Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hozzáértők! A betegszabadság...

Hozzáértők! A betegszabadság mennyire fogja lehúzni a 2. baba után járó tgyást, gyedet?

Figyelt kérdés

Gyermekem mindjárt 2 lesz, ezért a gyest párom igényli meg, én meg visszamegyek dolgozni, vagyis kiveszem a szabimat, majd betegszabi, táppénz. Decemberben szülök és mivel a betegszabi majd beleszámít a következő számításba nem tudom mennyivel lesz kevesebb az összeg.

Br bérem 120.000.a szerz. szerint és emelni (korrigálni)nem fogják, a válságra hivatkozva az tuti.

Szóval ugye nem a jelenlegi összeg 80%-át kapom majd ugye?Mert a betegszabi annyi.

2009. jún. 9. 22:10
 1/3 anonim ***** válasza:
A táppénz 70% egyelőre. Mert nemsoká csak 60% lesz, attól függ, hogy mikor vezetik be a megszorításokat. És ez bruttó, azt ne felejtsd el, ebből még szja jön le. Az elmúlt 2év jövedelméből állapítják meg, ami neked a tgyásból, gyedből, munkabérből (szabadság után) és táppénzből áll. Ezeket a bruttó összegeket adogasd össze és oszd el 24-gyel. Ez lesz a havi bruttó és ennek a 70%-a lesz az alap. Ebből jön még le a szja előleg és a nyugdíjjárulék.
2009. jún. 9. 22:27
 2/3 anonim ***** válasza:
Elméletileg semennyire, mert egy ellátás soha nem képezi egy másik alapját. (az alacsonyabb összegű táppénzből nem számítanak átlagbért) Ha az idén szülsz a tgyásod alapja a 2008-as béred. Gyeden voltál ezért 2008-ban nem volt 180 bérezett napod. Ilyenkor a tgyás alapját a minimálbér kétszeresének 30-ad részéből számolják, illetve ha a szerződés szerinti bér ennél kevesebb akkor abból. A második gyerek után gyedre már 2010-ben leszel jogosult, ennek alapja így az idei átlagbér. A táppénz miatt szerintem ebben az évben sem lesz meg a 180 munkabérrel ellátott mód, így a gyeded alapját is a fent leírt módon számolják. A gyeded összege kevesebb lesz mint a tgyás, de annak az az oka, hogy gyedből nyugdíj járulékot is vonnak.
2009. jún. 9. 22:28
 3/3 A kérdező kommentje:

Hát igen nem lesz meg a 180 nap az biztos, mivel csak a szabimat veszem ki, aztán megyek tp-re.És azt is tudom, hogy 60% ra csökken majd, de csak azt hiszem azg 1 től.

Az még nem tiszta, hogyha mondjuk július 31-én megyek pl. el tp-re akkor még 70 vagy már akkor is 60 % lesz-e.

De végülis az a lényeg, hogy valamennyit kapjak, mert a gyest még a férjem kapja majd ,amíg megszületik a tesó. Ugyanis ő kéri meg, mivel az oepnél mondták, és nem kérhetem ki a szabim a gyes mellett, mert akkor 2 jogviszonyom van, de a terhesség ténye így is véd, nem rúghatnak ki.

2009. jún. 9. 23:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!