Ha júliustól táppénzre megyek (decemberre vagyok kiírva), akkor ez mennyiben befolyásolja a TGYÁS-t, illetve a GYED-et?
Nem befolyásolja. Csak a munkanapokat veszik figyelembe a kiszámításkor.
(Én így tudom)
Július 1. előtt menj el táppénzre, mert ha megszavazzák ezt a törvényt, azt jelenti, hogy a júl. 1. előtt táppénzen lévőkre a régi rendszer vonatkozik (70%), de a júl. 1. utáni táppénzes állományra az új (60%).
Legalábbis és így tudom.
A TGYÁS + GYED pedig szintén a régi szerint számolják majd és elvileg 2 évig fog járni, ha előtte 180 napig biztosított voltál.
14.25-ös vagyok.
A táppénz a júl.-dec. időszak miatt fontos.
Azzal viszont nem vagyok tisztában, hogy a GYED számításakor beleszámolják-e, de szerintem igen, mert a táppénz is munkaviszonynak számít.
De ne legyen igazam!
És a munkanapokat hogyan számítják? Már teljesen össze vagyok keveredve! Valahol azt olvastam, hogy:
Mind a TGYÁS, mind a GYED számításánál a szülést megelőző teljes naptári év keresete adja az alapot. Például aki 2008- január 1-én szül, annál ugyanúgy a 2007.évet veszik alapul, mint aki 2008.12.31.-én.
Első vagyok. Én felhívtam őket, és ők mondták, hogy csak a munkanapokat veszik figyelembe.
Ha decemberben szülsz, akkor a tgyást a tavalyi (2008-as) évből számolják, a gyedet csak jövőre fogod kapni, azt az ez évi jövedelmedből számolják (a bérjövedelemből!)
2. vagyok.
Valóban igaza lehet az utolsó hozzászólónak, mert ezt én a sima táppénzről hallottam+olvastam. Elképzelhető, hogy a kismamákra más vonakozik.
De szerintem feltétlen járj utána a biztonság kedvéért még júl. 1. előtt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!