Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Kaphatok e Tgyást és Gyedet?

Kaphatok e Tgyást és Gyedet?

Figyelt kérdés
Sziasztok!2012.január 10 én megszüntették a határozott idejű munkaviszonyomat.Május 30-ra vagyok kiírva szülni.6 évre visszamenőleg volt bejelentett munkahelyem.Most azt mondták a munkanélküliben,hogy csak március 20 körül jelentkezzek be a munkanélkülire,mert 90 napba bele kell hogy essen a szülés időpontja.45 nap Tb-m most február 24-én jár le,aztán fizethetem magam után a tb-t egy hónapig,hogy biztosítva legyek.Kérdésem..Ha fizetem a Tbt magam után attól még kaphatok Tgyást és Gyedet?Már voltam az OEP-nél,de holnap bemegyek mégegyszer,mert pontos választ nem tudtak adni ,telefonon hívztam Győrt!Én soproni vagyok.Munkanélküliben azt mondták ha tőlük megyek el szülni és beleesem a kilencven napba minden jár.Segítsetek..:((

2012. febr. 6. 17:22
 1/5 anonim ***** válasza:
A munkanélküli ellátás is jogosít tgyásra illetve gyedre is. Az a lényeg, hogy a szülés napján még munkanélküli ellátásban részesülj. Ezért mondták, hogy később jelentkezz be a munkaügyre, hogy a szülés napjáig biztosan jogosult legyél ellátásra. Az, hogy lesz egy kis szünet nem igazán számít, mert nem kell feltétlen folyamatos munkaviszony, ahhoz tgyást illetve gyedet kapj. Ha megszületik a baba, akkor a szülés napjától kell majd a tgyást igényelni, a munkanélküli ellátásodat pedig szüneteltetni, mert egyszerre két ellátásra vagy jogosult, de csak az egyiket veheted igénybe. Ha lejár a tgyás akkor nem szabad rögtön gyedet igényelni, hanem vissza kell először jelentkezni, a munkaügyre és csak utána igényelni. Egy kicsit bonyolult és felesleges macerának tűnik, de ezt kell ahhoz végig csinálni, hogy ne ess el a juttatásoktól. Rákérdezhetsz az OEP-nél, de nekem úgy tűnik, hogy a munkaügyön is tudják mi a teendő.
2012. febr. 6. 17:32
 2/5 A kérdező kommentje:
Így úgy tünik hogy szuper.És akkor ,ha magam fizetem az egy hónap tb-t az befolyásolja hogy kapok e Tgyást és Gyedet vagy sem?Mert akkor február 24-én jár le a tbm és utána magamnak kell fizetnem.Úgy számolgattuk,hogy ha március 20-tól jelentkezem be a munkanélkülibe,akkor júnis 20-ig van Tbm és akármi is lesz beleesem a kilencven napba,mert május 30-ra vagyok kiírva.
2012. febr. 6. 17:41
 3/5 anonim ***** válasza:

A tgyás illetve gyed juttatáshoz két feltételt kell együttesen teljesíteni:

- a szülést megelőző két évben legalább 365 nap munkaviszony

- a biztosítás fennállása alatt szülni.

Ez így neked meg lesz. A 365 nap munkaviszonynak nem kell folyamatosnak lenni, az akár több munkáltatótól is összejöhet és lehet benne megszakítás is. (az az időszak amikor magad után fizetsz, megszakítás lesz) A másik feltétel pedig azért teljesül, hogy a munkanélküli ellátás alatt szülsz.

2012. febr. 10. 19:46
 4/5 anonim ***** válasza:
Az nem baj,ha valaki nincs munkanélkülin pedig nincs munkája?Én is hasonló cipőben járok,csak nekem annyiból rosszabb a helyzetem,hogy én Augusztus közepén fogok szülni,és ugye most munkanélküli vagyok,Áprilisig,és utána nem tudom mi legyen,hogy kapjam a GYED-et?Ki kellene jelentkeznem a munkanélküliből?De milyen indokkal mikor még nincs munkám?Ilyet lehet?Lassan a felét letöltöm,menjek be és kérdezzem meg?Szemét dolognak tartom,hogy te is pl.6 évig dolgoztál,és akkor most pontosan azt sem tudod mit csinálj,hogy ne csak a gyest kapd.Én 2,5 év után is idegesítőnek tartom.
2012. febr. 10. 20:01
 5/5 A kérdező kommentje:
Szia.Én nem mentem el munkanélkülire pontosan ez miatt,mert a szülésnek bele kell esnie a 90 napba vagyis abba a3 hónapba ami a munkanélküli!Az a 90 nap biztosítja számodra az ellátást,és ez lesz az alapja,hogy megkaphasd a Tgyást illetve Gyedet,különben csak az egyszeri anyasági segélyre vagy jogosult és a Gyesre ,semmi másra.Meg kell szüntetned a munkanélküli segélyt hogy maradjon időd(valamennyi).Addig nem tudod igénybe venni,mert kiesel a 90 napból!Én sem kapok pénz,párom segít.sajnos..
2012. febr. 15. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!