Miért kell a magzatvíz vizsgálat?
Ha egy AFP teszten kijön egy szám, miszerint a kisbaba 1:200-hoz, hogy Down-szindrómás (tehát 200-ból 1 beteg és 199 egészséges), akkor miért küldik el magzatvíz vizsgálatra, aminek a rizikója 1:100?
Tehát sokkal nagyobb az esély arra, hogy a magzatvíz vizsgálatkor sérül meg a magzat, mint hogy egyáltalán beteg volt! Akkor mire jó ez az egész? És ki az, aki a fenti arányok tudatában elmegy magzatvíz vizsgálatra, és miért? Vagy sokan egyből abortuszra?
Nekem 1:250 volt az arány (integrált tesztnél). A 12 heti UH-n még úgy tűnt minden rendben van, nem volt vastag a nyaki redő sem. Nagyon hezitáltam, hogy bevállaljam-e a magzatvíz vizsgálatot. Végül bevállaltam, nem is volt gond utána, pihentem, szedtem magnéziumot emelt adagban, nehogy begörcsöljek.
Viszont sajnos kiderült, hogy beteg volt a babám. Így 19 hetesen átestem a terhességmegszakításon :(
0,4% esélyem volt csak, hogy beteg a babám, és sajnos beleestem. Szóval a számok azok csak kockázatbecslések. Bármi lehet. Sokkal rosszabb aránnyal is lehet egészséges a baba és fordítva.
Én nagyon nem voltam az magzatvízvizsgálat pártján, pont a vetélési kockázat miatt, de legközelebb már 11 hetesen elmegyek chorionbiopsziára (magzatboholy mintavétel), hogy ha baj van esetleg hamarabb kiderüljön és ne kelljen átélnem ezt mégegyszer.
Én azt mondom, ha valaki biztosan tudja, hogy nem szeretne beteg babát, az inkább csináltassa meg a vizsgálatot ilyen számokkal. Az más kérdés, ha egyébként is úgy döntene, hogy betegen is megtartja. Akkor mérlegelhet, bár akkor is talán jobb ha tudja, hogy fel tudjon készülni rá, hogy beteg lesz a babája.
Az AFP-t nyugati országokban már nem csinálják, mert elavult, rengeteg téves adatot produkáló teszt. Helyette kombinált szűrés van, ez ma Mo-n még csak kevés helyen elérhető, és többnyire fizetős. Én csak AFP alapján nem rizikóznám a magzatvízvizsgálatot, de ez én vagyok.
S sajnos sokszor olyankor is ajánlgatják a magzatvízvizsgálatot, amikor még igazán indokolt sem lenne, de kötelezőnek nem kötelező, úgyhogy tájékozódj még, és azután mérlegelj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!