Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A TGYÁS és a GYED ugyanazt...

A TGYÁS és a GYED ugyanazt jelenti? Melyiket igényelhetem?

Figyelt kérdés
munkahelyről megyek szülni,táppénzen vagyok január óta,mióta tudom,hogy terhes vagyok(fizikai munka miatt),4,5 év munkaviszonyom van.Mindkettőt igényelhetem,vagy ha nem melyikkel járok jobban?A TGYÁS az ugye nem ugyanaz,mint a GYES?Első babás anyuka leszek.29 hetes.A fizetésem 75-80000között volt,táppénzre kapok 73-75000között.Egy hónapban kaphatom mindkettőt?
2009. jún. 23. 21:59
 1/6 anonim ***** válasza:
TGYÁS a szülést követően jár kevés ideig, aztán ezt követi a GYED. Mindkettőt igényelheted ebben a sorrendben.
2009. jún. 23. 22:05
 2/6 anonim ***** válasza:
Igényelheted. Szülésig marad a táppénz, aztán TGYÁS, ez 180 napig jár. Utána GYED a gyerek 2 éves koráig. Ezután 3 éves korig GYES (ha a tisztelt ház le nem csökkenti 2 évre). Ezek közül egyszerre kétfélét nem kaphatsz.
2009. jún. 23. 22:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Előző válaszoló vagyok.

Itt mindent megtalálsz:

[link]

Ne felejts el anyasági támogatást is igényelni. Ez egy egyszeri összeg, kb. 64000 Ft.

2009. jún. 23. 22:08
 4/6 anonim ***** válasza:
A TGYÁS annyi, mint a táppénz, az előző évi fizetésed 70 %-a, ha még annyi. Nincs limitálva, beleszámítanak a pótlékok, jutalmak, minden. A gyednek van maximált összege, de ez is 70%. (Max bruttó 100100, ha annyi még.)
2009. jún. 23. 22:09
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem ugyan az.

Tgyás= terhességi gyermekágyi segély vagy más néven szülési szabadságnak is hívják

gyed= gyermekgondozási díj

gyes= gyermekgondozási segély

Egyszerre csak egyféle eljárás jár. A tgyás és gyed munkaviszonyhoz kötött ellátás, gyes alanyi jogon is jár.

A jelenlegi szabályozás szerint a tgyás illetve gyed feltétele is a szülést megelőző két évben legalább 180 nap munkaviszony, illetve szüléskor biztosítottnak kell lenni. Mindkettő összege a jogosultságot megelőző év átlagkeresetének 70 %-a. Tgyásból csak adóelőleget, gyedből tb-t is vonnak.

A tgyás 24 hétig jár. Leghamarabb a szülés várható időpontja előtt 4 héttel lehet igénybe. A tgyás lejárta után két éves korig jár gyed. A gyed lejárta után esedékes a gyes. Alapesetben 3 éves korig, ikrek esetében a tanköteles kor eléréséig, tartósan beteg gyerek esetén 10 éves korig.

2009. jún. 23. 22:10
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2009. jún. 23. 22:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!