Terhesseg alatt nyers tojas?
Én gumis sütit szoktam enni, abba is nyersen megy a tojás, és több, mint három, de eddig nincs baj.
23 hkm
T é n y e k é s t é v h i t e k a t o j á s r ó
A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van
nélkülözhetetlen
vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is.
Csökkenti a szív-
és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori
szembetegségek
kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
teltségérzetet, cserében
viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is
olyan régen a
magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
ezt az élelmiszert. A
napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.
Hogyan válasszunk tojást a boltban?
Tudta-e hogy?
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet
veszít a tárolás során,
de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad,
és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna
meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon
megpörgetjük. Ha
könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját
rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a
dobozt, és nézzük
meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is
szerepelnek, a HU
magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU
feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és
biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az
állatállományokban. A
tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért
most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6
A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad
tartás - 1, alternatív
tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai tartás - 4), majd következik az
ország kódja, magyar tojás
esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi
az állategészségügyi
kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma,
s végül a / jel után az
istállók száma.
A tojás értéke
A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem
tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális,
túlnyomórészt telítetlen
zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak
összetétele és kellő
mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét.
Ezért különösen
jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a
legtöbb tojásos fogás
kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának
megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy
fejlődését, a jó memória
megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
Tények és tévhitek
A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol
tartalmú élelmiszert,
ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos
kutatók felülvizsgálták
ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a
telített zsírsavak az igazi
felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés
kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött,
megfőzött tojás már
kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két
legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető
járvány
(madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus
átalakulása egyelőre
csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a
szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti
térségben sem
halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány
miatt vesztették
életüket.
Miért is vagyok 0% hasznos????
1. Mert ettem nyers tojást? Akkor a többi "felelőtlen" miért nem lett lepontozva?
2. Azért mert inkább vidéken, kukoricán és füvön nevelkedett, tápot nem látott tyúkok FRISS tojását eszem, és nem boltban kapható "ellenőrzött" tojásokat (gondolom a német tojás botrányra már senki nem emlékszik... akkor bezzeg mekkora cirkusz volt belőle)
Mindenesetre én akkor is jobban preferálom a vidéki vegyszer és mesterséges anyag mentes tojást, húst és zöldséget. Merthogy a gyerekemnek is sokkal szívesebben adom a saját kertben termelt permetmentes zöldségeket, ami tényleg bio, mint a boltban kapható termékeket, amiről nem tudom honnan jött, mikor szedték le, mennyi ideig tárolták itt meg ott, mivel és hogyan kezelték, hogy olyan szép és egészségesnek tűnjön szüret után néhány héttel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!