Lányok, milyen gyakran küld el benneteket a nőgyógyász toxoplasma vizsgálatra?
Én 36 hetes terhes vagyok, és egyetlen egyszer sem voltam toxoplasma vizsgálaton, mert nem is küldtek el. Errefelé (Debrecen környéke) csak külön kérésre végzik el.
Bár elvileg 99 százalék, hogy már átestem rajta, mert falun nőttem fel, azért az udvaron garázdálkodó macskánkat nem fogdosom, és ezzel kb. ki is zártam a lehetséges fertőzési forrásokat. Így én nem kértem ilyen vizsgálatot.
Mivel még én sem estem át rajta (ez első toxoplazma vizsgálatkor kiderült), ezért én is 3szor voltam szűrésen a terhesség alatt, és én kértem, hogy adjanak beutalót hozzá, mert maguktól nem adtak volna.
Nekem is nagyon régóta vannak macskáim, meg amúgy is fogdostam én már mindent :), de még nem estem át rajta.
Ja, és nem csak macskáktól lehet elkapni, hanem nyers hústól, nem jól megmosott gyümölcsöktől stb. is. Úgyhogy én kértem a vizsgálatokat mindig. Végig negatív lett szerencsére.
Kedves első, nem a macska terjeszti leginkább a toxoplazmát! Egy macskát sose látott, tizedik emeleten élő nagyvárosi ember is bőven ki van téve a veszélynek, ráadásul neki az az előnye sincs meg, hogy gyerekkorában falun átesett volna rajta...
A toxoplazmát kisállatok ürüléke terjeszti, ami éppúgy rajta lehet egy szál sárgarépán is és hiába hámozod meg, ha előtte nem sikáltad le szappannal-körömkefével, akkor a hámozóval is továbbviszed a répára a fertőzést.
Bármilyen élelmiszer, ami érintkezhetett kisállattal (akár még a földben, amikor volt, mert egy fertőzött vakond elment mellette) továbbíthatja a toxoplazmát, ugyanígy a nyers húsok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!