Alacsony AFP és béta hcg szint mire utal? Tud erről valaki valami hasznosat?
Én ugytudom down kor gyanu....
De a magzatviz vétel 100 % ba megmondja mi a helyzet.
Orvosa mit mondott?
Ha az afp is alacsony és a béta hcg is, akkor pont nincs down-gyanú.
Itt is írják a 4. kérdésben: [link]
"A béta HCG vizsgálatot az AFP kiegészítéseként azért vezették be, hogy érzékenyebbé, és biztonságosabbá váljanak a szűrőprogramok. Ha az AFP értéke normális tartományban van, akkor nem is szoktuk a hCG értéket nézni. Ha az AFP alacsony, és a béta-hCG magas akkor a kettő együtt felveti a genetikai vizsgálat végzésének szükségességét, mert ezekben az esetekben a Down szindróma előfordulása gyakoribb. Ez korántsem jelenti azonban azt, hogy minden ilyen esetben károsodott lenne a gyermek, csak azt, hogy érdemes a genetikai vizsgálatot elvégezni, egyéb szempontok (pl. anyai kor) figyelembe vétele mellett. Ha a bhCG 2,5 alatti, akkor nem kell további vizsgálatokat végezni, feltéve, ha az ultrahang is mindent rendben talált."
Az afp egy megbízhatatlan vizsgálat, ezért egészítik ki avval, hogy néznek hcg-t is. Ha mind a kettő alacsony, akkor nincs nagyobb kockázat. Nekem így volt, és nem is küldtek sehova, megnyugtatott a genetikus (dr Hajdú Krisztina), hogy ez így teljesen rendben van.
Ha az afp alacsony de a hcg szint magasabb, mint 2,5 mom, akkor merül fel, hogy van kockázat downra. De még ilyenkor sem jelentős. Nővéremnek csináltak miatta magzatvízvizsgálatot, de teljesen rendben volt a kicsi.
Ez jó kérdés. Ahogy az ismeretségi körömben látom, szeretnek mindenkit elküldeni, akit lehet. talán nagyobb összeget kap így a kórház a tb-től. Ez azért is érdekes, mert máshol ezt a vizsgálatot már rég nem is csinálják. Mármint az afp-t.
Én az ismerősöd helyében elmennék egy megbízható helyre genetikushoz (nem a kórházihoz, mert ő úgyis azt fogja mondani, hogy javasolt a beavatkozás). Én az istenhegyi központba jártam Hajdú Krisztinához. Mind a 3 babámmal alacsony volt az afp-m.
Én a nővérem helyében sem mentem volna el magzatvíz vételre, mert szerintem nem volt indokolt. Csak az afp-je volt rossz, minden más rendben volt.
Nekem az is furcsa, hogy nálunk csak az 1% vetélési kockázatot mondják, mint az amniocentézis kockázata. Külföldi szakoldalakon már rég ott van az is, hogy jelentősen megnöveli a koraszülés kockázatát. Két ismerősöm sajnos el is veszítette a babáját, a 24. héten beindult szülés miatt. A nővérem szerencsés volt, neki a 29. héten indult be a szülése, így az ő picijével nincs nagy gond hál istennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!