Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ha júliustól táppénzre megyek...

Ha júliustól táppénzre megyek (decemberre vagyok kiírva), akkor ez mennyiben befolyásolja a TGYÁS-t, illetve a GYED-et?

Figyelt kérdés
2009. máj. 12. 14:22
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem befolyásolja. Csak a munkanapokat veszik figyelembe a kiszámításkor.

(Én így tudom)

2009. máj. 12. 14:24
 2/10 anonim ***** válasza:

Július 1. előtt menj el táppénzre, mert ha megszavazzák ezt a törvényt, azt jelenti, hogy a júl. 1. előtt táppénzen lévőkre a régi rendszer vonatkozik (70%), de a júl. 1. utáni táppénzes állományra az új (60%).

Legalábbis és így tudom.

A TGYÁS + GYED pedig szintén a régi szerint számolják majd és elvileg 2 évig fog járni, ha előtte 180 napig biztosított voltál.

2009. máj. 12. 14:25
 3/10 anonim ***** válasza:

14.25-ös vagyok.

A táppénz a júl.-dec. időszak miatt fontos.

Azzal viszont nem vagyok tisztában, hogy a GYED számításakor beleszámolják-e, de szerintem igen, mert a táppénz is munkaviszonynak számít.

De ne legyen igazam!

2009. máj. 12. 14:27
 4/10 A kérdező kommentje:

És a munkanapokat hogyan számítják? Már teljesen össze vagyok keveredve! Valahol azt olvastam, hogy:

Mind a TGYÁS, mind a GYED számításánál a szülést megelőző teljes naptári év keresete adja az alapot. Például aki 2008- január 1-én szül, annál ugyanúgy a 2007.évet veszik alapul, mint aki 2008.12.31.-én.

2009. máj. 12. 14:30
 5/10 anonim ***** válasza:
Ezt jól tudod, hogy az előző év átlagkeresetét veszik alapul.
2009. máj. 12. 14:33
 6/10 anonim ***** válasza:

Első vagyok. Én felhívtam őket, és ők mondták, hogy csak a munkanapokat veszik figyelembe.

Ha decemberben szülsz, akkor a tgyást a tavalyi (2008-as) évből számolják, a gyedet csak jövőre fogod kapni, azt az ez évi jövedelmedből számolják (a bérjövedelemből!)

2009. máj. 12. 14:34
 7/10 anonim ***** válasza:
Szóval a GYED kb annyi lesz, mint a táppénz? A TGYÁS az persze más, mert ott nincs max. érték.
2009. máj. 12. 14:41
 8/10 anonim ***** válasza:
A 2. válaszolóval nem értek egyet annyiban hogy midegy mikor megy el táppénzre, mert ígyis-úgyis a régi rendszerbe fog tartozni, ha nem így lenne az alkotmányellenes lenne. Aki már terhes -függetlenül h táppénzen van-e- a régi rendszerbe tartozik. De ki tudja addig mi lesz... szemét egy országban élünk... :(
2009. máj. 12. 14:45
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek, így már kezd tisztulni a köd.... :)
2009. máj. 12. 14:46
 10/10 anonim ***** válasza:

2. vagyok.

Valóban igaza lehet az utolsó hozzászólónak, mert ezt én a sima táppénzről hallottam+olvastam. Elképzelhető, hogy a kismamákra más vonakozik.

De szerintem feltétlen járj utána a biztonság kedvéért még júl. 1. előtt!

2009. máj. 12. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!