Ha visszatérő hüvelyfertőzésem van, születhet a babám természetes úton?
A terhesség első 3 hónapjában szinte folyamatosan volt.Utána egy darabig semmi.Most egy hete megint ezzel küzdök,azzal a különbséggel,hogy a folyásom olyan mint eddig,nem túrós,inkább csak viszket a hüvelyem.Canestent használok rá orvosi utasításra.Aggódom,hogy ha eljön a nagy nap,akkor szülhetek e igy hüvelyi úton.Mit gondoltok?
35+4
Nekem is volt visszatérő hüvelyfertőzésem, állandóan szenvedtem vele terhesen.
Dokim mindig kezelést ajánlott, amitől elmúlt, majd visszajött. Viszont nem volt baj a szüléssel.
Ha akkor is fent állt volna valami erős fertőzés, akkor a doki adott volna injekciót a babámnak.
De erre végül nem került sor, mert szüléskor nem volt bajom.
Teljesen mindegy, milyen jellegű a folyás, sok fertőzésnek lehetnek ugyanolyan tünetei. Ha Canestent szedsz úgy, hogy az orvos nem vet kenetet és nem a kapott eredmény alapján írta föl, akkor én orvost váltanék a helyedben. Ha a kenetben találtak gombát, akkor jó a Canesten rá.
A fő kérdés az, hogy a terhesség előtt is voltak ilyen tüneteid, fertőzésed? Ha nem, akkor teljesen normális, hogy a terhesség alatt (bár jellemzőbb, hogy a második trimeszterben) jön elő a gomba, semmi kárt nem okoz, csak a más immunállapot (terhesség) idézi elő. Nincs semmilyen veszéllyel a babára nézve, lehet szülni természetes módon. Annyi, hogy kellemetlen és annyit tehetsz, hogy amikor előjön, szeded rá a Canestent. Akár szülés előtti hetekben, napokban is lehet a kúpot használni, nem káros.
Más kérdés, ha már a terhesség előtt is volt problémád, akkor nagy valószínűséggel bakteriális fertőzés (is) állhat a háttérben. Vagy, ha nem megbizhtató a párod, a terhesség alatt is el lehet kapni. Több bakteriális fertőzés van, ami jól eléldegél együtt a gombával, tehát, ha sima kenetet vesznek tőled és csak gombát találnak nálad, attól még lehet más fertőzés is a háttérben, amit a sima kenet sajnos nem mutat. A legtöbb nőgyógyászati rendelőben (magán rendelőben is) nem végeznek több vizsgálatot. Az állami végezhetne, mert van labor háttere, de soha nem vesznek más vizsgálatot, mert a TB nem támogatja, a magán meg azért, mert nincs megfelelő labor háttere. Ha gyanakszol már fertőzésre is, akkor érdemes egy olyan magánrendelőbe elmenned, ahol végeznek ilyen vizsgálatot, Pesten vannak ezek a helyek leginkább (pl. G1 intézet) és megnézetni, minden rendben van-e. Mert vannak olyan fertőzések sajnos, amelyek veszéllyes lehetnek a babára nézve, már a pocakban is és a szülés alatt is. Erre lehet, sőt kell antibiotikumot szedni. A terhesgondozás alatt csak a Streptococcust nézik, mást nem.
Remélem, tudtam segíteni és remélhetőleg csak gombád van, ami teljesen normális (a terhes nők kb. 30%-ának van) terhesség alatt. Szülésre sincs veszéllyel.
Attól függ, milyen fertőzés. Ha gomba, az nem árt a babának, és ha nem is áll mögötte még valamilyen bakteriális, akkor a szülés után magától elmúlik. Ha bakteriális fertőzés, az árthat a babának. De csak a streptococcust nézik, azt ki is kezelik. Így, ha tegyük föl chlamydiád van, azt nem vizsgálja senki, és az nem tesz jót a babának, sem a terhesség alatt, sem a születéskor. Most nem tudom pontosan melyik fertőzés miképpen okozhat kárt, ennek utána tudsz nézni a neten.
Ha gyanakszol arra, hogy nem gombád vagy nemcsak az van, érdemes elmenned egy teljes kivizsgálásra, egyrészt a tüneteid is megszűnnek örökre a megfelelő kezelés után, illetve a babának sem lehet semmi baja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!