Gyes, családi? Mikor, hogyan kezdjem el intézni, igényelni?
23 hetes kismama vagyok, nem dolgoztam eddig, tudom, hogy csak gyes jár és családi. Hova menjek majd be? Mikor kell elkezdenem intézni?
Még annyi lenne a 2. kérdésem, hogy a párom vállalkozó, ő megigényelheti a gyedet, mert ovastam, hogy az apuka is kérheti. Ez hogy működik, ha ez lehetséges? És a családi adókedvezmény? Tudtok nekem ezekben segíteni? Köszönöm!
Van egy jó oldal, amin minden nagyon jól le van írva. Azt nézd át.
www. kismamatitkok.hu a törvényeknél azt hiszem, de mindjárt megnézem.
Szia!
Van egy oldal, ahol mindent leírnak, illetve kérhetsz tőlük tanácsot is, hogy hogyan jártok a legjobban anyagilag.
Apuka is mehet gyedre, de csak a baba születésétől számított 169 naptól. A gyed ideje alatt keresőtevékenységet végezni nem lehet.
Mehetne apa gyedre, de nem sok értelme lenne, kivéve, ha te meg elmégy dolgozni.
Ha apa dolgozik tovább, akkor a havi bevételetek: gyes+csp+apa bére.
Ha elmegy gyedre, akkor a havi bevételetek alapból 25650-el kevesebb, hiszen te akkor nem kapsz gyest, plusz apa jövedelme is kiesik, csak a 70%-a marad, de max. bruttó 130200.
Pl. ha apa 100 ezret keresett, akkor ennek 30%-át elveszítitek, marad a 70%-os gyed plusz a csp.
Plusz azt se hagyjuk ki a számításból, hogy ebben az esetben magad után kell rendezned a tb-t is, ami szintén plusz kiadás.
Összegezve: menj gyesre, apa meg dolgozzon tovább, így több pénzetek lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!