Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Kismamaként mi illett meg a...

Kismamaként mi illett meg a munkahelyemen?

Figyelt kérdés
Parkolóellenőr vagyok, ez azt jelenti hogy egész nap az utcán vagyok és az atrocitásoknak kitéve. Kértem könnyebb munkakört de nem adnak mondván minek tanítsanak be ha elmegyek. Az utcán sokáig már nem megy pedig még csak 11 hetes vagyok és dolgozni szeretnék mert a táppénz nagyon kevés lenne és még négy hónap van az évből ami a gyesbe is beleszámít. De minden áron arra akarnak küldeni. Mit tudok tenni? Van lehetőségem teljes fizetéssel otthon maradni?
2009. aug. 24. 20:00
 1/4 anonim ***** válasza:

[link]

A dolog jogi része így néz ki. A táppénz nem jelenik meg csökkentő tényezőként sem a tgyásnál, sem a gyednél. Egy ellátás soha nem képezheti egy másik alapját, tehát az alacsonyabb összegű táppénzből nem számolnak átlagbért.

2009. aug. 24. 20:05
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha nem vagy veszélyeztetett terhes és nem érzed rosszul magad, még legalább 4 hónapot tudnál dolgozni. Nem kényszeríthetnek sem arra, hogy olyan munkát végezz, ami rád, vagy a babára nézve ártalmas, sem arra, hogy idő előtt táppénzre menj. Kötelező rájuk nézve az a szabály, hogy könnyített munkába kell áthelyezniük, ha nem tudnak ilyet biztosítani, akkor el engedniük, de az állásidőre járó munkabért meg kell fizetniük.

[link]

Ez a jogszabály nem változott.

2009. aug. 24. 20:22
 3/4 anonim ***** válasza:

Ne menj táppénzre, mert onnantól kezdve nem köteles a munkáltató a számodra megfelelő munkakörbe áthelyezni és csapdába csalnak. Nekem is azt mondta a szemét multi cégem, hogy menjek addig táppénzre, amíg kijelölik az új munkaköröm. Azóta is táppénzen sínylődök, holott a törvény előírja,hogy kötelesek másik munkakörbe áthelyezni:

85. § (1) A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.

(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.

(3) A munkáltató a munkaviszony fennállása alatt megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalót köteles - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - az állapotának megfelelő munkakörben tovább foglalkoztatni.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

A munkáltató köteles adott esetben több munkakör felajánlásával, illetve a munkakörülmények egyéb vonatkozású módosításával s a dolgozó nő terhességével, illetve anyaságával összefüggő és az egészségügyi követelményeken túlmenő körülmények figyelembevételével is messzemenő erőfeszítéseket tenni a dolgozó nő számára elfogadható új munkakör biztosítására. A nőtől pedig együttműködési kötelezettsége alapján elvárható, hogy a neki a fentiek szerint felajánlott, állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakört elfogadja, ha ez körülményeire figyelemmel neki aránytalan sérelmet nem okoz.

Lassan két hónapja civakodok velük, mindenféle hatóságnál jártam, de senki nem tesz érdemben semmit, mindig azt tanácsolják, hogy forduljak a munkaügyi bíróságra.

2009. aug. 27. 23:32
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Közben beszéltem egy jogásszal is. Az utolsó válaszoló nagyon pontos volt, köszönöm és ne hagyd magad ha kell csinálj pert mert azt úgy tudom nagy százalékban meg nyerik a kismamák. Most nekem az orvostól olyan papírt kell vinnem hogy nem végezhetem ezt a munkakört. Addig nem tudnak lépni más munkakör felé csak most az nem tetszik a dologban hogy már megmondták hogy nincs semmi amit nekem fel tudnának ajánlani. Azt meg nem is említették hogy maradjak otthon fizetett szabin vagy állás pénzel (ezt mondjuk nem tudom mi) Remélem nem trükköznek valamivel
2009. aug. 29. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!