Kivehető a teljes éves szabadság szülés előtt?
Február vége felé jön a baba és előtt szeretném kivenni a 28 nap terhességi szabadságot, de ha van rá lehetőség, akkor a januárt is kivenném, csak nem tudom, hogy az összes 2010-re járó szabadnapomat kivehetem-e a szülés előtt vagy csak arányosan a 2 hónapra eső részét.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia!
Ha a munkáltatód engedi, akkor kiveheted a teljes évit.
De biztos vagy benne, hogy így szeretnéd? Mert oké, hogy a táppénz mértéke csak a fizetésed 70%-a, de az jár hétvégére is, így én majdnem annyit kaptam táppénzként, mintha szabin lettem volna.
Másodiknak: Nem lehetetlen, csak ismerni kell a táppénz összegének a számítási szabályait.
Jelenleg a táppénz mértéke az első 15 napra 80%, a továbbiakban 70%, ha nincs 2 éves munkaviszonyod vagy ha kórházban vagy, akkor 60%. Az alapja mindig az előző naptári év átlagkeresete, melybe nem csak a havi fizetésed, hanem az évközi olyan juttatások is beleszámítódnak, amik után eü. járulékot kell fizetni, vagyis egy esetleges prémium, jutalom összege is dob rajta. A fizetésedet általában 22 munkanapra kapod, míg a táppénzt 30 vagy 31-re. Így lehetséges, hogy akár több is lehet, mint a rendes havi fizetésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!