Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A PCOS-s betegek tényleg...

A PCOS-s betegek tényleg szedhetnek Merckformint terhesség alatt?

Figyelt kérdés
Pár évvel ezelőtt kiderült, hogy cukorbeteg vagyok. Ekkor már szerettünk volna babát. Elmentem a diabetológiára, ahol azt mondta az orvos, hogy elvileg gyógyszer (pl. Merckformin) és diéta lenne a terápia, de így hogy babát szeretnénk csak az inzulin jöhet szóba. Elmondta, hogy a gyógyszeres cukorbetegeket is átállítják inzulinra, mielőtt teherbe esnek, mert sem a terhesség alatt, sem a teherbeesés pillanatában már nem szabad a gyógyszereket szedni, csak az inzulint lehet. El is küldött ún. prekoncepcionális gondozásra ahhoz az orvoshoz, aki a megyében a diabéteszes kismamákat gondozza. Én magán úton egy másik orvost is megkérdeztem, Ő is ugyanezt mondta, majd a prekoncepcionális gondozás során is ezt mondták. Be is állították szépen inzulinnal a cukromat, azóta már meg is van a kisbabám. Én akkoriban ennek utánaolvastam és én is ezt találtam, illetve a Merkcformin betegtájékoztatójában is ez van. Mármint, hogy nem lehet szedni. Mégis rengeteg embertől hallom, illetve itt is olvasom, hogy PCOS miatt ezt a gyógyszert, vagy hasonlót kap és úgy esnek teherbe. Akkor most hogy van ez?
2013. jan. 22. 13:40
 1/7 anonim ***** válasza:

Szia! Én a Met mellett lettem terhes. Én kerestem gyorsan egy olyan nőgyógyászt, aki kifejezetten. Cukros kismamákkal foglalkozik. Nagyon nagy tudású és hírű orvos országosan. Elmentem hozzá, elvállalta a terhesgondozásomat. Ő azt mondta, hogy fokozatosan építsem le a Metet a 16. hétig, majd cukorvizsgálat és meglátjuk kell-e inzulin, vagy elég lesz-e a diéta. Most 14 hetes vagyok, két hét és kiderül.

Az orvosom szerint az első három hónapban nyugodtan lehet szedni, semmi baj nem lesz.

A vélemények megoszlanak, mert hallottam már olyanról is, akivel a dokija végig szedette a Metet.

2013. jan. 22. 13:48
 2/7 anonim ***** válasza:

Lehet szedni, én is szedtem mindkét terhességem előtt és végig a terhességek alatt, semmi baja a babáimnak (3060 és 3250 grammal, időre születtek), de a terhességi cukorbetegség így is mindkétszer kialakult nálam, diéta szigorítással rendben lettek a cukraim, az inzulin nem kellett. PCOS vagyok.

(Elvileg szoptatás alatt is lehet szedni a metet, de ezt nem vállaltam, mert a mellékhatásai szerintem kijöhetnek a szoptatott babán is -nem kellő hízás, hasmenés, hasfájás stb.)

Amúgy a met betegtájékoztatóját is finomították már, nem írják már, mint régen, hogy márpedig tilos szedni a babát tervezőknek és váróknak, csupán annyit ír már, hogy inzulin kezelésen alapulnak ezen állapotok, de beszélje meg a kezelőorvossal!

Amerikában inzulin helyett cukorbeteg kismamákat is ezzel kezelnek inkább, nincs tőle fejlődési rendellenesség.

A modern gondolkodású, magukat továbbképző endokrinológusok és diabetológusok pedig jól tudják ezt...

2013. jan. 22. 13:51
 3/7 anonim ***** válasza:
Lehet sőt kell is, én a terhesség végéig szedtem, külföldön még azoknak is adnak akiknek nicns ilyen bajuk csak kövérek.
2013. jan. 22. 15:03
 4/7 anonim ***** válasza:
Orvosfüggő, némelyik orvos szerencsésebbnek tartja végig szedetni, némelyik leépíti a gyógyszert a 12. hét után. Ez még a Mens Mentisen belül is megoszlik, ahol a legjobb szakemberek vannak, de még ők se egyformán csinálják ezt.
2013. jan. 22. 15:25
 5/7 anonim ***** válasza:
Én is PCOs-es vagyok, szedtem végig.
2013. jan. 22. 15:44
 6/7 anonim ***** válasza:
Elvileg nem adható. Gyakorlatilag meg adják, mert különben jó eséllyel evetél az illető.
2013. jan. 22. 18:53
 7/7 anonim válasza:
Sajnos még nem estem teherbe, de a nőgyógyász-endorinológus dokim azzal kezdte mikor kiírta a merckformint, hogy alapból az első trimeszter végéig szednem kell majd, mert ennek hiányában elhalhat a méhlepény, illetve terhességi toxémia alakulhat ki. Egyik barátnőm PCOS volt, nem kezelték gyógyszerrel, csak hormonokkal nyomták tele, így lett babája...27 hetesen hozták világra a babát, a fenti két tünet előjött, és ő is már életveszélyben volt! Én úgy gondolom inkább szedjük, amíg szükséges, akár az egész terhesség alatt.
2013. jan. 30. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!