Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhesség alatt jobb kerülni...

Terhesség alatt jobb kerülni a röntgent ugye? Még a fogdokinál is?

Figyelt kérdés
Fogorvosnál voltam vagy 6 hete. nem röntgenezett, és úgy tömött elől. Azóta se enni, se inni, se beszélni nem tudok, mert bele hasít a hideg meleg, és fáj. Most azonban 2 napja, nem csak akkor, hanem egyfolytában érzem, hol jobban hol kevésbé a fájdalmat. Gyógyszerig eddig nem kellett nyúlnom, de van hogy igen igen megfájdul. Ha vissza megyek, akkor mit csinál vele a fogorvos? Vagy nem kellett volna röntgenezni, vagy ha igen akkor a terhesség miatt kerülte ezt? 20 hetes vagyok
2009. máj. 7. 10:45
 1/6 anonim ***** válasza:
Terhesség alatt tilos röntgenezni, különösen az első időben.
2009. máj. 7. 10:47
 2/6 anonim ***** válasza:
Van valamilyen köpeny amivel le szokták takarni a kismamákat röntgen alatt!
2009. máj. 7. 10:48
 3/6 anonim ***** válasza:

Fogszabályzóm van, így 2 hetente járok fogorvoshoz és most 8 hetes kismama vagyok, tehát ezeknek a dolgoknak én is utánajártam.

A fogászati röntgennel (főleg egy fogról)nincsen probléma, annyira kicsi a dózis (és nem is a medencére irányul), hogy nem lesz semmi baja a babának. Neten is találsz erről infót.

Azért más típusú röntgeneket tiltanak a terhesség alatt.

Fogtömés után néhány hétig normális lehet az érzékenység. Azért hogyha erősödik a fájdalom mindenképpen keresd meg a fogorvosodat! Jobbulás kívánok Neked!

2009. máj. 7. 10:51
 4/6 anonim ***** válasza:

3. válaszoló vagyok. Ezt találtam a neten:

" Fogászati röntgen után derült ki, hogy terhes vagyok. Mit tegyek? Lehet-e baja a babának belőle?

Egyértelműen nem. Az a minimális sugármennyiség, amely már érezhetően növeli a rendellenesség kockázatát, 10 RAD (10 db. 1:1 méretarányú felvétel) a magzatra célozva. Fogászati röntgen sugárterhelése legfeljebb 0,001 RAD, a tüdőszűrésnek 0,1 RAD, és nem a magzatra célozva. A röntgensugárzás ráadásul csak a terhesség 12-18. hete közt tud ártani a babának. dr. Elek Csaba "

2009. máj. 7. 10:53
 5/6 anonim ***** válasza:
A fogröntgen megengedett! Nekem is szükséges volt, és utánakérdezetem!
2009. máj. 7. 10:53
 6/6 anonim ***** válasza:
Én tanultam radiokémiát, és még fogrtg-re se mennék el terhesen.
2009. jún. 9. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!