Amikor a Down szűrés van és kiderül, hogy a baba nagy eséllyel Down kórós, akkor mi következik?
Elküldenek amniocentézisre, azaz mintát vesznek a magzatvízből, ami 99.9 %-ban biztos választ tud adni a kérdésre. Félelmetes, de rutin eljárás, jár némi vetélési kockázattal, de sajnos ilyen esetben meg kell csináltatni (nem kötelező, de ha nagyon gyanús, hogy down-kóros a baba, akkor ezen nincs mit variálni).
Ha tuti, hogy beteg a baba, akkor elveszik, illetve meg kell szülni. Ez borzasztó, erre ne is gondolj, minden OK lesz. :)
Ja nem vagyok terhes. De amúgy nálunk a városban volt régebben egy nőci,aki már évek óta próbálkozott a teherbe eséssel,de nem jött össze és mikor összejött akkor meg kiderült,hogy Down kóros a baba,de a nő mivel nehezen jött össze,azt mondta ő így is megtartja,vállalva ezzel mindent ami egy ilyen beteg gyerekkel jár.
Szóval gondolom van választási lehetőség,hogy akarod-e betegség ellenére is a babát vagy nem?! Vagy tévedek?
5 éve voltam gyakorlaton egy speciális óvodában/iskolában és ott nagyon sok Down kóros gyerek volt. Tehát ennyi lett volna városon belül a szűrésben a tévedés,vagy ennyi nő vállalta be a beteg gyereket? Ez mindig is érdekelt.
Amúgy ez így kicsit morbid,de ha a fogyatékosságok közül kéne választani,akkor a Down kórt választanám,mert ezek a gyerekek,emberek annyi szeretetet tudnak adni,amennyit az egészséges ember nem is biztos. Tapasztaltam,mert körülrajongtak,öleltek,el sem akartak engedni,mindent rajzoltak nekem,és sugárzott belőlük a szeretet,a ragaszkodás,sokszor már szinte rémisztő is volt ez a túláradó szeretetük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!