Esetleg valaki kozuletek east Londonban el? Es kismama? Jol jonne egy kis segitseg, olyan nemjo tapasztalataim vannak az itteni dokikkal!
Látom, nem kaptál sok választ.
Én észak-nyugat Londonban vagyok. Ugyan már nem vagyok kismama, hat hónapos a babám, de itt vállaltuk, itt terhesgondoztak, szültem, azóta is itt járunk ellenőrzésekre.
Mi lenne a kérdésed?
Ha minden rendben van, akkor nem csinálnak a 12. hét előtt ultrahangot. Szóval ilyen szempontból szurkolok, hogy ne legyen neked korábban...
A méhen kívüli terhességnek nagyon sok tünete van, nagyon erős görcsök, vérzés. Terhesség elején előfordulhat, hogy görcsölgetsz, fáj a pocakod, de az a méh növekedése miatt van (mert már korán elkezdődik a változás), nem tart sokáig és nem kíséri élénk vérzés. Barnázás előfordulhat. Mindenesetre ha bármi olyat tapasztalsz, ami számodra ijesztő, akkor a legközelebbi kórház sürgősségi részlegére menj be.
Sajnos én a 11. héten begörcsöltem és ömlött belőlem a vér. Akkor bementem a kórházba és fél órán belül megcsinálták az ultrahangot. Minden rendben volt a babával, de keletkezett egy vérömlény a méhlepényen. Egyébként rá egy héttel kellett volna mennem a 12. heti uh-ra, már megvolt az időpont, de így azt törölték. Tovább irányítottak a midwife-hoz, ő a háziorvoshoz. A GP kiírt három hétre, majd adott egy beutalót a 16. héten ismét egy uh-ra, ahol már mindent rendben találtak, visszamehettem dolgozni.
Ezt azért írom le, hogy lásd, ha baj van itt is foglalkoznak vele és nagyjából ezeket a lépcsőket kell bejárni.
Ha van NI-od, tehát biztosítva vagy (vagy akár a férjed, élettársad által vagy biztosítva), akkor semmiért nem kell fizetni. Itt nem kell orvost fogadni, sőt, ha minden rendben van, akkor nőgyógyásszal sem találkozol szülésig.
A GP-hez kell bejelentkezned, hogy terhes vagy, ő küld tovább a midwife-hoz. A midwife vezeti a terhesgondozásokat, nem ugyanaz, mint otthon a védőnő, inkább a szülésznőhöz lehet hasonlítani a szakmai tudását és a gyakorlatát figyelembe véve.
Eleinte havonta egyszer kell menni, az utolsó időszakban két hetente, majd a legvégén hetente. Vizeletet vinni kell (vagy ott produkálni), nézi benne a fehérjét, cukrot, ezekkel ha gond van, akkor tovább küld például cukorterheléses vizsgálatra. Nézi a vérnyomásodat is. Nekem kb a 20. héttől hallgatta a baba szívhangját, nézte, hogy normális-e a szívverése, meg is mozgatta olyankor, mert nézte a baba szívverését nyugalmi és mozgó állapotban is. Ő nézegette azt is tapintással, hogy kb mekkora, be van-e illeszkedve, milyen fekvésű.
Ő adja ki a vérvételekre a beutalót, az ultrahangokra kér időpontot, valamint ha valamit nem talál rendben, akkor megmondja, hogy hova kell menned további vizsgálatokra.
Vérvétel nekem 3 alkalommal volt, az első a 14-16. hét környékén volt, akkor az általános vérképen kívül az integrált teszthez is vettek vért (ezzel szűrnek ki fejlődési rendellenességeket a babánál, mint Down-kór és nyitott gerinc).
Második uh a 20. héten van, ekkor mondják meg a baba nemét is, ha megmutatja. Nézik a szívét, agyát, végtagokat, tehát a komplett gyereket, nekem ez több, mint fél órás vizsgálat volt. A 12. héten csak nagyvonalakban nézik, hogy mindene meg van-e, jó-e a szívműködés, de ott a vizsgálat elsődleges célja az, hogy megmérjék és megállapítsák, hogy milyen idős a magzat, pontosítják a szülés várható időpontját. (Mert a 12. hétig minden baba egyformán nő, akkor még nincsenek különbségek a genetika alapján, emiatt lehet az első trimeszterben pontos méréssel megállapítani a terhesség korát.)
Fizetni én tényleg soha senkinek nem fizettem. Nem is várta el senki. A 20. hét után csak a midwife-fal találkoztam, illetve vérvételen azzal, aki vért vett.
A szülésnél is elsősorban a kórházi midwife-ok vannak jelen, ők végzik a munka nagy részét, de kitolási szakaszra már jött orvos is, aki végignézte az egészet. Nem csinált semmit fizikálisan, csak utasításokat adott nekem és esetleg a midwife-nak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!