Méhen kívüli terhesség esetén nőgyógyászati osztályon, vagy sebészeten kezelik a beteget, ha műteni kell?
újból első:
Milyen tünetek utalnak méhen kívüli terhességre?
A méhen kívüli terhességre utaló tüneteket soroljuk fel az alábbiakban. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, azonnal orvoshoz kell fordulni:
pozitív terhességi teszt vagy kimaradt vérzés után barnás (kávéaljszerű) hüvelyi vérezgetés, vérzés
szúró, általában egyik oldali, alhasi fájdalom vagy végbélfájdalom
gyengeség, fáradékonyság, ájulásérzés
A tünetek sokszor nem egyértelműek, és nem csak a méhen kívüli terhességre jellemzőek.
A méhen belüli terhesség esetén is van egy időszak, míg nem mutatható ki egyértelműen ultrahangos vizsgálattal a terhesség.
Elég, hogy ha a méhen kívüli terhesség gyanúja felmerül, már akkor is kórházi bennfekvés, orvosi megfigyelés szükséges, míg egyértelmű diagnózis fel nem állítható.
Beavatkozások méhen kívüli terhesség
Méhen kívüli terhesség esetén mindig a súlyosságnak megfelelő beavatkozást kell elvégezni.
Írtunk róla, hogy előfordulhat, hogy a szervezet maga megoldja a problémát, a rossz helyen lévő terhesség tünetmentesen felszívódik, a beteg panaszmentessé válik. Ilyenkor rendszeres utóvizsgálatokon kívül más teendő nincs. Korán kimutatott méhen kívüli terhesség esetén szóba jöhet gyógyszeres kezelés is. Ilyenkor a rossz helyen lévő terhességbe juttatnak gyógyszert ultrahang vizsgálat végzése közben. A terhesség elhal, nyom nélkül felszívódhat. Másik lehetőség még a vérpályába adott gyógyszer alkalmazása. Ez a beavatkozás ritkán jár szövődménnyel.
Amennyiben a terhesség nagysága miatt a gyógyszeres kezelés nem alkalmazható, úgy műtétet kell végezni. Ideális esetben hastükrözés (laparoscopia) végezhető. Altatásban történik. Három-négy kisebb metszést ejtenek a hasfalon, ezeken keresztül vezetnek a hasüregbe kamerát és operáló eszközöket. Előnye nemcsak a nagy, esetleg csúnya metszés elkerülése, hanem az, hogy a beteg gyógyulása jelentősen hamarabb következik be.
Ilyenkor a kórházban töltött idő sokkal rövidebb, mint hagyományos hasi műtét végzése esetén.
A terhesség nagyságától függően műtét közben dől el, hogy a terhesség kiágyazható-e. Amennyiben a méhen kívüli terhesség a kürtben helyezkedik el (az esetek 98%-ban) és a petevezetőt roncsolta, nem lehetséges a petevezető megtartása.
Amennyiben a méhen kívüli terhességnek már szövődménye lépett fel (hasűri vérzés) a beteg állapotától függően sürgősen hasi műtétet kell végezni. Ilyen esetben az elsődleges cél a beteg életének megmentése, vagyis a vérzés gyors elállítása. Ebben a stádiumban a petevezető súlyosan károsodott, elkerülhetetlen az eltávolítása.
A beteg sokszor vérátömlesztésre is szorul, és intenzív osztályos megfigyelést igényel a műtétet követően. A műtétet követő 5-6-dik napon történik a varratszedés mely után a beteget, amennyiben panaszmentes, otthonába bocsátják. Hat hét a teljes sebgyógyulás, ekkor nőgyógyászati kontroll végzése indokolt.
Műtét után
Méhen kívüli terhesség zajlása után a petevezető a rajta végzett műtét miatt és már a kóros terhesség kialakulásához vezető ok miatt is károsodottnak tekintendő.
Következő terhesség vállalása előtt javasolt szülész-nőgyógyász szakorvos felkeresése.
A leletek birtokában kell értékelni, hogy a méhen kívüli terhesség ismétlődésének mekkora a kockázata, illetve természetes úton létrejöhet-e terhesség.
Amennyiben mindkét kürt károsodása kimutatható mesterséges megtermékenyítéssel terhesség létrejötte jó eséllyel várható.
kicsit rákerestem remélem segíthettem ,ugye nem neked van ez?
Köszönöm szépen a részletes választ.
Sajnos nekem van.Tegnap voltam uh-on 6+5 hetesen,méhen belül nem találta a doki,a bal ovárium vetületében talált egy 16mm belső átmérőjű cystikus képletet.(így volt a papíromon)Kedden kell újra uh-ra mennem,de rajta van a papíron hogy hasi fájdalmak esetén sürgős kórházi felvétel.
De ezek szerint nem a petevezetőben lehet,ha a petefészek vetületében,(az gondolom árnyéka lehet)talált valamit.
Mondjuk elkezdtem vérezni is,de nem túl erősen,ezzel van esélye távozni szerinted,vagy az csak a méhből ürül vérzéssel?Amúgy semmi fájdalmam nincs,csodálkozom is rajta.
Biztosan terhes vagy? Néztek hcg-t a véredben?
Nekem volt méhen kívülim, amit sehol nem találtak, viszont a véremből egyértelmű volt, hogy valahol terhesség van.
Végül a legprofibb ultrahangos talált egy vérömlenyt és megműtöttek laparoszkópiával. A műtét alatt találták csak meg a terhességet a petevezetékemben.
De van egy sikertörténet is az ismerőseim körében. Már elő volt jegyezve műtétre az ismerősöm, amikor a baba jó helyre vándorolt (a nődoki szerint, szerintem meg csak nem találta előtte). Már rég meg is született.
Vérvételt nem csináltak,de több,és többféle tesztem is pozitív,meg késett 3 hetet,mondjuk tegnap óta kicsit vérzek.
De határozottan azt mondta a doki hogy nem cisztától pozi a teszt,hanem meg kell keresni hol van pontosan.
Második vagyok:
Nálam elhalt a terhesség 7-8 héten, műszeres befejezés kellett. Mivel tisztítás után vizsgálják, és nem találták benne a "maradványokat" (bocs), és a véremben magas volt a hcg, visszarendeltek azonnal, és akkor műtöttek. Ott sem találtak semmit (teljesen felszívódott a magzat), így tényleg csak méhen kívüli gyanú volt. A hcg-m nagyon lassan csökkent.
A műtétet altatásban végezték, 1 napot voltam benn, csak varratszedésre kellett visszamennem (+ vérvétel, hogy csökkent e a hcg).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!