Vércukor kérdés - mitől függ? Részletesen lent.
A terheléses vércukor értékem 4,2 - 10,9 (egyórás) - 7,6 (kétórás) lett 75 gr cukros citromos teával. Behívtak, 225 gr diétára fogtak a korom, és apu 4 hónapja kimutatott 2-es típusú cb-e miatt. 25-40-60-40-60 az elosztása. Igazából ennél a 225-nél kevesebbet eszek. 1 héttel később, tegnapelőtt profiloztunk, a reggeli tökéletes, 6,2 lett, az ebéd 7,7, a vacsora után kevés vért tudtak csapolni ezért ma ismételjük az ebéd utánit és a vacsora utánit, itthon étkezem.
Mitől függ a jó eredmény? Csak mert apunak pl. múlt pénteken este 6,2 lett a cukra úgy, hogy vendégségben voltunk, minden sütit végigkóstolt 1-1 db-ot és tortát is evett, tehát bűnözött tkp., és másnap, mikor pár nap múlva salátát evett vacsorára, akkor 7,2 lett... Én a tesztreggelit, ami egy teljes k. zsemle volt vajjal, nem ettem meg a dietetikus tanácsára, helyette a saját reggelimet vittem, ami 1 szelet graham kenyér vékonyan vajjal megkenve, 1 szelet pulykasonka, 1 vékony szelet sajt és 1/5 pici pritamindb volt. Ebédet a kórházi diabetikusat ettem, tökfőzelék pörkölttel, grízgombócleves és 1/2 tk. zsemle volt. Tehát elvileg figyeltek mindenre. Most akkor mit csináljak, hogy jó legyen az érték, mert nem értem az alakulását...
Szia!
Ez nem egy professzionális válasz lesz, csak a tapasztalatom.
Nálam a PCOs miatt inzulinrezisztencia miatt néznek mindig cukorszintet. Az elmúlt egy évben mindig figyeltem, hogy csoki, süti, édesség, sok cukros lé ne legyen az étlapon. És mikor szénhidrátmentes kaját ettem akkor mindig jobb volt a cukorterheléses eredményem. Nekem el kellett hagyni a kenyeret, (főleg a fehéret, vagy a péksüteményeket), de ettem teljes kiőrlésűt, vagy házilag sütött, vagy graham, vagy sokmagvas kenyereket mondjuk napi egyszer, vagy kétnaponta. Édességről totál leszoktam, és vizet iszok, nagy ritkán gyümölcslevet, de néha belefér egy-egy pohár szénsavas üdítő is.
Tegnapi vérképem megdöbbentő: Mivel 13. hétben vagyok két babával, nem tudom elhagyni a kenyeret, mert szinte csak azt bírom megenni, és szinte csak szénhidrátban gazdag ételt eszek. A cukorszintem terhelés előtt és utána is a pont jó kategóriában volt! Nem értem én sem, de elvileg a szénhidrátot kell kerülni, meg a zsíros ételeket. Gyógyulást nektek!
Köszönöm a válaszod.
Azt nem írtam le, hogy 29+3 hetes kismama vagyok, kötelező ennem szénhidrátot, nem hagyhatom el. Meg nem is akarom. Nem tudnék csak zöldségen és húson élni. Én, aki imádom a tésztát. Az is érdekes, hogy mindig is durumtésztát eszünk vagy zab, mert előző vált be a Lidlből, utóbbi a kedvenc levestésztából, fehérkenyeret már évek óta nagyon-nagyon ritkán eszek, csak teljes kiőrlésűt, vagy valamilyen magos kenyeret. Most hogy számolni kell, a Ceres Graham kenyerét eszem mindig, mert annak a legkisebb a szénhidráttartalma szeletenként. Most már a lisztet is lecseréltem másfél hete zabpehelylisztre és tk. rozslisztre (utóbbit még nem kezdtem meg), a zabpehelylisztet imádom, jó vele habarni, rántást csinálni és isteni az illata. És nem tudom, hogy pl. a tesztebédnél a tökbe milyet tettek....
Azt sejtem, hogy nálam a mértéktelen gyümölcs- és tejfogyasztás idézhette elő. Illetve az, és ez sajnos most is így van, hogy nem tudok (közel se nagyon) azonos időpontokban étkezni. Én nem szeretek egyedül ebédelni, a férjem pedig folyamatosban dolgozik. Így az ebéd 12 és 15 óra között van valamikor, amikor ő is itthon és ébren van. A többi étkezést ehhez igazítom.
Én is IR-es vagok, diétázom. A facebook-on fel is vagyok iratkozva hírlevelekre, recepteket gyűjtök. stb. Ezt tegnap írták:
Mens Mentis Egészségcentrum
Tegnap olvashattunk a glikémiás indexről (GI) itt: [link]
Másik fontos mutató az inzulin index (FII). Ugyan ez a két mutató egymással szorosan összefügg, és általánosságban igaz, hogy a magas glikémiás indexű tápanyagok egyben magas inzulin indexűek is. Azonban nem minden esetben. Ugyanis az inzulinkibocsátás elsődleges kiváltója valóban a vércukorszint emelkedése, de közel sem az egyetlen meghatározója.
Így pl. a különféle tejtermékek, a szénhidrátot alig tartalmazó húsfélék vagy éppen a magasabb zsiradéktartalmú csokoládészeletek alacsony vagy közepes glikémiás indexük ellenére jelentős inzulin kiválasztással járnak.
Szeretnél többet tudni erről a témáról? Keresd a Diétás Kiskátét, amelynek szakmai szerzői Török Eszter és Zentai Andrea dietetikusok. Ára 900 Ft. Megtalálod a Mens Mentis recepcióján vagy megrendelheted a a pcosdvd@gmail.com címen.
Szeretnék ajándék kiskátét? Gyere el az idei PCOS Közönségtalálkozóra, ahol a belépő mellé egy kiskátéval is meglepünk. Ne felejts el jelentkezni itt: pcos.talalkozo@gmail.com
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!