Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A 12. heti uh az automatikusan...

A 12. heti uh az automatikusan genetikai uh is (tehát része a Dawn kórt szűrő tesztnek), vagy ezt külön kell kérni?

Figyelt kérdés
35 leszek és azt mondta az orvosom hogy beutal genetikai kivizsgálásra, de ezt csak a 12. heti uh utánra sorolta. Most olvastam arról hogy van kombinált vagy integrált teszt, aminek első lépcsője a 12. heti uh. Nem szeretnék lemaradni erről mert tudom hogy fontos a 12. hetet betartani. Mitévő legyek?
2009. júl. 20. 18:23
 1/8 anonim ***** válasza:
én voltam ilyen kombinált teszten, mivel 35 elmúltam.kérni kellett külön az erre vonatkozó vizsgálatot, valamint egy adatlapot is ki kellett tölteni hozzá.
2009. júl. 20. 18:26
 2/8 A kérdező kommentje:
Értem. Mivel nekem a 12. heti uh-ig már nem kell mennem orvoshoz mégis keressem fel újra és kérjem nála a teszt elvégzését?
2009. júl. 20. 18:28
 3/8 A kérdező kommentje:
Vagy amikor megyek az uh-ra akkor ott mondjam?
2009. júl. 20. 18:28
 4/8 anonim ***** válasza:
77%
Szia, elmeletileg nem kell semmit kerned, legalabbis nekem nem kellett. neztek a "szokasos" dolgokat ugy mint pl mekkora a baba a feje bubjatol a fenekeig. Ezenkivül, gondolom amitöl genetikai volt az az, hogy mertek a nyaki redöt es az orrcsontot, mert ezek tul magas erteke ill. nem meglete down szindromara utalhat. Nekem ezt mindenfele keres nelkül csinaltak es az összes ismerösömnek ebböl allt a 12. heti genetikai UH. A 18. heti reszletesebb talan, de arrol meg nem tudok nyilatkozni:)
2009. júl. 20. 18:34
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

újra én.a kombinált teszt nem egyenlő a genetikai vizsgálattal.Itt kihoznak egy értéket melyet a vérből, valamint az életkorból számítják ki.Minnél idősebb vagy annál rosszabb az eredmény.Én amikor ennek a kombinált tesztnek megkaptam az eredmény amely pozitív lett/itt ez a rossz/ sírógörcsöt kaptam.Az eredmény után kérnem kellett időpontot a genetikai vizsgálathoz, melyet a korom miatt egyébként is meg kellett tennem.Azt csak a 16.hét környékén csinálták meg, pont az AFP idején, így az nekem kimaradt.Több mint 4 hetet kellett várnom az eredményre.A gyerek azóta megszületett semmi baja nincs, ezt a genetika is egyébként kimutatta. A tapasztalatom alapján, ha mindenféleképpen elmész genetikai vizsgálatra hagyd ki a genetikai vizsgálatot, úgyanis szerintem csak az idegbajt hozzák rád és csak egy arányt mond ki a betegség lehetőségéről.Viszont arra jó, hogy mire az igazi genetikai eredmény megjön kész legyél lelkileg.

A ghenetikus egyébként felhívta a figyelmemet, hogy nagyobb az esély a vetélésnek e magzatvíz levételekor, mint annak, hogy beteg gyerekem legyen.Ha megcsináltatod a magzatviz levételt, utána nagyon sokáig ne hajolj és ne emelj semmit.Sok sikert!

2009. júl. 20. 18:36
 6/8 anonim ***** válasza:

Nálunk nem kellett előre bejelentkezni. Kaptam még anno a védőnőtől egy tájékoztatót a szűrésekről. Aztán amikor elmentem a 12.heti uh-ra a dokihoz, ott mondtam, hogy szeretnék menni integrált tesztre. Megvolt az uh, aztán kaptam egy csekket, befizettem és még aznap mentem is az integrált teszt első vérvételére. (A vérvétel ráadásul egy másik város kórházában volt, de simán odamentem, mondtam miért jöttem és le is vették a vért...)

De még szerintem időben vagy, a kombinált és az integrált teszthez javasolt vérvétel a terhességi kor szerint:

Javasolt időpont: 11hét+0nap - 12hét+6nap

Elfogadható időpont: 10hét+0nap - 13hét+6nap

A második vérvételre úgyis úgy kell menni, hogy 4 hére az első után.

Itt találsz bővebb infót is: www.fetalmedicine.hu

2009. júl. 20. 18:38
 7/8 anonim ***** válasza:
bocs rosszul írtam tehát szerintem ha elmész genetikára /magzatvíz levételre/ a kombinált tesztet hagyd ki nyugodtan.Egyébként nem minden esetben vesznek le magzatvizet valamikor úgy döntenek az orvosok, hogy a nagyobb felbontású ultreahangot alkalmaznak.
2009. júl. 20. 18:39
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek. Magzatvíz vételt semmiképpen nem szeretnék. Az orvosom által emlegetett genetikai vizsgálat ezzel lenne egyenlő? Akkor inkább jöjjön a kombinált teszt de nem szeretném kockáztatni a vetélést. Nem tudom megoldani hogy a magzatvíz vétel után pihenjek és ne emeljek, munkahelyem van ahonnan nem lóghatok, a családomat is el kell látnom. Bár ha csak egy arányszámot kapok és az ultrahangból is sokminden kiderül akkor nem tudom hogy sok értelme van-e a tesztnek.
2009. júl. 20. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!