A 4D-s ultrahang mutathat ki olyan rendellenességeket, amilyeneket a rendes ultrahang nem?
Nem, a 4D ultrahang nem arra való, hogy rendellenességeket diagnosztizáljanak vele. Csak "szórakoztatás" a célja, ezért is hívják babamozinak.
Diagnosztizálni sima 2D-s ultrahanggal szoktak.
Ezt találtam:
A 4D vizsgálatokat például olyankor szokták diagnosztikai céllal is alkalmazni, amikor végtagfejlődési rendellenességekre gyanakodnak. Amikor a magzat mozog, a valós idejű felvételeken jól látható, hogy minden végtagja rendben van. A végtagfejlődési rendellenességeken kívül a kültakarót érintő elváltozások is jól vizsgálhatóak ezzel a módszerrel. A 4D ultrahangnak ezen kívül a mozgó szervek vizsgálatánál lehet haszna: ez kiemelten igaz a szívultrahang-vizsgálatokra, hiszen a szívfrekvencia így mozgás közben is mérhető. A 4D ultrahang nagy előnye, hogy a készülék által készített különféle szeleteket (tulajdonképpen a méhről készült pillanatfelvételeket) több oldalról is meg lehet vizsgálni, ami megkönnyítheti a helyes diagnózis felállítását.
Genetikainál nem véletlenül használnak ott is 2D-t, az a mérvadó és a pontosabb, mivel a 4D-nél a számítógép az előre megírt program segítségével építi föl a magzat képét, a 2D pedig a valós.
Én a lábujjait is meg tudtam azzal számolni, viszont a 4D-n jobban szórakoztam vizuálisan.
Az, hogy a genetikai UH-n csináltak 4D-t is, az extra, úgymond "kedveskedés" a kismamának. Diagnosztikai célja nincsen. A 4D UH tulajdonképpen csak egy szoftverrel gazdagított 2D, ami a a több síkban készített képeket összerakja, így ad 3 dimenziós képet.
Ha lepontoztok, akkor is így van :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!