GYES-ről GYED-re vagy GYES-ről táppénzre?
Jelenleg GYES-en vagyok (egy hónapja) a kislányunkkal, nem régen derült ki, hogy jön a 2. baba (novemberben fog születni).
Minimálbérrel vagyok bejelentve.
Mennyi lenne a táppénzem és mennyi lenne majd a GYED vagy a TEGYAS a 2. babával? Táppénzre mikor mehetnék?
Szia!
köszönöm, hogy írtál!
Persze majd én is megbeszélem a munkáltatómmal, hogy milyen megoldások lehetnek majd, remélem elfogadják a táppénzt, mert magában a GYES irtó kevés. Csak még nem voltam orvosnál, majd két hét múlva mennék, addig nem szeretnék szólni.
Vajon az megoldható lenne, hogy a GYES-t az egyik nagyszülő igényelné a lányomra?
Azt, hogy gyesről gyedre, nem tudom értelmezni, ilyen nem létezik, kivéve, ha a gyerek születését követő 168 napot is gyesen akarod tölteni - gondolom nem így van. A szüléskor nem vagy jogosult egyből gyedre, csak a tgyás, vagy az annak megfelelő idő lejártával.
Így mindenképp táppénz. Ha anno a gyed a minimálbér alapján lett kiszámolva, akkor a táppénz is az alapján lesz ( a régi minimálbér, nem az új!)
A tgyás alapja a szerződéses béred lesz (valószínű emelték azt hiszen a minimálbér is emelkedett), és így a gyed alapod is ez az összeg lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!