A hcg eredményt más is MoM-ban kapta meg?
Akkor leírom számokkal.Én nem l/ml-ben kaptam meg,hanem így:
koncentráció/[MoM]
AFP 1.18
hCG 0.66
sp1 0.38
PAPP-A 1.92
Szia!
Ezt találtam:
Kérdés:
AFP vizsgálattal egy időben végzett B-HCG szűrés milyen értékek közötti eredmény esetén tekinthető normálisnak, illetve hogy az eltérések milyen rendellenességekre utalhatnak.
Válasz:
A béta HCG vizsgálatot az AFP kiegészítéseként azért vezették be, hogy érzékenyebbé, és biztonságosabbá váljanak a szűrőprogramok. Ha az AFP értéke normális tartományban van, akkor nem is szoktuk a hCG értéket nézni. Ha az AFP alacsony, és a béta-hCG magas akkor a kettő együtt felveti a genetikai vizsgálat végzésének szükségességét, mert ezekben az esetekben a Down szindróma előfordulása gyakoribb. Ez korántsem jelenti azonban azt, hogy minden ilyen esetben károsodott lenne a gyermek, csak azt, hogy érdemes a genetikai vizsgálatot elvégezni, egyéb szempontok (pl. anyai kor) figyelembe vétele mellett. Ha a bhCG 2,5 alatti, akkor nem kell további vizsgálatokat végezni, feltéve, ha az ultrahang is mindent rendben talált. És itt nem a méreteket, hanem más jeleket kell vizsgálni. Alacsony hCG ilyen értelemben nem jelent kórosat, tehát nem utal fejlődési rendellenességre.
Még egy esetben szoktuk a béta hCG-t vizsgálni, ha méhen kívüli terhesség gyanúja merül fel, akkor ennek a hormonnak az alakulása diagnózishoz segíthet.
Dr. Ács Nándor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!