Ha valaki terhes annak van olyan étel amit nem szabad megennie?
5 TOP ÉTEL A TERHESSÉG ALATT:
Teljes kiőrlésű gabonatermékek
A kismama étrendjének összeállításakor nagy gondot kell fordítani a megfelelő mennyiségű élelmi rost bevitelre, ami kb. napi 30 g-ot jelent. Nagyon jó rostforrások a teljesértékű, tehát a gabonaszem egészét tartalmazó gabonatermékek. Az élelmi rostokon kívül folsavban gazdagok a teljes kiőrlésű kenyerek, emiatt is érdemes ezeket előnyben részesíteni.
Hideg tengeri halak
Az ilyen fajta halak az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai. Elegendő mennyiségben történő fogyasztásuk számos előnnyel jár mind a mama, mind a baba szempontjából. Heti egy alkalommal hideg vízi hal (például tőkehal, tonhal, makréla) fogyasztása a terhesség alatt elősegíti a baba jobb alvását a megszületés után. Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a magzati agy és az idegrendszer, valamint a szem fejlődéséhez. A jó omega-3 ellátottság a születendő baba későbbi szellemi képességeit is előnyösen befolyásolja. Az anyukánál javítja a méhlepény vérkeringését és segíti a tejmirigyek fejlődését. Ráadásul az utolsó trimeszterben fogyasztott heti egy adag (~150 g) hal a koraszülés kockázatát is csökkenti.
Víz
A hidratálás rendkívül fontos a kismamák számára. A megfelelő folyadékbevitel segít megőrizni a bőr rugalmasságát, csökkenti a koraszülés veszélyét, és kedvező hatású a terhességgel együttjáró kellemetlen székrekedés kivédésében is. A napi folyadékbevitel legnagyobb részét a víz képezze, mellette helyet kaphat még egy-egy pohár gyümölcslé (100%-os), de a cukrozott üdítők és a koffeintartalmú italok kerülendők, illetve korlátozottan fogyasztandók.
C-vitaminban gazdag gyümölcsök
A szervezet C-vitamin igénye növekszik a várandósság alatt. A C-vitamin fontosságáról mindenki hallott már (szerepe van az immunvédekezésben, a sebgyógyulásban, a szövetek regenerációjában, a növekedésben, antioxidánsként véd a szabad gyökök ellen, segíti a vas, a réz és a cink felszívódását). Egyik legjobb forrását a friss gyümölcsök jelentik, különösen gazdag C-vitaminban a kivi, a citrusfélék, a fekete és a piros ribizli, az eper, a málna, és az egres. A bőséges gyümölcsfogyasztás egyéb előnyöket is jelent, például hozzájárul a megfelelő élelmi rost bevitelhez, de desszertként is kiváló egy finom gyümölcssaláta, hogy a kulináris élvezetekről se feledkezzünk meg!
Zsírszegény joghurt
A tejtermékek, köztük a joghurt is, kiemelt szerepet kapnak a várandósság idején. Nemcsak kiváló fehérjeforrások, de a legtöbb és jól felszívódó kalciumot tartalmazó élelmiszereink. A zsírszegény joghurt kalciumtartalma fontos a fejlődő magzat számára, az anyukának pedig segít elkerülni az izomgörcsöket, mérsékelheti a vízvisszatartást. Az élőflórát tartalmazó joghurt jótékony hatású a bélműködésre, így székrekedés esetén is hasznos lehet.
...ÉS AMIKET JOBB, HA KERÜLSZ:
Alkohol
A várandósság alatti rendszeres alkoholfogyasztás károsítja a magzatot, fejlődési rendellenességet, szellemi visszamaradottságot, alacsony születési súlyt okozva. A terhesség (és a szoptatás) alatt az alkoholos italok tiltólistára kerülnek.
Túl sok koffein
A koffein átjut a magzatba, ezért a koffeintartalmú italok túlzott élvezete függőséget okoz a babánál, így a megszületés után elvonási tünetektől szenvedhet (ennek jelei a nyűgösség, sírás, nyugtalanság). Ezen kívül a kalcium felszívódását és hasznosulását is gátolja a koffein, emiatt sem tanácsos túl sokat fogyasztani. Legfeljebb napi egy csésze kávé megengedett a várandósság idején.
Gyorsételek
Várandósság alatt ne látogassuk túl gyakran a gyorséttermeket. Ha mégis betérünk ilyen vendéglátó egységekbe, ne válasszuk az extra méretű adagokat, keressük a salátákat (zsírszegény öntettel) és a natúr gyümölcsleveket.
Egy-egy adag hamburger, hot-dog, csirkefalat, vagy sült burgonya nem jelent végzetes diétahibát, de azt szem előtt kell tartani, hogy gyakori fogyasztásuk a változatosság rovására megy, továbbá az energia-, és zsírbevitel (különösen a telített- és a transzzsírsavak), valamint a hozzáadott cukor-bevitel növekedését jelenti.
Túlzott sózás, sós élelmiszerek
A túlzott sófogyasztás, különösen ha alacsony kálium- és magnéziumbevitellel társul, kedvezőtlen hatású a várandósság idején (is). Arra hajlamos kismamáknál elősegíti a vizenyő kialakulását, emeli a vérnyomást, de fokozza a kalciumvesztést is a csontokból.
A napi sóbevitel jelentős része az élelmiszerekből származik, jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhatnak a húskészítmények, konzervek, kenyerek és pékáruk, ételalapok és levesporok, sóval tartósított élelmiszerek és a sós rágcsálnivalók (olajos magvak, chips, ropi...)
Mit tehetünk a sófogyasztás csökkentése érdekében?
használjuk ki a zöld- és szárított fűszernövények ízesítő hatását, ezáltal az ételkészítéshez felhasznált só mennyiségének mérsékelhető
ne sózzuk meg a nyers zöldségeket (paradicsom, paprika, retek, stb.) és kerüljük az elkészült étel megszokásból történő utánsózását
ne fogyasszunk sok sóval készült élelmiszert, pl. juhtúrót, sós péksüteményeket, házi sonkát, sós konzerveket.
Még jobb, ha konyhasó helyett himalaya kristálysót fogyasztunk.
egyetlen az alkohol, cigi és drog mellett az a nyers állati eredtü ételek. ez azt jelenti, hogy hökezeltlen tejet, tojást, húst nem szabad enni. házi tej legyen felforralva, tükörtojás átsütve. olyan krémek amibe nyers tojás megy kihagyni, és véres steak sem most kell enni.
sajnos ezekben az ételekben egyrészt lehet a toxoplazmózis de még ezer más virus, baktérium ami fejlödési rendeleneséget okoz, vagy egy erös hányás hasmenést, ami vetéléshez, koraszüléshez vezethet.
és ha megszabad kérdeznem miért pontoztatok le?
mi olyat írtam ami nem tetszett?.
első voltam.
tatárbifsztek, és van még más nyers hús étel. (párom imád egy nyers darálthúsos ételt)
aztán félig átsütött húsok.
penészes sajtokat lehet enni csak oda kell figyelni hogy hökezelt tejböl legyen. sok sajt (és ez lehet kemény sajt is) hökezeletlen sajtból van, hogy jobban erjedjen, a baktériumok, gombák ne pusztuljanak el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!