
46%

Neked már nem ctg lesz, hanem NST. Az a kettő között a különbség, hogy a ctg-n a baba szívhangját nézik, az NST-n viszont már nyomkodnod kell egy gombot, ha mozogni érzed a babád. NST-t elméletileg 34 hetes kor után csinálnak, de nálam már 30hetes korom óta nézik.

A gép mutatja a baba szívritmusát és ha rúg/mocorog, akkor ez az érték meg kell, hogy ugorjon.

Általában 120-140 között pulzál a kis szívük nyugalmi állapotban vagy alváskor, s ha mozognak, akkor terhelődik a szervezetük (mint nekünk is), s ilyenkor 150-170 körül szokott verni a szívük.

A referencia-érték egyébként 120-160 között van, de ahány baba, annyi különbség is lehet.

De a kérdésre konkrétan válaszolva: arra következtetnek belőle, hogy a lepény megfelelően látja-e el a feladatát, s a kicsi szíve jól reagál-e a terhelésre.

Bár ezt elvileg nyugalmi állapotban nézik, egy jó tanácsot fogadj el: egyél előtte valamit, amit a Kicsi is szeret (nekünk a Sport szelet vált be), vagy igyál egy capuccino-t, mert elképzelhető, hogy az addig aktív baba épp akkor fog csucsulni, s az nem lesz jó, mert először megpróbálják felkelteni (has mozgatása), ha ez nem válik be, kiküldenek sétálni, lépcsőzni, folyadékot inni, s ha ez sem válik be, azt írják a papírra, hogy "non-reaktív", s felküldenek a szülőszobára megfigyelésre, mert a túlzott nyugalmi állapot jelezheti, hogy valami nem stimmel odabent.

Normális esetben a vizsgálat csak 10 percig tart, ha 5-6 mozgás már volt addig, s a szívverés emelkedett. Ha alszik a babó, akkor bent ülhetsz akár 1,5 órán keresztül is.(Nekem egyszer már volt ilyen)

Szóval, semmifájdalmas dolgoban nem lesz részed, csak élvezni fogod a babád szívhangját perceken keresztül.:-)

Ja, a szülés idejére ebből nem tudnak következtetni. Az a legjobb, ha szülés előtt közvetlenül is jól reagál a baba a terhelésre.

Remélem, segítettem.

36 hetes kismami

2009. szept. 7. 15:35
 3/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ. Nekem a doki ctg-t mondott, de mindegy is mi a neve. Már nagyon várom! :)

Sok boldogságot Nektek!

2009. szept. 7. 16:44
 4/8 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó! A CTG és az NST ugyanaz!!! Minden kórházban másképp nevezik, de ugyanúgy nézik.

Én szerdán megyek másodszor. Két érzékelőt kötnek a pocidra, az egyik a baba szívverését érzékeli (ezt hallod is), a másik a méhösszehúzódásokat. Kapsz egy gombot a kezedbe, amit akkor kell nyomni, ha a baba rúg/mozog, ha ez folyamatos, akkor folyamatosan kell nyomni a gombot. Nálam folyamatosan az érzékelőbe rugott, ami egész ijesztő hangokat produkált (mint amikor a lemezjátszóban akadozik a lemez). :)

Nekem fekve nézték, először hanyatt voltam, de majdnem rosszul lettem, mert nem bírom úgy sokáig, de el lehet fordulni oldalra, csak szólni kell. Kijön a papír a masinából, amit a doki megnéz és mondja, hogy készül-e a baba kifelé, vagy még várat magára.Az uh-k után ez a legszuperebb vizsgálat. :)

36+6hetes pocis

2009. szept. 7. 22:30
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem ugyanaz a ctg és az nst! Nem hiába más a neve!

Itt a válaszok között RÉSZLETESEN megtalálod, mi a kettő között a különbség:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..

Jó szórakozást hozzá!:-)

2009. szept. 9. 16:27
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Nem tudom ki pontozgatja le, NEKEM HASZNOS VOLT!!!! jó lenne ha nem szórakozna az aki egyfolytában pontozgat! Nem szakvéleményre voltam kíváncsi hanem tapasztalatra. Elegem van a sok lepontozós b*nkóból!

2009. szept. 9. 18:16
 7/8 anonim ***** válasza:
Nálunk az SZTK-ban végzik az nst vizsgálatot és az csak a baba szívhangját nézi. Oldalt kell feküdni, átkötnek egy mérős valamit a hasadon és ha mozgást érzel meg kell nyomni egy gombot. Utána a doki megnézi, hogy minden oké-e. A papíron felül van a szívhang csíkja, alul is van egy csík, de az egyenes mert nem méri a fájásokat. Az nálunk a kórházban van és ott mérik a szívhanot és a fájástevékenységet is. Tehát gépje válogatja.
2009. szept. 10. 13:31
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2009. szept. 10. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!